Może po prostu brakuje Ci odrobiny zaradności i obycia ze sprzętem/oprogramowaniem... Kupowałeś kiedyś cokolwiek w Media Markt ?
mac: kupuje na allegro, zaradnosci tez mi raczej nie brak ... idz lepiej zmontowac jakas bombe z cukru i zapalek zamiast obrazac... nawet mnie nie znasz ;)
Swoją drogą masz ciekawy system argumentacji typu: "Ja się nie znam, ale gdzieś tam napisali..." - ja mam zasadę, że jeżeli nie mam o czymś pojęcia, to się nie wypowiadam.
mowiac szczerze mam w nosie Twoje zasady, ale oczywiscie nikt Ci nie zabroni ich stosowac w stosunku do siebie.
Nie mam tu zamiaru prowadzic wojny, tym bardziej przeciwko kilku osobom naraz ;) Napisze jedynie male sprostowanie i kilka uwag wynikajacych z moich wlasnych doswiadczen:
Drac030: oczywiscie masz racje, zagalopowalem sie - x86 i 68xxx maja te sama architekture CISC (piszac te bzdury myslalem zapewne o RISC/PPC). Mimo to postaram sie wygrzebac tego arta, w ktorym autor przedstawial roznice miedzy wczesnymi konstrukcjami motoroli 68xxx oraz intel x86. Moge sie mylic, bo pisze to z pamieci, ale wynikalo z niego, ze te pierwsze byly jednak wydajniejsze od swoich odpowiednikow u intela. Jak znajde to podam linka (choc autor chyba byl amigowcem, wiec artykul nie mogl byc obiektywny ;) ). Jednak praktyka (przynajmniej u mnie) zdaje sie to potwierdzac. 040 vs 486 , 030 vs 386 - tak, to sa mniej wiecej odpowiedniki i nigdy nie napisalem, ze jest inaczej. Tylko, ze najszybszy 040 za stajni Apple taktowany 40MHz nie ustepowal wydajnoscia (napisze dyplomatycznie, choc moim zdaniem bil na glowe) DX4 75MHz. I mowie tu o praktycznych zastosowaniach ... nie przeprowadzalem testow i nie mam zamiaru tego robic, ale niech ktos z was sprobuje odpalic Photoshopa na 486DX4 75MHz i popracowac na tym, to pogadamy. Ja do dzis odpalam Photoshopa 4.0 na mojej wysluzonej Quadrze 840av (040 40MHz 36MB ram) i z powodzeniem obrabiam na tym zdjecia. Dopiero niedawno zakupilem rownie wiekowego PM 9500 z PPC na pokladzie (2 x 180MHz , heh, co za zawrotna liczba ;] ) i to wszystko czego mi trzeba do zdjec (przynajmiej na razie, bo juz z 8 megapikselami moze byc klopot). Oczywiscie najnowszy fotosklep bedzie na tym koszmarnie wolny, ale 6.0 dla fotografa w zupelnosci wystarcza.
Z innej strony moge stwierdzic z wlasnych doswiadczen, ze G3 300MHz (na plycie z szyna 66MHz) jest wydajniejszy od PII (tak pentium, nie celeron) 300MHz/bus speed 66MHz pod wzgledem odtwarzania DIVXow. Choc z racji roznic systemowych nie wykluczam innych "pozaprocesorowych" czynnikow, ktore maja na to wplyw. W kazdym razie filmy, ktore mi sie tna na PII 300 chodza lepiej na G3 300.
Ntomiast 486DX4 75MHz nie odtworzy MP3 (specjalnie wygrzebalem stara plyte i odpalilem, co by na przypuszczeniach sie nie opierac). Testowalem na slacku 4.0 linux 2.2.6 - z konsoli amp i mpg123 ... z windowsem nie sprawdze bo nie mam ... dosa uzywam tylko do APE i jedynie z dyskietki. Byc moze poszloby pod jakim dosowym programikiem, ale raczej mono i 22KHz. Jesli ktos ma ochote i mozliwosc, niech sprawdzi, wtedy uwierze.
Wiem natomiast, ze da sie MP3 odpalic na maku 030 33MHz (22KHz mono), bo do takiego rowniez mam dostep i sprawdzilem to wczoraj.
Moze na 486DX4 120MHz faktycznie pojdzie bez wiekszych problemow, ale nie bede specjalnie kupowal procka, zeby sie przekonac. W tym przypadku wierze wam na slowo [ choc ciagle czytam tu "mialem kilka lat temu ... widzialem kiedys u sasiada" ]... DX4 120 ma mimo wszystko znacznie blizej do pentiuma75 niz DX4 75Mhz dlatego jestem gotow w to uwierzyc.
Za to Quake I chodzi bez zaciecia pod linuxem na moim 486, a na Amidze mozna bylo pograc dopiero przy 040 50MHz. Ale tutaj zapewne chodzi bardziej o roznice w wyswietlaniu grafiki niz o szybkosc procesora.
Kuna zaczynam gubic watek ... o co wlasciwie chodzilo w tym poscie ;) ? I dlaczego próbuje przekonac atarowcow do Motoroli ;) ? Kurcze, moze to nie to forum. Oczywiscie zartuje :) , nikogo do niczego nie przekonuje. Kazdy uzywa tego, co odpowiada jego potrzebom i takie dyskusje nie maja raczej wiekszego sensu. Mam nadzieje, ze nie zabrzmialo to jak argument przeciwko PC. Nie o to mi chodzilo, nie chce wywolywac kolejnej tyrady na temat wyzszosci swiat ... po prostu dostalem po glowie od paru osob tutaj, wiec postanowilem sie podzielic moimi obserwacjami. Czy mam racje? Hu kers? Aj du not :)
Ech, ja tam mam sentyment do komputerkow na prockach motoroli i staram sie w miare mozliwosci takich wlasnie uzywac do codziennej pracy, a nie tylko jako hobby.
A jesli chodzi o procki, to guzik mnie obchodzi, czy lepszy jest INTel, AMD czy Motorola i IBM. Uzywam 68040 i PPC, bo na tym nie chodzi ms windows :D ;) ;) ;) ;)