Witam Wszystkich!

Może ktoś na tym forum będzie miał dobrą pamięć i pomoże mi :-)

Dawno temu grywałem u kumpla na Atari 65XE w pewną gierkę, niestety obecnie żaden z nas nie pamięta tytułu. Mam wrażenie (ale tylko wrażenie), że gra została wypuszczona przez firmę Epyx.

Oto cechy bardzo charakterystyczne dla tej gry:
- nie jest to PitStop w żadnej z wersji,
- gra polegała na ściganiu się autkami po torach, ale widzianych z góry, co jest niezbyt często spotykane. Bardzo podobna z wyglądu, ale dużo prymitywniejsza jest gra On Track Racing. Ale w niej tak samo widać tor i autka z góry.
- na torze bywały bonusy, ale także woda, oleje itp., co potrafiło nieźle wyrzucać z toru.
- najlepiej grało się na 2 zawodników.
- W grze była świetna synteza mowy. Mam ją nawet nagraną na kasecie! :-) Treść syntezy była np. taka (pamiętam jedną frazę po zakończeniu rundy): "Car one position one. Car two - game over". Chętnie podeślę każdemu, komu to może pomóc, nagranie ze starej kasety (w MP3, zajmuje minimalną ilość miejsca).

Proszę, niech mi ktoś pomoże odnaleźć nazwę tej gry! Pewnie mam ją w zbiorach, ale jak wśród tylu tysięcy pozycji znaleźć właściwą, skoro nie zna się nazwy?!

Dziękuję i pozdrawiam!
Rafał
rafu2@chello.pl

2

Grand Prix Simulator! Ale osobiście gra ta nie zrobiła na mnie dużego wrażenia, ztcp.

A można ją pobrać o np. stąd. :)

I Ty zostaniesz big endianem...

3

Mnie gra się bardzo podobała (jak dla mnie była bardzo grywalna). Po przejściu na JIL ST i Amigę (!) grywałem w podobne cudo, Super Cars II. Z podobnych polecam ATR, Skid Marks (Ami only :/).

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

4

I analogiczna do GPS: BMX Simulator ;) (chyba zresztą tych samych autorów).

Sikor umarł...

5

Witam!

O Wielcy!!! Radość niezmierną  mi sprawiliście! :-)

Podziękowania dla Miker'a za błyskawiczną reakcję, a innym za (chyba) nieprzespaną noc, sądząc po datach i godzinach postów ;-) Co do linka zamieszczonego przez Miker'a, to pobrane tam pliki za nic nie działały na moim emulatorze (Atari 800 Win), ale ze strony o adresie:

http://www.brzeska.art.pl/index.php?sit … mp;alpha=G

pobrałem plik i TO JEST TO! Jakaż wielka uciecha mnie spotkała po powrocie z roboty! :-) Żona chwilowo poza domem, można sobie pograć ;-) Co ciekawe, teraz wiem, czemu nie mogłem odnaleźć tej gry, choć szukałem po wszystkich tytułach, które kojarzyły mi się z rajdami samochodowymi - akurat tej pozycji nie posiadałem!!! Tyle gierek i zabrakło takiej ważnej! :-)

Dziękuję Wielkim Atarowcom - choć sam dawniej miałem i nadal mam Spectrum, ale mnie chyba nie pobijecie? ;-)  Na wszelki wypadek, jeżeli w kimś ciągle drzemią emocje dawnej "wojny" między zwolennikami 8-bitowców, informuję, iż posiadam obecnie także Atari i Commodore, a u kumpla na Atari 65XE niejeden raz nadgarstek nadwyrężyłem ;-)

Pozdrawiam!

Rafał.

6

Na komodzie tych gierek bylo sporo, w kazda taka rajdowke lupalem, jedna z  najlepszych to chyba IRON MAN - widok nie z gor yale z perpektywy, autka pseudo3d, milutkie.