Witam
http://drac030.krap.pl/tar.arc
Program pod SpartaDOS (testowałem pod SpartaDOS X i SpartaDOS 3.2d) do archiwizacji w formacie zgodnym z unixowym programem tar. Napisałem go głównie do backupowania danych z twardziela atarynki na kompie z Unixem. Do tego samego celu służy HDSC, ale HDSC kopiuje całe dyski sektor po sektorze, a nie ma większego sensu przesyłać po SIO 16 MB danych, gdy do zarchiwizowania mamy np. 1 MB.
Mozna tez oczywiście rozpakować archiwum stworzone pod Unixem, tylko żeby ścieżki zapisane w archiwum nie miały więcej niż 64 znaki, a nazwy plików ponad 11 znaków, bo będą się cuda działy.
Instrukcja:
1) tworzenie archiwum:
tar -cv foo plik1 plik2 katalog1> katalog2>*.src
Tworzy archiwum pod nazwą foo.tar wrzucając doń pliki o nazwach 'plik1' i 'plik2', wszystkie pliki i katalogi (całe drzewo) znajdujące się w katalogu 'katalog1' oraz pliki *.src (plus wszystkie katalogi) znajdujące się w katalogu 'katalog2'. Dla tych, co się nigdy nie zetknęli z unixem i tarem: tar niczego nie kompresuje, tworzy tylko archiwum (nieskompresowane). Dlatego proszę się nie dziwić, jeśli archiwum wyjdzie dłuższe niż zawarte w nim pliki :) gzipa do pary może jeszcze kiedyś ktoś popełni ...
2) rozpakowywanie archiwum:
tar -xv foo
tar -xv foo *.src
tar -xv foo siala>baba>mak>*.src
W pierwszym przykładzie rozpakowuje się całość do katalogu bieżącego. W drugim tak samo do katalogu bieżącego wypakowywane są pliki z rozszerzeniem *.src. W trzecim przykładzie w katalogu bieżącym tworzone są katalogi siala>baba>mak>, a do nich wypakowywane są pliki z rozszerzeniem *.src. Oprócz plików program odpakowuje też wszystkie katalogi (odtwarza całe drzewo), co jest pewnym mankamentem, który może kiedyś poprawię ... (EDIT: poprawiłem, wersja 1.1 juz odpakowuje tylko te katalogi, w których sa pliki wybrane przez maskę).
3) przeglądanie archiwum:
tar -tv foo
tar -tv foo *.src
Listuje na ekranie zawartość archiwum albo całą (pierwszy przykład) albo tylko pliki zgodne z podaną maską. Nie są listowane katalogi, jeśli nie są zgodne z podaną maską. Listing podaje zawsze całą ścieżkę do pliku, a poza tym czas i datę modyfikacji tudzież długość lub ewentualnie typ. Pominięcie 'v' w opcjach skraca listing do samych nazw plików (razem ze ścieżkami).
? HEX$(6670358)