http://www.pdatoday.com/more/A799_0_1_0_M/
czy ktos to juz moze trenowaL?
/// more for your atari ///
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Ethernet dla Xl'ki ?!?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
http://www.pdatoday.com/more/A799_0_1_0_M/
czy ktos to juz moze trenowaL?
Ja nie widze jakos strony projektu...
http://web.archive.org/web/200312042034 … i/a8ether/
No to to juz bylo dawno temu, ale nikt sie jakos nie interesowal, bo chyba chodzilo tylko z Atari 850...
hm... zastanawialem sie nad zaprojektowaniem takiego interfejsu - karty ; ale z czasem u mnie kiepsko... a podejrzewam, ze ktos w temacie zrobil by to lepiej i szybciej... w koncu wydaje mi sie nie jest to cos (az) tak bardzo skomplikowanego :)
bo chyba chodzilo tylko z Atari 850
ekhm... do czego pan pieje? bo nie bałdzo łapie...
link podany przezemnie wskazuje na projekt UNIEZALEZNIAJACY od
atari 850 jak i zewnetrznego pycy...
to poprostu sieciowka na cs8900a
dla zainteresowanych tworzeniem nowego hardware-u: w polskich warunkach
nieco prosciej by bylo powalczyc w oparciu o 8129 (szczegolnie w wersji
z 16kb bufora pamieci) ktory to tez posiada mozliwosc kontaktowania sie
z mikro-procesorami/kontrolerami osmiobitowymi...
jak by byl ktos juz baaardzo ambitny to moze pomyslec o niektorych wersjach
8139 (najpopularniejszy uklad w tanich siecioofkach), co owocowaloby obsluga
100Mb, miast 10Mb oferowanego przez cs8900/8129 - ino problem wiekszy ze
znalezieniem wariantu obslugujacego cos wiecej niz pci...
Jest jeszcze możliwość adaptacji ISA i podłączenia tam karty z RTL8019 (tylko 10Mbit niestety). Tylko nie pisać tutaj że nie da rady bo z '51 (zwykłym) działa, to i 6502 też obsłuży.
co owocowaloby obsluga 100Mb, miast 10Mb
Kompletnie bez sensu. Poniżej Gigabit Ethernet nie ma co schodzić. Po co sobie dupę zawracać jakimiś 100Mbit. Yhhh
nie ma to jak solidny komentarz wnoszacy wiele do dyskusji...
a o ile podnosi zapal tych co moze by cos dlubneli?
czemu dyskusje tutaj prowadza do czepiania sie slow/zdan miast do jakis
wspolnych przemyslen? (nie to ze zawsze...)
Jellonek: zastanow sie chwile, co dely mial na mysli. Uwazam, ze jego koment wnosi wiele do dyskusji, bo sam mialem napisac podobny, ale stwierdzilem, ze sie powstrzymam, w sumie z lenistwa...
A jesli chodzi o sedno: po jakiego grzyba 100 mbitow? 10 mbitow to powiedzmy jest 1 megabajt/sekunde (po odliczeniu strat na konstrukcje pakietow, naglowki itd). Najszybszy obecnie kontroler HDD do Atari wyciaga w porywach 100kb/s przy pinkowych wywodach przy odczycie (wylaczony ekran, tryb natywny 512b). Przy normalnej pracy jest polowa tego (powiedzmy). Tak wiec Ethernet 10mbit jest okolo 20 razy szybszy niz KMK/JZ IDE. I co z tego wynika? Ze i tak Atarka nie wykorzysta nawet 1/10 predkosci wolniejszego Ethernetu. I nie sadze, zeby dopalka Pasia znaczaco zwiekszyla ten wskaznik - nawet jesli 7x, patrzac na roznice zegarow [wiem, ze takie porowanie jest mocno na wyrost, ale wlasnie chodzi o pokazanie slusznosci uwagi dely'ego], to i tak bedzie nadal jakies 300-400kb/s, czyli polowa 10mbit Ethernetu. Dlatego przylaczam sie do zdania dely'ego i dokladam dodatkowa cegielke - zrobienie karty np. na RTL8019 bedzie latwiejsze, poniewaz adapter ISA jest do Atari, a PCI nie ma i pewnie nie bedzie (chociaz kto wie? ;)).
jellonek - no jakos tak wychodzi ;)
"wspolnie to sie mozna piwa z beczki napic" jak mowil pewen kabareciarz.
Wez lutownice, zrob, pokaz i zbierzesz zasluzony frasunek... Napisac warto chocby po to zeby sie przekonac czy ktos nad tym juz nie pracuje albo nie zrobil wczesniej.
A Dely w sarkastyczny sposob chcial sie chyba spytac po co Atarce 100Mbit/s???
Swoja droga cala standardowa pamiec Atari przez karte 100Mbit przesyla sie 0,01s porazajace. Co za czasy...
---
PS. Sorry, Piszac nie widzialem, ze lewiS tez odpowiada w podobnym tonie :)
podepnij karte 10Mb pod hub-a 100Mb, albo sprawdz jak taka karta wplywa na prace taniego switch-a 100Mb
zrozumiesz...
Jellonek, powiedz mi jak wpływa, bo nie wiem. Powiedz mi potem jak często wykorzystujesz pasmo 100mbit podczas pracy przy komputerze? 1% ogólnego czasu pracy? Mówię o domu, bo w zakładzie pracy może to być Ci naprawdę potrzebne.
Ja byłbym (ZAJEBIŚCIE) zadowolony mogąc wpiąć Atari do switcha i uzyskać na trasie Atari - Switch przepustowość 1Mbit.
Ja byłbym (ZAJEBIŚCIE) zadowolony mogąc wpiąć Atari do switcha i uzyskać na trasie Atari - Switch przepustowość 1Mbit.
Ja byłbym szczęśliwy otrzymując transfer rzędu 300Kbit-ów... Myślmy realnie.
Oczywiście, jellonek... Czekamy w takim razie na hardware od Ciebie... Wszak atari i lutownicę masz opanowane...? ;) Proponuję zacząć od 100zł BCM!!! Jak będziesz miał transfer 1Mbit - biorę dwie po stówie, co mówię publicznie. Ale jeden warunek - na ZWYKŁE Atari bez przeróbek i daj mi transfer conajmniej 1Mbit. Więcej nie potrzebuje ;). Aha, i jeszcze jakiś soft do obsługi tego (zamiast SIO2PC bym używał do przesyłania danych sieci, na przykład ;)).
Czekamy, kiedy to wypuścisz!!! Przydało by się...
widze ze ciezko zrozumiec o so mi chozi...
karta 10Mb wpieta w hub-a 10Mb przelacza jego tryb pracy w 10Mb dla wszystkich podlaczonych
do niego urzadzen (xxl: dla ciebie nie ma roznicy, ale jesli podpinasz pod tego huba kilka
kart, to transfer miedzy nimi spada dziesieciokrotnie)
w wypadku podpiecia takowej karty pod taniego switch-a, podobnie (ale juz nie tak drastycznie)
wplynac moze na prace kart 100Mb (przy iscie c*** switch-u widzialem spadek 25% wydajnosci
po wpieciu do niego JEDNEJ 10Mbitowki)
podkreslam: nie chodzilo mi o wydajnosc ataraka, a tylko o to aby nie przeszkadzal ,,otoczeniu''
w ktore sie ma wpinac... (osobiscie nieco mnie denerwuje, gdy wpinajac sie do sieci lokalnej,
przy jej zerowym obciazeniu, wyciagam maxymalnie 7Mb/sek, podczas gdy na uczelni po
WAN-ie wyciagalem 10Mb/sek... - to byly czasy...)
postarajcie sie najpierw zrozumiec o czym pisze, a dopiero pozniej sie czepiejcie slow...
inymi slowy aboslutnie nie wpinajcie atari w firmie poniewaz excel na nim nie chodzi a dodatkowo jesli maja dziadowskie urzadzenia sieciowe to nastapi spadek wydajnosci sieci wewnetrznej. podobnie nie podlaczajcie atari do lana osiedlowego bo jesli maja dziadowskie switche to pani kasi spod trojki beda sie dlugo przepisy kucharskie sciagaly. przestancie wkoncy przeszkadzac otoczeniu!
sikor: ok. jak zbuduje ci uklad wymieniony w linku powyzej (jest juz oprogramowany)
ktory ZAPEWNIA 10Mb/sek (tyle ze tylko na poziomie poszczegolnych pakietow) to zaplacisz?
problem sieciowki do malego ataraka poruszalem na tym formu kilkukrotnie - zawsze schodzilo
na inne tematy... ale nie ma to jak argumenty w stylu: czekamy hardware od Ciebie... Wszak atari i lutownicę masz opanowane...?
czyli roolezowanie jak za dobrych starych czasow...
ps. milego czekania ;)
xxl: zaiscie podziwiam inteligencje, ktora potrafi wysunac tak idiotyczne wnioski ;)
polecam raz jeszcze: czytaj ze zrozumieniem i moze tym razem sproboj: BEZ EMOCJI:D
nie próbujcie ostudzić zapału jellonka do ściągania xxx-ów na JIL. ;)
Tak, zapłacę. Warunek: jak napisałem, plus funkcjonalne oprogramowanie. Nie chodzi mi tylko o przeglądanie stron, ale pełną komunikację z przesyłem danych, dwukierunkową, z obsługą stosu TCP/IP, najchętniej z obsługą DHCP, ale to już nie koniecznie.
widze ze jestes na tyle leniwy ze nie chce ci sie nawet zajrzec pod linka ktorego ci pod nos podsunieto:
Contiki provides a simple event-driven kernel with light-weight protothreads, per-process optional preemptive multi-threading, interprocess communication using message passing through events, a dynamic process structure with support for loading and unloading programs, native TCP/IP support using the uIP TCP/IP stack
idac dalej:
uIP has the following features:
* Well documented and well commented source code - nearly every other code line is a comment.
* Very small code size.
* Very low RAM usage, configurable at compile time.
* ARP, SLIP, IP, UDP, ICMP (ping) and TCP protocols.
* Includes a set of example applications: web server, web client, e-mail sender (SMTP client), Telnet server, DNS hostname resolver.
* Any number of concurrently active TCP connections, maxium amount configurable at compile time.
* Any number of passively listening (server) TCP connections, maximum amount configurable at compile time.
* Free for both commercial and non-commercial use.
* RFC compliant TCP and IP protocol implementations, including flow control, fragment reassembly and retransmission time-out estimation.
czego wiecej chcesz? MASZ PELNE ZRODLA
masz kopulator i w C napiszesz se i klienta irc-a jak tak bardzo kcesz...
pozostaje fakt ze potrzeba toto jeszcze zdebugowac na najwspanialszej platformie...
mam ci pod to wget-a jeszcze napisac? (jest w przykladach, jako web client)
dawno juz do zrodel zagladalem, ale o ile pamientam (a moge sie mylic) to autokonfiguracja
poprzez dhcp tez tam jest...
tak wiec pytam: ale o so si chozi?
tak latwo jest komentowac, nie zagladajac do tego co sie komentuje....
btw. epi - widze ze przynajmniej ty czujesz klimat :D
Jellonek: Jak żeś taki mądry - proszę, zrób. Na allegro sie wszyscy rzucą. Proszę także - protokół ftp, do przesyłania plików, działającą funkcjonalną wersję contiki (jakbyś doczytał, to na atari póki co są problemy), obsługę Twojej karty (jak takie proste, to dawaj ją tutaj, działającą, może schematy dla chętnych?)... Co do lutowania i kompilowania - moja sprawa, może nie potrafię, może nie chcę, a może wolę kupić działające, mądralo?!!
Takiś mistrzunio: pokaż, że potrafisz, a nie krytykujesz. Zrób, pokaż na jakimś zlocie, aha - możesz do Abbuca wysłać, jak masz chęć... ;)
Czekamy, jellonku!!! Tylko się nie wykręcaj: daj nam kartę 100Mbit (obsługa 10Mbit), z pełną dwukierunkową transmisją w tej prędkości, działający do tego soft... Na kiedy zrobisz, tylko bez wykrętów!!!
Aha, rozumiem jeszcze, że będziesz dawał na to jakąś gwarancję i że będzie to działać?
Czekam z utęsknieniem!!! Zrób coś wreszcie, a nie tyklko się na tym forum wymądrzasz, jaki to jesteś piękny i mądry!!! Czekamy na efekty, a nie na czczą gadaninę!!!
Aha, polecam:
Below are pictures of the prototype (messy, I know :-) connected to my MyIDE-modified 130XE and screenshots of Contiki running under Atari800. The Screenshots do not currently show a working version of Contiki, but I will have those shortly. And, besides, this is a works in progress and is currently being debugged...
Wisi to już jakieś 1,5 roku...
jellonek: no ba. ;)
moze sie zrobi roloplayera ciagnacego streamy nie tylko z dysku ale i z sieci. hehe.
Szalony pomysl: transmisja z DMA, chocby nawet oblozona tysiacem warunkow.
A serio jakies orientacyjne koszty? chyba ze mamy gospodarke planowana propozycjami Sikora BCM?
Czekam z utęsknieniem!!! Zrób coś wreszcie, a nie tyklko się na tym forum wymądrzasz, jaki to jesteś piękny i mądry!!! Czekamy na efekty, a nie na czczą gadaninę!!!
skoro chcesz to czekaj, czekaj ;)
moze i sie wymadrzalem na tym forum ale czy aby na pewno na temat mojej urody badz inteligencji? ;)
a wracajac do czytania ze zrozumieniem i podanego przez ciebie cytatu: czy na prawde sadzisz ze myide
w takowym wypadku jest konieczne? (to ze zostalo wspomniane ze jest do tak zmodyfikowanej atarki
prototyp byl podlaczany nie oznacza tego ze jest on wsrod wymagan czy to software-u czy hardware-u)
i tak jak wyzej napisalem, ten projekt zawieszony zostal w fazie debugowania...
skoros sikorku taki mundry to czemu miast psiuczyc na tym forum i wymadrzac sie ;)
nie wezmiesz zrodel contiki i nie zaczniesz ich debugowac w atarakowym srodowisku?
(to miala byc zachenta do tego bys sie za to wzial :D )
zeby nie bylo watpliwosci i co by niektorzy wiecej nie pytali:
ELEKTRONIKIEM JESTEM TYLKO Z PAPIERU
polutowac cos - ok, zrobic cos na podstawie schematu - ok, oprogramowac/zaprogramowac - ok
ale projektowanie schematow to NIE MOJA ZABAWA.
jesli ktos chce moge go wspomoc dokumentacja poszczegolnych ukladow oraz przykladami
jak sa one wykozystwyane w polaczeniu z np. 8051, z80, risc-atmelami... ale jak wyzej
pisalem - ja tego projektowal/debugowal projektu NIE BEDE. (acz soft i chetnie moge - debugowac)
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Ethernet dla Xl'ki ?!?
Wygenerowano w 0.025 sekund, wykonano 66 zapytań