1 Ostatnio edytowany przez drac030 (2005-12-13 20:55:58)

Czy ktoś mógłby się autorytatywnie i jednoznacznie wypowiedzieć, jaka jest *dokładna* wartość tego "1,79 MHz" obowiązującego w atarynkach NTSC? Źródła dostępne przez Google się różnią: albo ma to być 1,78979 MHz, albo 1,7897885 MHz, albo 1,7897725 MHz. A ja już mam mętlik.

KMK
? HEX$(6670358)

2 Ostatnio edytowany przez macgyver (2005-12-13 19:06:02)

1,7897725 MHz - przynajmniej tyle ma Atari 800XL w systemie NTSC. Skąd to wiem ? W 800XL siedzi kwarc 3,579545 MHz w systemie NTSC i 3,546894 MHz w systemie PAL a generatory na podbudowie tych kwarców generują przebieg symetryczny o częstotliwości równej połowie tych częstotliwości. Nie wiem czy w serii XE są identyczne wartości, ale wystarczy podzielić przez 8 częstotliwość kwarca w okolicach FREDDIE'ego, tego który ma częstotliwość ponad 14 MHz i wtedy będą wartości dla modeli XE - wydaje mi się, że powinny być identyczne, ale mogę się mylić. Jeżeli identyczne, to kwarc dla Atarki z FREDDIE z w PAL-u powinien mieć: 14,187576 MHz, natomiast dla NTSC: 14,31818 MHz.

3

Kwarc w PAL XE ma w rzeczy samej 14,187576 MHz, więc się nie mylisz co do tego. Dzięki.

KMK
? HEX$(6670358)

4

No mac ale zaimonowałeś mi w tej chwyli!!! Mówię poważnie

Żyję bo Bóg tak chciał.

5

A jaka jest dokładność tych kwarców? Tj. jakie są odchyłki między poszczególnymi egzemplarzami?

https://www.youtube.com/watch?v=jofNR_WkoCE

6

Fox: to już należałoby zajrzeć do danych katalogowych ;) Ale wydaje mi się, że skoro tak precyzyjnie podaje się częstotliwość kwarców i w przeciwieństwie do rezystorów czy tez kondensatorów nie podaje sie tolerancji odnośnie wartości to jest bardzo precyzyjnie określona częstotliwość... gdyby nie była to oddziaływałoby to np. na kolory, bowiem m.in. częstotliwość taktowania ma wpływ na kodowanie barw... sam kiedyś eksperymentując podłączyłem w atarce w PAL-u kwarc z NTSC - efektem tego była utrata kolorów na telewizorze/monitorze (mimo niewielkiej różnicy częstotliwości) a nie dało się zauważyć np. zmienionej częstotliwości odświeżania obrazu czy brzmienia dźwięku z POKEY-a czy też realnego przyspieszenia pracy procesora ;)