lewiS napisał/a:Pomysl rulu i ja sie pisze o ile czas pozwoli. Niemniej mam kilka uwag:
Sikor napisał/a:1. Ustalić limit pamięci na max 320KB;
Ja mysle, ze na oldschoola nawet starczy 64kb, no moze 128kb, bo przeca czesci sie maja doczytywac, wiec nie trzeba wszystkiego naraz ladowac.
Nie ma problemu - tu był ukłon w stronę niektórych...
lewiS napisał/a:Mysle, ze nawet mniej starczy ($1000-$2000). W sumie grafe do takiego Pacmana/loadera mozna tez doczytac przed powrotem... Ale to juz pod rozwage innych.
Tym lepiej dla nas. Oczywiście - powinno chodzić i ze spartą i z myDosem...
lewiS napisał/a:BTW: chyba demo dobrze by bylo zlozyc w formie plikowej (wiele plikow, kazdy plik=jedna czesc). Wtedy bedzie to mozna wczytac z HDD, a i odpalenie poszczegolnych czesci spod DOSa bedzie mozliwe (bez Pacmana). Stad tez pomysl 'oddawania kontroli', bo zeby to dzialalo ze wszystkim to najlepiej uzyc CIO z ROMu. Jednakze jesli ma byc IRQ loader i ewentualnie full oldschool/wczytywanie sektorowe to ja sie dostosuje.
Co do plików - jak najbardziej jestem za, oddanie kontroli, też, ale... Wolałbym, aby się uruchamiało z PACMANA, a nie samoistnie... Taki dodatkowy klimacik. Ewentualnie - po odpaleniu części może się gdzieś zapisywać znacznik, aby odpalać to potem bez przechodzenia po raz kolejny... Hmm, jakiś pseudo-loader? (ale - przy pierwszym odpalaniu - tylko przez "PacMana")... Tak myślę, że będzie lepiej...
lewiS napisał/a:Czemu to ja niby na pierwszym miejscu jestem? ;)
A tak przez przypadek... Kolejność nie ma tu znaczenia, jak myślę, ale przydałby się ktoś, kto zczai klimat i podejmie się zadania... ;)
dely napisał/a:9. Trza wybrać ewentualnego koordynatora, co nieco się zna na pisaniu w assmie... Lewis? Fox? Dely? Lizard? Alex?
Chciałbym zdementować wszelkie plotki, że ja się "znam na pisaniu w asmie" i serdecznie przeprosic wymienione powyżej, obok mnie, osoby, które się naprawdę znają.
Dely - bez urazy, po prostu bardziej czaisz niż ja. Może to być ktokolwiek, ale po prostu przypuszczam, że masz większy wpływ na ludzikuff niż ja, a poza tym - jeżeli demo miałoby powstać - należy już zacząć działać, ustalić jakieś priorytety, ograniczenia dla koderów (pamięć, covox, NVidia ;) ) itp. Proponuję w osobnym wątku - albo lepiej w tym - ustalić koordynatora. Będzie on czuwał nad całością i zajmie się napisaniem loadera. Ja mam pewną koncepcję, ale nie jestem w stanie tego zakodować. Ale chętnie spotkam się przy piwku, powiedzmy przy jakimś kolegialnym gremium, podzielę się swymi uwagami i przemyśleniami i ktoś wtedy mi może powiedzieć:
ktoś napisał/a:Sikor, o.k., ale...
lub
ktoś napisał/a:Sikor, puknij się w ten pusty łeb ;)
Po ustaleniu co i jak trza zacząć działać. Moim marzeniem byłoby nakłonienie kogoś ze starej wiary, aby też dołożyli cegiełkę. Może się Magnus skusi? A może nawet ktoś z zagramanicy? Tak w sumie, czemu nie?
Oczywiście, całe to rozważanie podlega dalszej dyskusji. Tylko, tylko... Czas płynie... Więc, ustalmy coś.
Ewentualnie, jak się zgłosi chętny koder - ja mogę zbierać części i mu przekazywać, jako prowodyr/prowokator/protoplasta/pro_coś_tam tego pomysłu, czyli będę koordynatorem. Tylko, ja się nie znam na kodowaniu, więc nie zrobię loadera, muzykiem nie jestem, a grafikiem jestem wybitnym, więc lepiej abym wspomógł ten projekt duchowo. Choć, jak ktoś chętny - chętnie pomogę przy disagnie jakiejś części, jakby co...
Sikor umarł...