A tak swoja droga: korzystam z Allegro ale uwazam, ze wsyatwili swoich uzytkownikow!
Wyjasniam:
Teoretycznie ja sam nie moge podejrzec swoich aukcji starszych niz kilka miesiecy. Podobno nie przechowuja tych aukcji. Tymczasem udostepnili urzedowi skarbowemu dane _wszystkich_ aukcji swoich klientow z ostatnich lat! W Lodzi Skarbowka robla chyba pilotazowa akcje. Trzech mich znajomych zostalo wezwanych do Skarbowki w sprawie Allegro. I nie byli to wlasciciele firm! Prywatni ludzie o sprzedazy czesto za kilka tysiecy rocznie! Kumpel z pracy opowiadal, ze pani z urzedu wyciagnela dokladne wydruki wszystkich jego aukcji i stwierdzila ze to jego dochod i chce podatek od tej sumy.
Policja skarbowa ma prawo siegnac nawet do danych Waszego konta i bank te dane udostepni. Ale musi sie o to zwrocic konkretnie i imiennie! Czyli jakby zwrocili sie do Allegro z listem typu: "Podejrzewamy, ze Pan jan Kowalski nie odprowadzil podatku od swojej dzialalnosci handlowej i falszuje dokumentacje swoje firmy, prosimy o dane o jego transakcjach" to byloby ok. Ale oni dostali dane setek albo tysiecy uzytkownikow z Lodzi! Hurtem. Allegro dalo im co chcieli pewnie zeby samemu uniknac klopotow. A mogli przeciez powiedziec ze nie przechwuja szczegolowych danych! Musza miec tylko dowody za co wiezli prowizje, ale nie musieli udostepniac samych tresci aukcji!
A to cholernie istotne. Podatek zalezy od tego czy rzecz sprzedawana byla stara, czy byla w Waszym uzyciu wiecej niz ilestam miesiecy, czy sprzedawaliscie kilka identycznych rzeczy itp itd.
A najgorsze ze cala kwota sprzedazy jest dla Skarbowki _zyskiem_. Jak chce udokumentowac koszty to zadaja faktur. A skad ja im faktury wezme? Z rynku? Z ebaya?
Ciekawe czy uznaja mi wydruki wygranych aukcji z eBaya jako koszty? Czekam kiedy mnie wezwa :(((
Dlatego tez, teraz kiedy tylko moge sprzedaje drozsze rzeczy poza aukcja. Nie mam zamiaru placic 20 lub 30% podatku od mojego hobby. I tak wszystko co zarobie laduje w kolekcje...
Allegro samo jest sobie winne, ze wystawilo swoich klientow na pastwe biurw z Urzedu Skarbowego.