ratai napisał/a:Chodzi mi o filmiki, które przedstawiają, co ty tam wciskasz a właściwie wyciskasz z atarynki!!! I zadaję sobie pytanie na ile jest to kompatybilne z 800XL. O ile wiem to 130XE już nie jest 100% zgodny z 8-setkom? RATAI.;)
.. ale gadanina; to jest to samo - jeśli by powiedzieć, że interface MULTI I/O - wyprodukowany przez ICD w 1987r., a zawierający w sobie np. HDD SCSI, 1MB ram, RS 232, i coś tam jeszcze (chyba kontroler FDD) - po podłączeniu do Atari 130XE sprawia - że wspomniany nie nazywa się ATARI i jest z nim już niekompatybilny. Na tej zasadzie można powiedzieć, że magnet do komputera Atari jest urządzeniem zupełnie nie typowym, bo podstawowo z czego wiem komp ten miał współpracować ze stacją, a konstrukcja magneta wywodzi się z kosmicznej ceny dyskietek 5,25" w swoim czasie. Stąd też mamy pełny dos, a nie ficzery występujące np. w komodzie - czyli filesystem zawarty w stacji dysków - LOL :):)
a tak dla ścisłości - urządzenia newdevice w czasie startu kompa są sprawdzane jeszcze przed fdd - z czego pamiętam. :D - więc teoretycznie można powiedzieć, ze HDD w tym przypadku jest "nieco bardziej typowy" niż FDD. hehe:) - jakoś komp - BEZ modyfikacji OS potrafi bez problemu zrobić boot z HDD.
dobra - wystarczy - bo sie zara zacznie znowu rozmowa o standaryzacji :P
Kontakt: pin@usdk.pl