1

Mam takie bardzo lamerskie pytanie: Zawsze mnie ciekawiło skąd stacja dyskietek "wie" w jakim formacie jest włożona do niej dyskietka. Czy polega to na próbie odczytu jakiegoś sektora czy na jeszcze czymś innym? Kiedyś miałem stację XF551 i występowały problemy z przechodzeniem z gęstości pojedynczej lub rozszerzonej na podwójną. Dlaczego inne stacje jakoś sobie z tym radzą?

2

Temat znam tylko teoretycznie, ale z tego co mi wiadomo, stacja po prostu przeprowadza próby odczytu z pierwszej ścieżki po włożeniu dyskietki. Z obu stron, jeśli jest dwustronna. Do tego potrzebuje czujnika, który jej powie, kiedy dyskietka została wymieniona.

KMK
? HEX$(6670358)

3

Tak też myślałem, ale może wiesz dlaczego XF-ki gdy nie używamy standardu PERCOM mają problemy z przechodzeniem na gęstość podwójną? Dawno temu chciałem nawet z tego powodu naprawić stację w firmie TOMS, ale okazało się że ten typ tak ma.

4

Bo nie mają tego czujnika (wymiany dysketki), może.

KMK
? HEX$(6670358)

5

Ale bez czujnika XF potrafi przełączyć się z gęstości podwójnej na rzadszą. Pewnie wynika to z faktu, że stacja ustawiona w tryb DD trafia niespodziewanie na znacznik końca sektora dyskietki SD lub ED i potrafi sobie z tym poradzić. Natomiast głupieje w odwrotnej sytuacji (stacja w SD, dyskietka w DD) - nie wie, że trzeba pracować dalej, gdy znacznik końca sektora nie pojawi się w domniemanym przez stację miejscu.

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

6

ale i tak chciałem zauważyć, iż użytkownicy normalnych dosów nie mają problemów z przejściem SD->DD. Mowa tu oczywiście o Sparta DOS X. Być może przyczyny należy szukać w "inteligencji", lub jej braku - w dos. :)

Kontakt: pin@usdk.pl

Ale trzeba tez zauwazyc, ze takie inne stacje dzialaja prawidlowo bez wzgledu na 'inteligencje' dosu...

8

ale nie wszystkie "inne" stacje moga pracować w gęstościach 360/720k :P - a jeśli zaletą np CA2001 ma być możliwośc bezproblemowej zmiany gęstości z SD na DD - to i tak wolałbym XF551 :) - bo pod "normalnym" - (dosem) - problemów nie mam. hehe

Kontakt: pin@usdk.pl

9

Pin, tylko jak często używasz dyskietek w formacie SDX? Chyba jednak częsciej tych w AtariDOS II. :p

Faktem jest, że XF powinna sprawdzać gęstość duskietki po jej zmianie. Niestety, panowie z Atari Corp. nie mieli doświadczenia w produkcji stacji dysków. Stacje z Atari przed wypuszczeniem XF-ki powstały w czasach, gdy o DD nikt jeszcze nie myślał, więc nie było takich problemów.

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

10

Stacje z Atari przed wypuszczeniem XF-ki powstały w czasach, gdy o DD nikt jeszcze nie myślał

Myśleć, to myślał - zob. stacja 815. Ale ta też chyba miała problemy z przełączaniem gęstości. Istotny jest ten cały zakichany czujnik wymiany dyskietki, inaczej testowanie gęstości nowo włożonej dyskietki robi się raczej problematyczne.

KMK
? HEX$(6670358)

11

Pin: Tomsy sie przelaczaja ;p

12

w przypadku XF brakowalo czujnika, ktory automatycznie ustawial stacje. niektore dosy potrafily sobie z tym radzic, np. czytajac pierwszy sektor, nastepnie wysylajac komende do stacji, ustawiajac gestosc pracy (jak pamietam, w mojej XF nie raz programowo przelaczalem gestosc; o).

13

Czujnika gęstości chyba żadna stacja nie ma, czujnik jest (albo go nie ma) sygnalizujący wymianę dyskietki. Nie znam innej metody ustalenia gęstości włożonej dyskietki jak metoda prób i błędów.

KMK
? HEX$(6670358)

14

No to jak to robią stacje LDW/CA 200x, że bez odczytu ani jednego sektora pokazują gęstość? (no chyba, że taki aftomat jest tylko przy TOMS-ie)... :|

I Ty zostaniesz big endianem...

15 Ostatnio edytowany przez drac030 (2005-10-08 13:01:35)

Skąd niby przypuszczenie, że "bez odczytu ani jednego sektora"? Zwróć uwagę, że po zamknięciu stacji napęd zaczyna kręcić dyskietką - wtedy właśnie stacja dokonuje rozpoznania gęstości przez próby odczytania czegoś ze ścieżki 0. Taka CA-2001 ma do rozpoznania trzy gęstości na krzyż, dyskietka robi prawie pięć obrotów na sekundę, więc test nie trwa długo, jakieś trzy obroty dyskietki maximum, czyli 0,6 sekundy ...

KMK
? HEX$(6670358)

16

chodziło mi: ze strony użytkownika... (niechcący wyszedł skrót myślowy). A tak - to zgoda. :)

I Ty zostaniesz big endianem...

17

W stacjach, które nie mają lub nie korzystają z czujnika zmiany dyskietki, też można sobie poradzić. W oprogramowaniu XF601/602 gęstość jest ustalana przy każdym rozkazie statusu. Trwa to chwilę, ale przynajmniej podaje rzetelne dane. Co więcej - stację XF551 dałoby się w niezbyt skomplikowany sposób tak przerobić, żeby ten program do niej pasował.

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.