1

Hej chłopcy i dziewczynki oraz wszystkie atarynki!  Czy jest ktoś, kto chciałby się podzieli swą wiedzą z podłączenia drukarki laserowej minolta 1200 do ST? A co z ciapkiem czy też się da? Za poradę będę wdzięczny. Każda odpowiedź się liczy nawet nie na temat. RATAI. :| I fajnie jest.

2

Masz problem. i fajnie jest.

3

ROTFL. Ziom masz u mnie litrowego browara. :)

All I hear is the sound of me falling on the ground

4

m.in. za obsluge drukarek w systemie odpowiada NVDI, poszukaj w necie jakie typy supportuje.
ewentualnie pozostaje Calamus ktory rowniez ma dosc dobre wsparcie dla drukarek

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

5 Ostatnio edytowany przez Sikor (2005-10-14 20:29:11)

Minolta 1200...? Jaki język obsługuje...? Jak PCL - to sprawdź emulację niższych wersji, bo nowe nie są obsługiwane. Jak ma emulację PS - moduł do Calamusa (nie mam ;( ), pagestream. NVDI - mam oryginał, ale nie supporuje ani PCL, ani PS level 2 (nie mogę 1200 podłączyć do TT-ki przez to ;( ), chyba że w przeciągu ostatnich 7-8 miesięcy ktoś napisał support. Jak ma tryb emulacji starszych drukarek HP (zdarza się dość często) - spróbuj na sterowniku od LJ4 - powinno śmigać.
Zawsze jeszcze możesz spróbować coś przepuścić na port i samemu napisać sterownik - kody do PCL-a są dostępne w necie, ale ja na przykład na to jestem za słaby...
Aha, oficjalny spis driverów do NVDI powinieneś znaleźć na stronie ASH, bo oni go sprzedają... NIeoficjalny - szukaj w necie i na scenie. Może coś będą wiedzieli chłopaki z DHS-u? (dhs.nu - cały czas coś piszą na Falcona, więc może i coś na temat drukarek Ci pomogą?).
Powodzenia

Sikor umarł...

6

Dzięki! Jak to przyjemnie spotkać miłych ludzi.:)  I fajnie jest.

7

U mnie laserówka HP6L tez nie chce ruszyć za chińskiego boga na ST .Choć oczywiscie pod pecetem śmiga normalnie. Ale z ciekawości podpiąłem starą drukarke igłową Amstrad DMP2000 i okazało się ze nie potrzebuje żadnego sterownika na ST - drukuje az miło popatrzeć .

8

Igłówki mają obsługę Epson FX - standard używany chyba we wszystkich komputerach.
HP6L niestety jest niekompatybilna z LJ4 - ma PS2 i PCL 5 o ile pamiętam. Co ciekawe, piątka jeszcze śmigała bezproblemowo.
Umiesz napisać drivera pod Calamusa? Mam gdzieś odpowiedni proigramik, trza tylko kody wysterować - ja nie mam czasu ani umiejętności...
Aha, możesz spróbować przesłać txt po porcie - powinien wydrukować... Ale tylko prosty txt ;(

Sikor umarł...