1

Witam wszystkich.

To mój pierwszy post - więc na początek: ksywa Xesttt, lokalizacja W-wa, wiek 30+, pierwsza stycznośc z Atari w latach 80tych, posiadany sprzęt 130xe/520st/1040stfm/TT. To tyle na początek o sobie.

Teraz meritum: czy ktoś pomoże i poda opis gniazda zasilacza do 520ST (+parametry prądowe)? Dzięki.

2

http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/m … ari_ST.htm - na dole jest pinout
jak widac prosty zasilacz od peceta daje rade, a jesli potrzebujesz konkretnych parametrow to pewnie jakis posiadacz oryginalnego egzemplarza ci je poda.

don't come after... please don't follow me along. when you read this, i'll be gone...

Gniazdo jest takie jak w PC , a zasilacz daje 12v i 5v , więc możesz kożystać z każdego zasilacza od "WIELKIEGO BRATA" czego sam doświadczył
                             RYSIEK_M

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

4

Oj, Rysiu, rysiu... Zasilanie, owszem, jest takie samo, ale gniazdo w modelu  520ST niestety nie... Wyprowadzenia takie, jak podał AXE, z zasilacz PC jak najbardziej, ale w 520ST (w fm, E - już wbudowany, nie wiem jak w M) nie ma wbudowanego zasilania i trza stosować przejściówkę.
Ja na miejscu Xesttta zrobiłbym tak, że wyprowadziłbym zwykła końcówkę (gniazdo) czterobolcową na kabelkach jak od dysku/CD romu w grzybie i podłączył zwykły zasilacz od grzyba (w 520ST śmiało pójdzie i 150 od AT, którą kupi już za jakieś 5zł na jakiejś szrociarni).

Sikor umarł...

5

już blisko prawdy :). 520st,stm nie miały wbudowanego zasilacza. 520stfm ma chyba tą samą płytę co 1040stfm, ale na pewno ma wbudowany zasilacz.

6

Ja miałem w moim 520STM podpięty mały zaslacz z jakiegoś starego AT , przelotkę zrobiłem na podstawie rysunków zamieszczonych na stronce o adresie podanym kilka postów wczesniej . Wszystko sprawnie działało .

SORRRRYYY!!!
Mam STE i mi sie pomieszało. Wcześniejsze modele nie miały wbudowanego zasilacza. Mój błąd przepraszam.
RM

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

8

otoz mialy :) ...wszystkie STki z wbudowanym flopem
a pierwsze STF/STFM pojawily sie juz w 1986 roku.

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

9

Znaczy się tak - ja mam zasilacz do Atari ST i mogę chcieć go się pozbyć za kilka piwek (lub ich równowartość), bo leży w szafie nieużywany - najprawdopodobniej działa.

I Ty zostaniesz big endianem...

10

No to po kolei:

1. Sprzęt o którym mówię to Atari 520 ST (bez 'M' i innych liter) z roku 1985. Ma modulator TV ale oczywiście nie ma wbudowanego zasilacza ani stacji dysków.

2. Co do propozycji Sikora: oryginalny zasilacz dostarcza też -12V; pecetowy Molex - tylko +12V. Nie mam schematu 520ST (ktoś ma??). Spędziłem dziś kilka godzin na reanimacji Atari (poprzedni właściciel próbował rozrzerzyć do RAM z 0,5 do1MB - w efekcie aby w ogóle odpalić atarka musiałem usunąć nalutowane kości, zwarcia linii danych, naprawić jedną przeciętą ścieżkę, dolutować urwany kwarc i zastąpić jedną z kości pamięci 'nową' - uffff) i już nie chce mi się sprawdzać na płycie do czego jest potrzebne -12V. Może wiesz do czego?

3. Miker - na razie dzięki za propozycję, będę pamiętał, zobaczymy.

X.