Złożyłem 1MB na SIMM-ie wg schematu ze strony Jerzego Soboli. Tester
XRAM grupy Satantronic wykazuje że wszystkie banki są OK. Również RAMdysk pod MyDOSem hula aż miło, uporałem się nawet z kaszą w Base 33 (wystarczyło połączyć pin 14 z 5 MMU czy jakoś tak). Tylko problem jest taki że w demach które wykorzystują XRAM komp losowo się zawiesza(w różnych momentach) a czasem przechodzi bezbłędnie. Mam pewne teorie:
1) za słaby zasilacz (mam Stereo i Qmega oprócz rozszerzki) - mało prawdopodobne 2) zimny lut 3) SIMM o zbyt długim czasie dostępu.
Wydaje mi się że to właśnie SIMM, ale mogę się mylić więc proszę o pomoc ;) Mój simm ma w sumie 3 kości na płytce, kostki pamięci firmy GoldStar.
Jaki powienien być max czas dostępu, żeby hulało toto dobrze? Macie jakieś sprawdzone kostki? A może jeszcze co innego jest przyczyną. Dodam, że podłączyłem obie pary VCC i GND na SIMM-ie, sprawdziłem też dużo lutów. Jet kiedyś pisał w Syzygy, że gdy się korzysta z RAM-dysku to procek może tolerować większe opóźnienia niż w demkach, stąd moja teoria o nie całkiem odp. SIMMie. Ale nie wykluczam tych innych. Sorki za długiego posta, ale już nie wiem co robić. Pozdrówka i... Help!
FujiNet. Artykuły odkrywające możliwości Jak urządzenie łączy Atari z nowoczesnością, umożliwiając społecznościową rywalizację w grach i korzystanie z sieciowego OS.
Last Party 2025 - wyniki i stuff Echa zeszłotygodniowego party w Licheniu Starym.
Silly Venture 2024WE - stuff Trzyczęściowa paczka z produkcjami
FastBasic 4.7 Szybki interpreter języka BASIC dla komputerów Atari 8-bit oraz konsoli Atari 5200.
New Years Disk 2025 Pierwszy stycznia, a już nowe produkcje dla Atari 8-bit!