nosty napisał/a:Wiecie co... czytam i nie wierze wlasnym oczom. Chcecie powiedziec, ze interfejs KMK wymaga strojenia (cokolwiek to znaczy?) do kazdej indywidualnej Atarki? I nikt oprocz wtajemniczonych nie wie za bardzo dlaczego i jak to zrobic?
Mowcie co chcecie, ale dla mnie juz to dyskwalifikuje takie urzadzenie na starcie do produkcji masowej. To jak sobie zmienie Atari na identyczny model to interfejs kaput? :/
Niezupełnie jest tak. Interfejs wymaga strojenia w przypadku komputerów, w których złącze CART/ECI nie trzyma się parametrów typowych dla przeciętnego 130XE. Najlepszy dowód, że interfejsy sprzedane przez Duddiego do USA działają tam mimo, że komputery różnią od europejskich - dla których interfejs był projektowany i na których był testowany - np. takim podstawowym parametrem jak częstotliwość pracy całości.
Przyczyny rozjechania się sygnałów na CART/ECI mogą być trzy:
1) komputer jest fabrycznie wadliwy (zdarzało się, zwłaszcza w 800XE)
2) komputer ma pozakładane rozszerzenia, które za bardzo wpływają na elektrykę całości
3) komputer ma *zasyfiałe* styki na tym złączu, co powoduje kiepski kontakt
O ile mi wiadomo, samo w sobie posiadanie przez komputer np. większej ilości pamięci tu nie szkodzi, interfejs działa tak samo z fabrycznym 65XE jak i z fabrycznym 130XE. Problemem może być sposób w jaki rozszerzenie zostało wykonane - jak wiadomo są one wykonywane różnie, w tym istnieją takie, przy których sukcesem jest, że komputer potem w ogóle działa. Parametrami PBI kto by się przejmował, porzecież "nikt tego nie używa". No i takie są efekty.
nie wiem jak wogole to cos ma zwolennikow, chocby bylo 8 cudem swiata!?
Bardzo prosto: przyjmujesz mylne założenie i wyciągasz daleko idące - ale fałszywe - wnioski. :P
PS. Przypomnialo mi sie, ze Pasiu mi mowil, iz obecna wersja KMK jest uproszczona hle hle ;)
Jest uproszczona montażowo - ma mniej elementów. Ja wiem, że nie wszycy zdają sobie z tego sprawę, ale od zaprojektowania interfejsu minęło 10 lat, i ma to m.in. ten skutek, że niektóre części potrzebne do wykonania tego wg pierwotnego projektu po prostu nie są już dostępne. Dlatego tak czy owak ktoś musiał to przeprojektować.
KMK
? HEX$(6670358)