Witam Wprawdzie juz taki watek byl, ale nie ma zadnej odpowiedzi. Pozwole sobie zacytowac kol @Bzyq:
Przeformatowałem pierwszy raz w zyciu twardy dysk pod ST ,założyłem 3 partycje , przegrałem troche plików i takie tam duperele... niestety całą dostępna wiedze pisaną na ten temat mam w pogańskim jezyku który rozumieja tylko Hunowie.
Nie potrafie za jasną cholere zmusic kompa zeby wstał z twardziela .
Na 100% wiem że ze cos źle robie lub nieodpowiednie pliki kopiuje na dysk , bo dysk poprzednio startował normalnie.
W jaki sposób powinienem przygotowac twardziela żeby mi to zadziałało.
Czy istnieja programy do obsługi dysku nie po niemiecku ?? jeśli tak to skąd je ściągnąć ??
Ostatnia sprawa , jesli juz w jakiś sposób uruchomię to wszystko to jak najlepiej przegrac gry z dyskietek tak zeby uruchamiały sie z HDD.
Mile widziany kontakt w tej sprawie na GG ( 27408 )Pozdrawiam
Dokladnie ten sam problem. Do formatu bootowal z HDD, a teraz musi miec driver na dyskietce. Mysle ze cos zle robie w HD Driver, ale niestety jezyk niemiecki i malo pojmuje. Moze jakos myle kolejnosc. Komputer to STe, twardy to Megafile60 lub Megafile30, z oboma mam ten sam problem, a oba bootowaly. I tak: formatuje, zakladam partycje, instaluje driver, reset i... tylko dyskietka z HD Driverem w stacji. Przewod polaczeniowy dobry, dyski zglaszaja sie podczas uruchamiania z dyskietka, widzi zalozone partycje, mam do nich dostep, moge kasowac i nagrywac programy, tylko ten boot. Probowalem poprzednio z AHDI driverem, ten sam efekt, po poczytaniu dowiedzialem sie ze HD Driver jest lepszy. Przed skopaniem bylo tak fajnie: po uruchomieniu HDD i pozniej komputera za chwilke na ekranie pojawialo sie ladowanie AHDI i doslownie kilka sekund, mialem uruchomiony system. Moze ktos ma jakies rozwiazanie, albo podpowiedz co jest co w niemieckim HD Driver. Przeciez jakos musi wstac z twardego.
Pozdrawiam
Jarek