Złożyłem 1MB na SIMM-ie wg schematu ze strony Jerzego Soboli. Tester
XRAM grupy Satantronic wykazuje że wszystkie banki są OK. Również RAMdysk pod MyDOSem hula aż miło, uporałem się nawet z kaszą w Base 33 (wystarczyło połączyć pin 14 z 5 MMU czy jakoś tak). Tylko problem jest taki że w demach które wykorzystują XRAM komp losowo się zawiesza(w różnych momentach) a czasem przechodzi bezbłędnie. Mam pewne teorie:
1) za słaby zasilacz (mam Stereo i Qmega oprócz rozszerzki) - mało prawdopodobne 2) zimny lut 3) SIMM o zbyt długim czasie dostępu.
Wydaje mi się że to właśnie SIMM, ale mogę się mylić więc proszę o pomoc ;) Mój simm ma w sumie 3 kości na płytce, kostki pamięci firmy GoldStar.
Jaki powienien być max czas dostępu, żeby hulało toto dobrze? Macie jakieś sprawdzone kostki? A może jeszcze co innego jest przyczyną. Dodam, że podłączyłem obie pary VCC i GND na SIMM-ie, sprawdziłem też dużo lutów. Jet kiedyś pisał w Syzygy, że gdy się korzysta z RAM-dysku to procek może tolerować większe opóźnienia niż w demkach, stąd moja teoria o nie całkiem odp. SIMMie. Ale nie wykluczam tych innych. Sorki za długiego posta, ale już nie wiem co robić. Pozdrówka i... Help!
65C816 XL OS v. 2.47 Nowa wersja alternatywnego systemu operacyjnego
Echa Revision 2025 Kilka interesujących produkcji dla różnych platform Atari.
atari.area w mediach społecznościowych Choć sercem naszej społeczności pozostaje forum, przypominamy, że jesteśmy również aktywni w mediach społecznościowych.
Lost World by Desire Nowe demo grupy Desire.
sio2flip - emulator peryferiów sio2flip umożliwia podłączenie Flippera Zero do Atari i korzystanie z plików ATR jako wirtualnych dyskietek.