Chciałbym zadać w tym temacie pare dręczących mnie pytań. Mam nadzieje, że ktoś mi to wszystko rozjaśni...
W czym programować?
Zastanawiam się w czym powstają takie świetne prace scenowe. Zakładam, że nie jest to BASIC (przynajmniej ten standardowy). Czy bardziej zaawansowani tworzą swoje cuda pod emulowanym Atari czy normalnym szarym 8-mio bitowcu. Widziałem na stronie głównej Atari Area, że jest dostępny kompilator C++, ale jak to w praktyce zastosować - nie mam pojęcia. Mógłby ktoś mi wypisać w czym najłatwiej pisać?
I w Windowsie i w Linuxie.
Jak już ktoś by się pokusił o podanie programów, to może też wymienić alternatywe, dla jednego i drugiego sysemu. Gdyż jestem użytkownikiem "zmiennosystemowym" ;)
Assembler - jak?
Z wielu książek, które przeczytałem wynika, że programować, to tylko w ASM. Co prawda książki nie za nowe i może coś się w tej kwestii zmieniło. Jakieś podstawy na ten temat mam. Ale paru rzeczy nie rozumiem.
Teoretycznie wiem, jak napisać coś, ale praktycznie nie wiem nic. Jak można np. napisać banalną funkcję FOR czy IF, które są dostępne w większości języków programowania.
Na koniec.
Mam nadzieje, że ktoś odpowie na chociaż jedno pytanie. Naprawdę chciałbym napisać coś na Atari i mieć satysfakcję (chodźby dla samego siebie), ale musze mieć jakieś pojęcie. Jestem chyba jednym z najmłodszych fanatyków Atarynki (na karku mija 19 rok życia) i napewno dzięki czemu mam więcej czasu.