1

A co powiecie na bardziej ostry temat niz design komputerow Atari: lepsze jest Commodore 64 czy Atari 800 XL/65XE? Wiele osob pewnie poznalo juz smak jednego i drugiego - albo pod emulatorem albo po kupieniu za grosze.

Teraz, po latach spojrzenie na ta sprawe bedzie chyba bardziej obiektywne. Choc kto wie, przeciez nie bez powodu kazdy z nas jest Atarowcem :)

Specjalnie wymienilem te konkretne modele, bo chyba miedzy posiadaczami tych modeli byly zawsze najwieksze zgrzyty - ale tez i wspolpraca.

Kaz/Rohar

2

Zacznę może nie na temat, ale zauważam spadek aktywności ogólu użytkowników tego forum - to smutne, ale raczej obiektywnie zauważalne. W tym trudnym momencie życia forum na szczęście sporą aktywność przejawiają nieliczne jednostki, za co im wielkie dzięki, bo wiadomo, że taka mizeria rzutuje na zachowania wszystkich użytkowników forum i trudno ją przełamać.

Teraz w kwestii poruszanego tematu. Nie znam dostatecznie blisko komputera C64, niemniej posiadam pewne ogólne wyobrażenie jego możliwości i na tej podstawie wypowiem kilka opinii.
1 rzecz jaka różni oba komputery, a co może świadczyć o wyższości Atari nad C64, to szybkość zegara. Różnica wydaje się dość znacząca. Jednak wiadomo, że na pracę procesora w Atari duży wpływ ma Antic, który go znacznie hamuje. Ciekawi mnie jak ta rzecz ma się w C64 - być może współpraca układu graficznego z procesorem jest sprawniejsza.
2-ga możłiwości graficzne, czyli rozdzielczość i kolory. Coż, mimo, że paleta kolorów w Atari jest większa, co jest rzeczą niebagatelną w zastosowaniach produkcji demontracyjnych sceny, to jednak chyba C64 posiada w tym elemencie przewagę nad Atari. Warto też zauważyc, że ten element zdecydował w przeszłości o tym, że to właśnie C64 cieszył się większym zainteresowaniem producentów gier, co wpłynęlo niepomiernie na popularność tego komputera.
3-ci istotny element różnicy to układ dźwiękowy zastosowany w obu komputerach. Na pewno C64 ze swoim SIDem jest bardzo interesujący z punktu widzenia zastosowań muzycznych. Układ dźwiękowy posiada większe możliwości manipulowania rodzajem generowanego dźwięku. Niemniej wypada zauważyć, że posiada jedynie 3 kanały w stosunku do 4 Pokey'a Atari. Chyba też wyższe dźwięki nie brzmią tak ładnie jak na Pokey'u, za to ma ogromną przewagę w generowaniu dźwięków niskich. Atari odwrotnie - w niskich ma mniejsze możliwości, w wyższych powiedziałbym osiąga nawet przewagę nad C64 w czystości brzmienia.
Cała reszta takich aspektów działania komputera jak chociażby urządzenia peryferyjne, możliwości rozbudowy - istniejące rozwiązania jak i sama architektura komputera, która to ułatwia bądź odwrotnie, podatność na uszkodzenia, estetyka i wykonanie obudowy, klawiatury - to wszystko jest, uważam, po stronie Atari.
Konkludując sądzę, że Atari jest lepszym komputerem, a głownie dlatego, że przy porównywalnych możliwościach, posiada znacznie większe możliwości rozbudowy i w związku z tym, stwarza ogromne pole dla twórców i konstruktorów. Tylko chłopaki wejście się porządnie do roboty, bo bez wysiłku - intelektualnego jak wiadomo - ani rusz, a wszelkie szanse przepadną z upływem czasu i naszym zobojętnieniem dla sprawy.

Ende

3

marok, jedna rzecz mnie zastanawia od dluzszego czasu: w jaki sposob "plodzisz" tak obszerne posty ? ;)
pozdrowienia :)

[code]--------------- daVid -------------
---------- david@scene.pl ---------
-- GG: 470569 -+- ICQ: 152532728 --
--------- IRCnet: #atari8 ---------[/code]

4

Na Foreverze byl fajny C64 z klawiatura zlozona z dwoch klawiatur: na przemian klawisze czarne i biale, co tworzylo taka szachownice. :)
Probowal ktos tak pomieszac klawisze z XL i XE?

https://www.youtube.com/watch?v=jofNR_WkoCE

5

Foxowi znowu szachownice w glowie. Chyba byles wtedy pijany... :twisted:

6

ooo, Drunk Chessboard 2 sie szykuje ? :>>>

a co do porownywania Atari i C64 - czy to ma jakis sens ? dane techniczne chyba kazdy zna - to tak samo jak porownywanie dwoch panienek - jedna ma taka fryzure, druga inna, jedna jest wyzsza, druga nizsza, jedna ma niebieskie oczy, druga brazowe - no i co z tego ? bzyknac mozna obydwie :P

7

Jak ktoś bardzio wyposzczony, to bierze co leci  :lol:

Scena ST: http://demonstracja.scene.pl

8

A co powiecie na bardziej ostry temat niz design komputerow Atari: lepsze jest Commodore 64 czy Atari 800 XL/65XE?

na pewno nie mydelniczka ....

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

9

eeh, jak przypomne sobie wyglad mydelniczki, to pojawia mi sie na twarzy usmiech i zaczynam sie zastanawiac, czemu projektanci designu tego modelu nie wymyslili czegos ladniejszego... ;)

10

:) wiadomo, ze C-64 mial kilka wygladow ... byl w ksztalcie mydelniczki, ale byl tez w ladniejszej obudowie (ala c-128)  ... moim zdaniem jest to kwestia gustu. mnie podobala sie stara hard-corowa wersja ... :D
a co do tego co bylo lepsze, to wydaje mi sie, ze to zalezy do czego dana maszynke chciano zastosowac ... ot, co ...  :D

"Pamiętaj, że być dobrym obywatelem to znaczy nie mieć kłopotów, a nie będziesz ich miał jeżeli nie będziesz kłopotem dla innych."

11

co bylo lepsze, to wydaje mi sie, ze to zalezy do czego dana maszynke chciano zastosowac ... ot, co ...  :D

Jak do do czego oczywiście że do produkcji scenowych a chyba w tym nasze kochane szare XE nie miało sobie równych ;)

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

12

Byla kiedys taka bajka Jana Brzechwy - na straganie w dzien targowy..... - pamietacie ??? - na temat dyskusji C64 kontra Atari 8-bit polecam ostatnie wersy tego wierszyka:

A kapusta rzekla smutnie:
Moi drodzy, po co klotnie,
Po co Wasze swary glupie,
Wszak i tak zginiemy w zupie !

Mysle, ze kazdy zrozumial te metafore.....

P.S: Dla osob niewrazliwych na poezje:

Na ch..olere sie klocic co jest lepsze ? I tak poza muzeum techniki zaden z tych komputerow nie blysnie w dzisiejszych czasach :P

13

Na ch..olere sie klocic co jest lepsze ? I tak poza muzeum techniki zaden z tych komputerow nie blysnie w dzisiejszych czasach :P

Macgyver nie zabijaj marzeń ;)

14

Macgyver nie zabijaj marzeń ;)

Właśnie! Nie bedziemy ginac w zupie, ani w innej blaszce. Atari roxx foreva!  :P

15

Live is brutal - nie chcialem zabijac marzen, chcialem ukazac bezsensownosc porownywania C64 i Atari 8-bit

16

no to moze chlopaki powiedzcie o czym marzycie ...  ;)  ;)  ;)  ;)  ;)

"Pamiętaj, że być dobrym obywatelem to znaczy nie mieć kłopotów, a nie będziesz ich miał jeżeli nie będziesz kłopotem dla innych."

17

no to moze chlopaki powiedzcie o czym marzycie ...  ;)  ;)  ;)  ;)  ;)

Powiedzialbym, ale zdaje sie, ze te forum czytaja osoby ponizej 18 roku zycia :) Btw. moze warto pomyslec o dziale forum, ktory bedzie mozna czytac dopiero po 23.00 ? ;>>>>

18

ok, ja wam powiem o czym marze: chcialbym miec kasy jak mrówków, to wsio ;)

19

Eeee, zbyt materialistyczne - mi wystarczyloby poczucie, ze jestem czlowiekiem szczesliwym - a co mialoby sie zawierac w moim szczesciu to juz temat na oddzielna dyskusje ;> i chyba raczej nie pasuje do atarowskiego forum ;>

20

macgayver - ty chyba nie rozumiesz, po co istnieje takie cos jak Ring, prawda?

A porownywanie obu maszynek ma sens - bo kiedys ich posiadacze podchodzili do swoich maszynek bardziej emocjonalnie i bezkrytycznie, czesto nie majac ani wiedzy o krytykowanej maszynie ani dystansu do wlasnych osądow. Ciekawi mnie, czy w tej swiadomosci cos sie zmienilo?

Kaz/Rohar

21

Porownywanie ma wedlug ciebie sens ? Dane techniczne obydwu maszynek chyba kazdy zna - jesli nie, to dajcie cynk, a przytocze je wam.  Z danych technicznych wynika, ze w niektorych dziedzinach dominuje atari w innych c-64 - sa tez watki, ktore w zaleznosci od punktu widzenia swiadcza czy cos jest gorsze czy lepsze. Ale co to ma za znaczenie ?!  Szowinistow slepo zapatrzonych w swoj sprzet i tak sie nie przekona, namiast ja naleze do osob, ktora swietnie sie bawi w towarzystwie ludzi ze sceny c-64 i szczerze mowiac wali mnie to, czy czlowiek, z ktorym na party pijemy piwo ma c-64 z SID-em, ktory ma bardziej rozbudowane mozliwosci edycji dzwieku niz atarowski POKEY i to, ze moje Atari jest szybsze od jego c-64. Uwazam, ze tego typu porownania potrzebne sa tylko ludziom, ktorzy w dobie komputerow wykonujacych kilka miliardow operacji na sekunde szczyca sie tym, ze jego maszyna jest o 20% szybsza, mimo,  iz obie maszyny sa kilka tysiecy razy wolniejsze od wspolczesnych standardow. Przypuszczam, ze ludzie ktorzy tym sie chelpia sa pelnymi kompleksow osobami, nieudacznikami, ktore potrafia jedynie blysnac oklepana formulka: "moj komputer to potrafi, a twoj nie". Amen.

22

commodore i amiga zycie ci zarzyga :!:

ATARI RULES :!:

:twisted:

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

23

Ehh, sam tez bylem szowinista kilka lat temu ;> Powstal wtedy taki glupi wierszyk, niezbyt cenzuralny - jak ktos chce czytnac, to http://alfa.cm.nu/wiersz - (to nie jest spam, nie ma banerow reklamowych) ;>

24

No, no. Widze, ze kolega ma talenta poetyckie....  :twisted:

25

... szkoda ze tylko wina sie nie chce z nami napic  :cry:

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.