1

Ciekawe ile osob wiedzialo, ze oprocz XEPa byl wczesniej inny sprzetowy interfejs 80-kolumnowy? Ja nie wiedzialem ;)

Tylko do Atari 800: "Bit 3 Full View 80"
http://tiny.pl/q3dj

A moze jakis kolekcjoner jest posiadaczem? Nigdzie w sieci nie widzialem screena jak toto dziala w praktyce.

2

no znacznie od xepa sie rozni (nie przez joystick) i do 800 tylko (tej bez XL) Z tego co widze na zdjeciu ...

3

mikey napisał/a:

no znacznie od xepa sie rozni (nie przez joystick)

czyli spoooory plus

mikey napisał/a:

i do 800 tylko

czyli minusik...

ale gdyby zasponsorowac to cudenko pasiowi, to na 95% jestem pewien ze to zloto
dopasowalby do serii xl/xe.

skladamy sie?

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

4

Niestety gosc nie podkresla ze nie wysyla za granice. Jak ktos tak podkresla to wiem z doswiadczenia ze prosic nie ma raczej sensu...
No i koszt bylby spory sprowadzac tylko to jedno urzadzenie. Jak kiedys trafie w wiekszym komplecie to przekaze Pasiowi.

5

nosty napisał/a:

"Bit 3 Full View 80"

O tym nie słyszałem, ale oprócz XEP-a istnieje też niejaki "Omniview". To jest przeróbka montowana do rodka komputera z tego co mi się obiło.

KMK
? HEX$(6670358)

6

i to też byłoby ciekawe - o ile udało by się przyszłościowo wsadzić to np. w DracOS - coby sie do tyłu nie cofać :). I przynajmniej nikt by nie marudził, że znowu nową karte ktoś buduje - przecie to już dawno było :D

Kontakt: pin@usdk.pl

7

drac030 napisał/a:

jest przeróbka montowana do rodka komputera

jesli mylnie odbieram to zdanie, to jedynie jest to przerobka XEP, coby do wnetrza komputera go upchnac,
a w takim wypadku nadal marny z tego pozytek (sterowanie szeregowe poprzez POKEYa), no chyba ze
dawala by ta przerobka jakis przelacznik na zew. komputera sluzacy do wyboru sygnalu wychodzacego
z kompa: modulator/XEP - oczywiscie poprzez jedno wyjscie ;).

ale mam nadzieje ze jednak piszac ,,przerobka'' drac030 mial na mysli ,,rozszerzenie'' (majace
z XEP wspolne jedynie to ze i to i tamto wyswietla 80 kolumn)...

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

8

Zawsze się można pokusić o programowe 80 kolumn ;) Przy dobrej jakości obrazu wyraźne i czytelne, nie mówiąc o emulatorze ;)

9

jellonek napisał/a:

ale mam nadzieje ze jednak piszac ,,przerobka'' drac030 mial na mysli ,,rozszerzenie'' (majace
z XEP wspolne jedynie to ze i to i tamto wyswietla 80 kolumn)...

Tak, dokładnie. Przeróbka komputera, a nie XEP-a.

Pin: edytor E: w DracOS może pracować w trybie 80-kolumnowym (tak samo jak w 32 i 48 kolumnach), jedyna kwestia to żeby sprzęt mógł tyle wyświetlić...

KMK
? HEX$(6670358)

10

tak ostatnio dochodze do wniosku, że karta GFX oparta o jakiś solidny i jednolity standart - to dobry pomysł nawet w przypadku atari 8bit. chodzi o sytuację - "stworzenia" zajebistego interface;u użyszkodnika na orygilał, lecz umożliwiającego prace na starym sofcie + bonusy- jeśli koderzy nie mają co robić :)):):))))):. Coś na kształt możliwościi ZX Sprinter'a (rosyjskie Spectrum z 21MHZ, 512kB videoram, isa 8 bit itd...) - gdzie sytuacja wygląda podobnie. Czyli - mamy zajebisty interface użyszkodn., sprzęt, oraz możliwość odpalania softu "w dół" :).

dla malkontentów. To NIE będzie atari - lecz będzie w obudowie Atari - a river raid i tak będzie działał tak - jak i 20 lal temu :)

PS> tak sobie głośno myślę :)

Kontakt: pin@usdk.pl

11

jeszcze sie taki nie urodził co potrafiłby karte gfx do Atari zbudować

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

12

Bo każdy układ graficzny niezgodny z Antic-iem w atarce miałby status ciekawostki, a nie dominującego standardu.