1

Witam wczorqaj odebrtałem kolejna partię sprezętu, niestety bez kabli AV. Mam pytanie jakie wtyczki ma kabel do podłączenia do TV. Mi się wydaje, że to cinch i antenowy z bolcem ??? Ponieważ na zwykłymn antenowym nie mam prawie wcale obrazu z atarynki a z commodore 64 mam ... jakies pomysły ? Kolejna sprawa czy ktoś z Was słyszał o tym że monitory od CPC64 można przerobić tak aby podłączyć pod Atari czy c64 ? Te monitory mają dziwne wejście które pasuje tylko do CPC64 ...

-pozdraiwam

ATARI 800XE, XF 551 DISK DRIVE, 3 x Quick Shot, Dos własnej produkcji z muzyką robioną na CHAOS MUSIC COMPOSER by L.K. AVALON - Tak było kiedyś ... Teraz ATARI800WIN 4.0 ... I UWAGA MAM JUŻ 800XE i 65XE, 130XE, XC 12 z KSO Turbo, CA 12, zasilacz oraz kabel AV :P ostatnio doszło 1040STe :D

2

Monitory z CPC maja na wejściu RGB tyle ze w okragłej wtyczce ( standart to wtyk DB9 )  a atari i komoda chodzą na sygnale Composite .
Plusem jest to ze można by zrezygnowac z osobnego zasilacza do Atari i podpiac 5V z wyjścia monitora tak jak to jest zrobione w Amstradzie .
Czy wystarczy zewrzec sygnały RGB i odchylanie tego nie wiem , niech się wypowie jakiś elektronik .

3 Ostatnio edytowany przez Fintik (2005-11-17 11:17:44)

Proszę jaśniej da rade czy nie ??? :p i czy dobrze kojarze wtyki w kablu antenowym ???

ATARI 800XE, XF 551 DISK DRIVE, 3 x Quick Shot, Dos własnej produkcji z muzyką robioną na CHAOS MUSIC COMPOSER by L.K. AVALON - Tak było kiedyś ... Teraz ATARI800WIN 4.0 ... I UWAGA MAM JUŻ 800XE i 65XE, 130XE, XC 12 z KSO Turbo, CA 12, zasilacz oraz kabel AV :P ostatnio doszło 1040STe :D

4

Fintik napisał/a:

Ponieważ na zwykłymn antenowym nie mam prawie wcale obrazu z atarynki a z commodore 64 mam ... jakies pomysły ?
-pozdraiwam

A stroiłeś telewizor na inny kanał? Atari używa kanału 3 lub 4 (zależnie od egzemplarza), więc to może być przyczyną.
Jak masz wejście AV w telewizorze - proponuję po niskiej, rospiskę gniazda w Atari znajdziesz w sieci bez problemu.
Co do monitora od Amstrada i małego Atari - nie wiem, wiem że taki był podłączany do ST (opis w którymś bajtku).

Sikor umarł...

5 Ostatnio edytowany przez Fintik (2005-11-17 12:14:31)

THX SIKOR !
kompy podłączam do karty TV, jak podłączam atari po niskiej mam straszne zakłucenia (chyba wejście na karcie mam walnięte). Po wysokiej widze obraz ale szumi (nie mam oryginalnego kabla antenowego) Musze zrobić sobie dziś kabel ! (cinch-AVmęski ?)

ps: czy są gdzieś sakny bajtków w necie ?

-pozdrawiam