1

Podniesiony na duchu udana naprawa 2 stacji 3" do Amstrada postanowilem spojrzec swiezym okiem na mojego zepsudego Jaguara CD.
Objaw: konsola wykrywa CD prawidlowo, po wlaczeniu i zamknieciu klapki glowiczka z laserem sie przesuwa i robi szur szur ale plyta sie NIE KRECI.
Po rozebraniu na czynniki pierwsze i pomierzeniu stwierdzilem ze oba silniki: krecacy i przesuwajacy glowice sa sterowane z jednego ukladu: TDA7037AT (podwojny sterownik silnika Philipsa). I ten uklad nie kreci silnikiem od plyty (0V  na wyjsciu), choc bez problemu przesuwa glowice.
Silnik od plyty jest sprawny - jak podlaczylem pare V przemiennego to smigal az milo.

I tu utknalem. Nie wiem czy TDA jest padniety (bo jednym silnikiem steruje wiec malo prawdopodobne...) Moze poszlo cos co steruje tym TDA?

Czy ktos ma schemat Jaga CD?
Czy ktos widzial podobny problem?
Czy ktos wie gdzie ewentualnie kupic TDA7073AT? Wszedzie sa tylko 7073A w obudowie DIP :/

I pytanie za 10pkt: po co obok na plycie jest drugi identyczny uklad TDA7073AT skoro w tym urzadzeniu nie ma juz wiecej silnikow? 8-O

Bez schematu ciezko bedzie...

Dzieki za pomoc.

2

Hmm, ja nie mam, ale zadań pytanie tutaj: http://jaysmith2000.ipbhost.com/
W Polsce może mieć schemat Alek Czarnowski, on jest też na jaguar sector II, więc niewykluczone, że pomoże.
Aha, możesz jeszcze wysłać zapytanie do songbirdu - przypuszczam, że Lars chętnie pomoże, a może taki schemat posiadać.
Pozdrawiam i życzę powodzenia!!!

Sikor umarł...

ach te floppy amstrad , albo pasek klinowy , albo dobry wstrzas i good

World f**k Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014

4

http://pasiu.krap.pl/temp/jagcdrom.pdf - o to chodziło? :)

5

Pasiu jestes Bogiem! DZIEKI!
Ja juz sie nawet na ten Jaguar Sector II zapisalem ale tam kazali mi 10 postow wyslac zeby wejsc dalej wiec sie wk...em.

Juz doszedlem ze sterowanie do TDA idzie (a wlasciwie nie idzie z SAA7345). Ale dalej sie cofnac bedzie chyba gorzej. Jak sie wkurze to wymusze na TDA sterowanie silnikiem recznie i zobacze co bedzie :)