1

Poszuje CAS'ów w Turbo Blizzardzie, Turbo 2000, Turbo Rom, AST   etc.

Wszystko w celach komerc ..... ups ofkoz do MagoTrans ;)

PS. Czym różni się Turbo 2000 montowane u naszych południowych sąsiadów ??

2

nie ma casow w turbo ...tylko normal ;]

"wszystko się kiedyś kończy......."

3

Mam w kolekcji CASy dla Turbo 2600, więc....

4

no tak ale to jest normal ;D tyle ze troche zawiniety :P

5

;)  lecz ATARI800win ponoć potrzafi obsługiwać także CASy w turbo :)-

6

gdzie tak pisze ??? ... no te turbo 2600 obsluzy ,ale te inne to juz nie ....bo cas to format na normala ...na inne turba jeszcze nic nie ma ...no i magotrans mial/ma takowy byc ??

7

Pajero jak zwykle chce obsluzyc wszystkie formaty z planety Ziemia, tylko najpierw musi poprawić atari800win ;)

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

8

A ja tam bym od Ziemi zaczął :D

I Ty zostaniesz big endianem...

9 Ostatnio edytowany przez guma1975 (2005-11-09 23:17:27)

Witka! jakby coś to mam kasety nagrane w turbo ale cholera wie co to działało to z LOADERAMI UM, ATT, AST z dodatkowym kablem sterowanym przez port 54018 lub 54017 teraz to już nipamiętam za bardzo ale jak coś z chęcią odkurzę swoje ATARI i podeślę jedynie WAV-y z tego turbo oczywiście przedtem sprawdzone czy działąją. Jak narazie kontakt to guma1975@go2.pl

10

pajero napisał/a:

Praktycznie niczym (tak mi sie wydaje). Mialem kiedys kasete nagrana w "czechoslowacji" i chodzila ona bez problemu na moim magnecie z Turbo 2000 (odmiana dolnoslaska).

11

pajero napisał/a:

luknij w zrodla Cygerta...lub napisz do  niego...trza by sie bylo skontaktowac z Gienkiem ktory tez jakis czas te,mu chcial zrobic prog do odczytu....

12

To zależy od jakiego Turbo 2000. Czeskie Turbo 2000 jest zgodne w obie strony z AST, natomiast KSO Turbo 2000 odczytuje czeskie Turbo 2000, natomiast czeskie T2000 nie czyta KSO :)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

13 Ostatnio edytowany przez lemiel (2005-11-11 00:09:44)

Jeszcze pałęta mi się po głowie coś takiego jak Turbo Rom i Turbo Rom Plus, z tymi nazwami na forum sie jeszcze nie spotkałem. System z Krakowa, firma miała dosyć długo sklep na Floriańskiej w bramie, długo się reklamowali w TA. Sprzęt jako taki czytał też Blizzarda i mój Blizzard czytał też TRP. TRP miał kumpel, zapytam może jeszcze ma jakieś kasety. Cartridge'a do tego nie miał. O ile dobrze pamiętam to dane leciały jednym ciągiem, nie w blokach.
Pamiętam w początkach zabawy, pi razy drzwi 1990, kumpel mial wersję Turbo Rom z przełącznikiem, który się wciskało po wczytaniu loadera. Ten nowszy TRP z około 1994 już był bez przełącznika.
W sumie mam kilka kaset w Blizzardzie, tylko żebym znalazł normalny magnetofon żeby to wczytać do kompa...
Pamiętam fajnie wczytywany KickStart, trzeba było wygenerować specjalnie długie przerwy po początkowych blokach.

Edited - przeglądałem archiwum TA - firma od Turbo Rom Plus zwała się Bit-Plus albo Krysal & Plus.

14

musze w takim razie popatrzec na to, co wydarlismy a tak ze 3 lata temu z MAPASOFTU (ul. Kościuszki). A były to wielkie 2 pudła - w znacznej części magnetofonów :)

Kontakt: pin@usdk.pl

15

Zdaje się że właśnie MapaSoft robił mi Blizzarda do magnetu i kartridż też od nich miałem. To było chyba w budynku na narożu jakiegoś placu...

16

Blizzard byl bardzo popularny na Slasku. Mozna go bylo kupic w Chorzowie na ul. Truchana. Nie wiem, czy ta firma dzis istnieje, a jesli nawet, to pewnie juz nie bawia sie w te klocki...

Loading... Please wait!

17

Tak było. Każdej niedzieli w Domu Kultury Huty BAILDON można było kupić dowolny model.
Schemat kartridża szukać w magazynie SERIOUS, a na moich dyskach + szufladach zachowało się co trzeba.
Najprostrzy kart to EPROM + scalaczek 7400. Mam też model (+schemat + dane EPROM) obsługujący RAM-DYSK
Swego czasu EXTRA sprawa.

18

Dzięki za odzew.
Ja montowałem Blizzarda w Rybniku (jakieś podwórze stare budynki).
Proszę wszystkich o zasyłąnie WAV na moją skrzynkę:  pajero_pn@poczta.onet.pl
pamiętając o ZIPowaniu ;)

O co do A800win - są żródła, więc.... TeBe, a miałem dokończyć Pinballa. Przez Ciebie znowu odłoże gierkę... :)

19 Ostatnio edytowany przez CAtari (2022-05-02 16:46:28)

Czy da się skonwertować plik .cas w normalu do turbo i do WAV? Z normala programem a8cas-convert konwertuje bardzo dobrze, a jakbym chciał do WAV ale w turbo?

20

CAtari napisał/a:

Czy da się skonwertować plik .cas w normalu do turbo i do WAV? Z normala programem a8cas-convert konwertuje bardzo dobrze, a jakbym chciał do WAV ale w turbo?

Nie. Jeśli plik .CAS zawiera normalne rekordy, możesz uzyskać tylko plik WAVE z normalnymi rekordami. To plik .CAS określa, jakie rekordy się tam znajdują.

Jeśli chcesz turbo, musisz wyodrębnić zawartość danych z pliku .CAS. Następnie musiałbyś przekonwertować wyodrębnione dane na plik .CAS, który zawiera żądane rekordy turbo. Trudność tego zależy od tego, jakie dane znajdują się w pliku .CAS.

Najprostszym sposobem uzyskania pliku .CAS za pomocą turbo jest pobranie żądanego oprogramowania jako binarnego pliku  (.xex), a następnie użycie na przykład narzędzi takich jak TURGEN, GENCAS, a8cas-util. Te narzędzia pobierają .xex i generują .CAS z rekordami turbo.