51

2:33am - walka z uruchomieniem pierwszego Idea - zakończona sukcesem! Pragnę tylko dodać, aby interfejs działał musi zostać nałożona zworeczka na pierwszą parę goldpinów w new device (od strony C6).  Brak zworki kosztował mnie 3h walki z miernikiem w ręku!!!  Dely zaczynaj płodzić kod strony!!!! Bo pierwsze interfejsy z pod mojej ręki już na dniach ujrzą światło dzienne.

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

52

He he... Myslałem, że jest to na tyle oczywiste, że nie trzeba o tym pisać. Oczywiście zworką tą wybiera się numer new device pod jakim w systemie będzie widoczny interfejs: od 0 dla zworki umieszczonej po prawej stronie goldpinów do 7 dla lewej strony...

53

Piguła pamiętasz, że jesteś moim najlepszym kolegą :)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

54

Off:

Piguła/Shpoon napisał/a:

2:33am - walka z uruchomieniem pierwszego Idea - zakończona sukcesem!

Piguła moze zalozysz osobnego bloga jakto skladales te plytke ??
Jarasz sie tym tak jakby to bylo niewiadomo co do zlozenia...bosz.... ;]
Rozbrajają mnie takie texty.....

"wszystko się kiedyś kończy......."

55

Cześć. Mam taką uwagę do Piguły. Może byś jakoś dogadał się z Pasiem co do wartości rezystorów, jakie są montowane w tym interfejsie, bo co innego Ty podajesz a co innego widać na zdjęciach Pasia. A może podać granice od do, w jakich mogą być. Chodzi mi szczególnie o rezystor, R9, którego to wartość u ciebie jest 4.7k, u Pasia 103(10k) a znalazłem na schemacie jakiejś starej wersji KMK 47k? (Ja narazie czekam na części)

Pozdrawiam Darek.

1088XEL i inne XL, XE, ST.

56 Ostatnio edytowany przez Piguła/Shpoon (2005-12-06 10:04:32)

stryker napisał/a:

Piguła moze zalozysz osobnego bloga jakto skladales te plytke ??
Jarasz sie tym tak jakby to bylo niewiadomo co do zlozenia...bosz.... ;]
Rozbrajają mnie takie texty.....

Jest to topic poświęcony wersji KMK Pasia - staram się umieszczać tutaj wszystkie cenne uwagi, aby osoby które dostały ode mnie gołe pcb w miarę sprawnie poradziły sobie z uruchomieniem tego interfejsu - jeżeli Cię to razi to mam prośbe - omijaj ten topic nikt Cię nie zmusza abyś
go czytał! Żyjemy w wolnym kraju!

Ps Darpajp - na schemacie który dostałem od Pasia wartość R9 to 4.7K taką też mam zamontowaną we własnym interfejsie!

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

57

Stryjek nie fisiuj. Piguła robi dobrą robotę, odciąży Pasia i spopularyzuje KMK/JŻ IDE aka IDEa.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

58

tak jest, kawał dobrej roboty.

Cuda wianki i nie tylko :) POKEY 4ever ;)

59

stryjku - baranka w sciane to sie moze uspokoisz...

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

60

jellonek - nie kozakuj :):)

Pasiu - nie przewidziałeś jedynie jednej sprawy - interface nie jest przelotowy dla carta po podłączeniu do 800XL - chodzi o możliwość podłączenia SDX - . No chyba, że nowa przelotka PBI-(cart)->PBI ;)

Kontakt: pin@usdk.pl

61

Pin niedługo przelotowość interfejsu będzie pewnie zbędna! (w styczniu nowe pcb pod ram,sparte i ttp).

62 Ostatnio edytowany przez drac030 (2005-12-06 16:01:13)

Jestem pod wrażeniem. Można wrzucić do Atariki?

Hmm. Tu natomiast widzę problem: gdyby to był mój komputer, to tak zamontowany interfejs zasłaniałby pół monitora. To chyba średnio wygodne?

Pin napisał/a:

Pasiu - nie przewidziałeś jedynie jednej sprawy - interface nie jest przelotowy dla carta po podłączeniu do 800XL - chodzi o możliwość podłączenia SDX

Przeciez w 800XL gniazdo karta jest oddzielne od PBI?

KMK
? HEX$(6670358)

63

Draco - wszystko będzie w ładnym czarnym pudełku! Połączone za pomocą taśmy SCSI (50 żyłowej) z przelotką (sama przelotka będzie bez obudowy) oraz z wyprowadzoną taśmą (ewentualnie gniazdem ide) wszystko zależy w jakiej formie dostanę je na giełdzie.

64 Ostatnio edytowany przez pasiu (2005-12-06 17:38:41)

darpajdp napisał/a:

Chodzi mi szczególnie o rezystor, R9, którego to wartość u ciebie jest 4.7k, u Pasia 103(10k) a znalazłem na schemacie jakiejś starej wersji KMK 47k? (Ja narazie czekam na części)

Wartość R9 tak samo jak i C1 nie jest krytyczna. R9 może wynosić 4.7k-47k, a C1 - 1uF-10uF. To samo tyczy się z rezystorami R1-R7: mogą wynosić od 22-33ohm.

drac030 napisał/a:

Jestem pod wrażeniem. Można wrzucić do Atariki?

Oczywiście. Zaznacz tylko, że IDEa jest klonem KMK/JZ Interface.

drac030 napisał/a:

Hmm. Tu natomiast widzę problem: gdyby to był mój komputer, to tak zamontowany interfejs zasłaniałby pół monitora. To chyba średnio wygodne?

Draco, ty i tak masz swój interfejs wewnątrz kompa. Z IDEa Interface można zrobić to samo :).

Pin napisał/a:

Pasiu - nie przewidziałeś jedynie jednej sprawy - interface nie jest przelotowy dla carta po podłączeniu do 800XL

Pin, nie pij tyle :P

65

pasiu napisał/a:

Draco, ty i tak masz swój interfejs wewnątrz kompa.

Tak, ja mam wewnątrz. Jednak w związku z tym, że istnieją wersje zewnętrzne, wyobraziłem sobie, co by było, gdybym takową posiadał i podpiął tak jak na zdjęciu. Otóż, zasłaniałoby mi to ekran monitora.

A propos zdjęć: http://pasiu.krap.pl/idea/PICT0032.JPG <-- tu widać, że masz starą wersję RATEHD.COM, która ma ten sam błąd, co FDISK 2.0. Dlatego też osiągi dysku slave są takie kiepskie (powinno być ze dwa razy tyle). Poprawiona wersja 2.1 jest na dyskietce z utilsami do interfejsu.

KMK
? HEX$(6670358)

66

Tak, zgadzam się z Tobą, żę jest to trochę karkołomne połączenie. Zrobiłem tak tylko dlatego, bo chciałem przetestować interfejs zarówno z kompami XL jak i XE jak najszybciej się da. Ale w ten sposób mogą sobie montować interfejs osoby, którym nie przeszkadza wysokość interfejsu ale długość (bo np. mają krótkie biurko). Jak już pewnie wiesz interfejs można też połączyć za pomocą tasiemki do przejściówki (XE) czy bezpośrednio do kompa (XL) i ułożyć go sobie tak, jak będzie komuś pasować. Takiej możliwości nie ma w przypadku normalnego KMK/JZ.

Co do RATEHD, to rzeczywiście trochę się zdziwiłem, że dysk o ponad 10 lat starszy jest szybszy od barracudy. Jak seagate'a dałem na master było ok.  Dzięki w każdym razie za info.

67

pasiu napisał/a:

Przeciez w 800XL gniazdo karta jest oddzielne od PBI?

kurde - sorry panowie; ale zajebałem gniotem :) - zapomniałem, że XL ma popielniczke od góry :D

Kontakt: pin@usdk.pl

68

pasiu napisał/a:

interfejs można też połączyć za pomocą tasiemki do przejściówki

Jaka jest max. długość takiej tasiemki, cirka about ?
Kable SCSI mają zwykle koło 60cm, nie będzie za dużo?

69

Według doniesień Pasia 10-15cm. W sklepie elektronicznym można dostać samą taśmę oraz gniazda i kabelek wykonać samemu.

70

trub napisał/a:

Kable SCSI mają zwykle koło 60cm, nie będzie za dużo?

No cóż, kable SCSI możesz ciągnąć na ponad 3 metry - oczywiście z terminatorami na końcu (ponoć nawet dłuzej, ale w praktyce najdłuższy z jakim miałem styczność to około 3m). Należy jednak pamiętać, że tutaj nie mamy SCSI tylko przejściówkę ;)

Sikor umarł...

71

sam wtyczki zaciskane na kabel to koszt za sztukę 1,80zł (nie wiem ile stoi sama taśma) do zaciśnięcia przewodu rewelacyjnie nadaje się imadło modelarskie!

72

Długość tasiemki podałem jako taką, którą sam bym stosował. Jeżeli komuś interfejs będzie chodził z taśmą metrową, to nie widzę przeciwskazań, żeby taką miał na stałe.

73

Pigula, Pasiu - taka uwaga mala praktyczna:

Jak wczoraj szukalem zlacza do krawdziowki AV do Jaga, to mi w 3 sklepach elektronicznych powiedzieli, ze "takich zlacz juz dawno nie maja i wychodza z uzycia" dostalem w czwartym dopiero 5 ostatnich sztuk...
Nie mowiac juz o tym, ze jak kiedys zaproponowalem zeby dopalke Pasia dopinac do Atarki w taki sam sposob (przez carta + exp) to wszyscy sie skarzyli ze takie polaczenie jest mocno niepewne.

Moze w przyszlosci, projektujac nowe plytki odchodzic od zlacz krawedziowych?

74

Nosty przecież nie musisz w przelotce montować złącza krawędziowego - możesz zastosować goldpiny i użyć
taśmy SCSI (50 żyłowej) do połączenia interfejsu z przelotką, rozwiązanie pewniejsze i do tego dużo bardziej dostępniejsze.

75

pasiu napisał/a:

Jeżeli komuś interfejs będzie chodził z taśmą metrową, to nie widzę przeciwskazań, żeby taką miał na stałe.

To ja sobie pociągnę do drugiego pokoju ;)
P.S. Złącze krawędziowe 2x25 mają w nikompie za 5,50