Mam pytanie czy 65816 podobnie jak 6502 wysyła na szynę niepoprawne adresy w cyklu odczytu np. $8000,y (z tego co wyczytałem z książki 6502 i jego rodzina to najpierw czyta adres $8000, dopiero w następnym cyklu $8000+y). Normalnie mi to nie przeszkadza ale w momencie kiedy strobuję jakieś źródło poprzez $xxxx,y może dojść do sytuacji kiedy zatrzaśnie się adres $xxxx a nie $xxxx+y. W dokumentacji znalazłem że procek ma wyprowadzenie VDA - pojawia się 1 kiedy procek czyta bądź zapisuje do danej komórki pamięci podczas wykonywania rozkazu.
Czy podpięcie tego sygnału do dekodera adresu powinno rozwiązać problem ?
Muszę sprawdzić czy wpisanie do tej komórki spowoduje poprawną pracę pod warunkiem uwzględnienia w dekoderze sygnału R/W.
Temat ten nie do końca dotyczy Atari ale mam nadzieję że ktoś bawił się tym prockiem i może mi pomóc.
Tak nawiasem mówiąc to przy programowaniu flashu z poziomu 6502 trzeba używać składni sta ($88,x) ponieważ tytaj nie występują takie komplikacje (niestety ten sposób adresowania jest cholernie niewygodny)
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.