1 Ostatnio edytowany przez macgyver (2005-11-06 13:15:50)

Przypuszczam, że ktoś już się w to bawił, stąd moje pytanko - czy poza analizą samego filesystemu istnieją jakieś identyfikatory na podstawie których można jednoznacznie określić typ organizacji filesystemu na dyskietce, np. czy dana dyskietka ma format Atari DOS z 10-bitowym adresem skoku sektora (stare Atari DOS-y), 16-bitowym adresem skoku (MyDOS), czy jest w organizacji np. Sparta DOS-a ? Coś w rodzaju numeru wersji, co pozwoliłoby na szybką identyfikację ?

I drugie pytanko - czy ktoś opracował już jakiś FS dla Atari który wspiera sektory o rozmiarach większych niż 256 bajtów i rozmiarze dysku/partycji > 16 MB ? Jeżeli tak, to chętnie bym zagłębił się w specyfikację (bo po co wymyślać kolejny standard, lepiej wesprzeć już coś istniejącego).

2

alez tak Casper juz stworzyl taki filesystem ;)

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

3

Cos Epi tworzyl do obslugi FATa, ale cisza z tym...

1. Pierwszy bajt sektora 1 = S -> Sparta

2. Pierwszy bajt sektora $168 = 2 -> Dos 2

3. Pierwszy bajt sektora 1 = M -> MyDos
Pierwszy bajt sektora $168 = 2 -> patrz 2.
Pierwszy bajt sektora $168 <> 2 -> inny format (a wiec prawie zawsze 16bitowy link)

5 Ostatnio edytowany przez drac030 (2005-11-06 22:05:23)

Vasco: a skądżeż. W pierwszym sektorze dysku w formacie Sparty jest zero a nie "S", pomyliło ci się z pierwszym bajtem DOS-u w pamięci. Wiem, że pod np. MyDOS-em to jest to samo, ale pod SpartaDOS-em to nie jest to samo.

macgyver: to wszystko jest ze szczegółami opisane w instrukcji do SpartaDOS-u, do której w Atariki jest link pod hasłem "SpartaDOS X". Do tego, co jest tam napisane mogę dodać, że SpartaDOS rozpoznając "swoje" dyskietki przede wszystkim sprawdza, czy bajt 7 (licząc od zera) sektora numer 1 ma wartość $80. Jeśli nie, to to nie jest dyskietka SpartaDOS-u. Jeśli tak, to sprawdza dalej ...

Co do SpartaDOS X i 512-bajtowych sektorów, to pracujemy nad tym ;)

KMK
? HEX$(6670358)

6

Draco - pracujta; bo ograniczenie 16MB zaczyna być poważnie uciążliwe, a napisanie filesystemu jako rozszerzenie tego, co jest w SDX ma jakiś (poważny) sens. Pytanie; a czy coś w kwestii obsługi napędów CD-(rom) spod KMK się ciekawego (choćby i w planach) dzieje ??

Kontakt: pin@usdk.pl

7

DOSA WY(z)WÓD KONIECZNY opisuje jak rozpoznać kto formatował dyskietkę:

http://atariarea.histeria.pl/artykuly.p … &id=40