Pytanie może być jako sprzęt 8 bit jak i 16 bit. Ponieważ powstało już tyle rozszerzeń wpadłem na pomysł by te graciarstwo z 65 XE wsadzić do obudowy z ST. By jednak zachować wzornictwo Atari i elegancję chciałbym podłączyć klawiaturę z ST do XE. Skoro idzie wstawić klawiaturę z PC to może powstało (choć nigdy nie czytałem) rozwiązanie adaptujące tą większą klawiaturkę.

Przy okazji skoro już pytam o jedno to zadam jeszcze jedno pytanie: Pin miał podłączony przez interface czytnik CD; czy jak podłączy się nagrywarkę to można nagrywać z pozycji XE płytkę. Czy jest oprogramowanie do czegoś takiego, czy występują inne problemy techniczne

Żyję bo Bóg tak chciał.

2

co do drugiej czesci pytania: gdybys dal rade poprzez ten interface slac dane z predkoscia >150kb/s
i napisal odpowiedni soft to zapewniajacy -> moglbys nagrywac plyty cd w predkosci x1.
kwestia rozpoznania komend scsi-generic enkapsulowanych w komendy ATAPI (badz nowego sposobu,
czyli przy pomocy native ATAPI), czyli krotko piszac - ZAPOMNIJ.

ale oczywiscie mam nadzieje ze znajdzie sie ktos kto nie wie ze sie nie da tego zrobic, przyjdzie i to zrobi ;)
(w oparciu o ,,wyPasiona'' dopalke?)

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

3

No, całkiem róló, przy prędkości 1x możnaby nagrać całą płytę w jakieś 80 minut :D

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

4

jellonek napisał/a:

gdybys dal rade poprzez ten interface slac dane z predkoscia >150kb/s

Na sprzęcie z pasiową dopałką, o ile dobrze liczę, powinno pójść nawet ok. 330 kilo na sekundę. Ale ile to będzie naprawdę, to oczywiście wyjdzie w praniu.

KMK
? HEX$(6670358)

5 Ostatnio edytowany przez Pin (2005-09-05 14:00:25)

jellonek napisał/a:

... czyli krotko piszac - ZAPOMNIJ.

hehe - wiedziałem, że ktoś temat kiedyś ruszy. Oczywiście, że jest to możliwe - a poinformował mnie o tym choć by i Epij. Tzn - jeśli chodzi o nagrywarki z tym burn lujem-mujem :). A ów interface na dzień dzisiejszy wyrobi ok. 100kB/sec - więc dla starych nagrywałek lipa. Z dopałem Pasia w trybie 14mhz - bez najmniejszego problemu - w trybie /HDD/ - na sektorach 512 bajtowych powinno to wyrabiać ok. 600kB/sec, należy brać tu jeszcze pod uwage fakt, ze w przypadku CD sektory są "conieco" większe i pewnie pełnej prędkości się nie uzyska. hehe;- może i doczekamy sie programu: Atari Burning Rom :):) - lol

Draco - ten benchmark, na którym widziałem 310kB/sec z "KMK" - to przecie po filesystemie SDX polazł - średnio w native 512 jest to razy dwa, no chyba, że w tym przypadku jest inaczej.. :D

.. a tak poza tym - z czego pamiętam ktoś odpalił to z napędem DVD - i też poszło. Krap; to twoja sprawka ?? :)

Kontakt: pin@usdk.pl

6

Nie no, pomyłka fundamentalna w obliczeniach mi się zrobiła. Nie 330 kilobajtów na sekundę, ale 330 kilosłów (czyli 660 kilobajtów) wychodzi z obliczeń. Oczywiście to jest absolutne maximum, trzeba wziąć poprawkę na Antica chociażby. A im dłuższe sektory tym lepiej.

KMK
? HEX$(6670358)

7

sektory w wypadku komunikacji z cdrom-em (czy tez dvd - bez roznicy) to
albo 2048 bajtow albo o jakies 256 wiecej.

jezeli z wy,,Pasiona'' dopalka da sie wyciagnac 310kb/s to dalo by sie nawet nagrywac
plyty z predkoscia x2, o ile bedzie dostatecznie duzo danych w ramdysku (cos ponad 2MB
liniowego ramu w tym wypadku to minimum...)

jakos teraz z pamieci nie podam jakiej wielkosci jes minimalny obraz .iso z plikiem zawierajacym
"hello world", ale o ile pamientom, to wlasnie cus na oko ciut >2MB

mysle ze samo poprawne wypalenie przy powyzszym zalozeniu (pliczek z zawartoscia "hello world")
w wypadku kazdego osmiobitowca bylo by godnym uwagi... (pytanie tylko czy ataraka dopasionego
nadal mozna nazywac 8bitowcem - a noz sie obrazi i pokaze dupe zimnymi lutami... ;) )

8 Ostatnio edytowany przez drac030 (2005-09-05 17:42:17)

Powinien pociągnąć i 450 kB/s (x3), a z wyłączonym ekranem ponad 600 (czyli x4). Jeśli trzeba mieć bufor w pamięci wielkości ścieżki, to faktycznie jest problem, ale przecież 816 ma 16 MB przestrzeni adresowej: trzeba będzie pasiową dopałkę upgradnąć z 1 MB do jakichś 4 MB RAM-u liniowego i można jechać.

KMK
? HEX$(6670358)

9

czy ja wspominalem ze to niemozliwe? :D

chodzilo mi o to ze
[podjudzacz]nikt tego nie napisze[/podjudzacz]

10

Na CD-Romie sa sciezki??? Myslalem, ze jest jeden rowek - w razie czego nie bijcie ;)

11

oj vaskon, vaskon...
rzeczywiscie plyty tloczone (nie wiem tylko czy te z pierwszych lat, czy wszystkie) mialy
jedna ladna, rozwijajaca sie spiralnie sciezke.

zadna nagrywarka tak nie nagrywa! tu juz normal, jak w stacji dyskow/twardyskach - zwykle cylindryczne sciezki

12

jellonek napisał/a:

zadna nagrywarka tak nie nagrywa! tu juz normal, jak w stacji dyskow/twardyskach - zwykle cylindryczne sciezki

A skąd taka informacja ? Sugerujesz, że mój stary odtwarzacz cd sprzed ery nagrywarek jakimś magicznym sposobem nauczył się odczytywać płytki nagrywane ? ;)

What can be asserted without proof can be dismissed without proof.

13

sie nie nauczyl, tylko w momencie kiedy powstawal byly juz 2 standardy zapisu - pod tloczenie (wygodniejsza
spiralka) i klasyczny - jak w innych pamieciach masowych.
spirale ponoc byly standardem muzycznych plyt cd - coby odtwarzacze dalo sie robic prostrze, ale i tak
zadna firma az tak nie uproszczala mechanizmow sluzacych do odczytu...

jak ma ktos wiecej informacji to niech da znac. jakos nie mam czasu odgrzebywac hist(e/o)rii...

14 Ostatnio edytowany przez Sikor (2005-09-06 08:14:15)

Jellonek: na jakiej podstawie to sugerujesz? Tak się składa, że nadal jest jedna ścieżka, doszła tylko multisesyjność - stąd obszary LeadIn oraz LeadOut, aby zaznaczyć początek i koniec sesji (aby potem komp wiedział, skąd odczytywać).  Jeśli by było jak mówisz - gdzieś w połowie CD-ka (albo na zewnątrz) powinien być nagrany katalog - zauważ, że nagrywając płytę zawsze zapis zaczyna się od wewnętrznego pierścienia, a nie na przykład od połowy płyty. Jeśli by było jak mówisz - spokojnie mógłbyś nagrywać od połowy promienia, a jednak tak się nie dzieje?
Co do płyt tłoczonych to także mówisz jakieś bzdury - płyta MASTER, z której są robione potem matryce, to nic innego jak wcześniej nagrana w nagrywarce płyta i potem zeskanowana w odpowiedni sposób - więc pod względem właściwości nisz i wzniesień (zapis 0-jedynkowy na płytach) niczym się nie różni od tej z nagrywarki. Zapytasz: czemu więc nie widać "ile jest zajętego miejsca", gdy spojrzysz pod światło? Ano dlatego, że to co widać na płycie - to stopiona przez laser nagrywarki warstwa ochronna nośnika.
Przypuszczam, że czytałeś coś w tym rodzaju: http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/plyt … nosccd.php , ale takie artykuły mówią o kodowaniu sektorów na płycie (tak samo, jak są kodowane sektory na dysku), a nie o sposobie zapisu i strukturze katalogu w danym nośniku.
Polecam poczytać także: http://home.autocom.pl/mkawalec/h77.htm

Sikor umarł...

15

Skoro już wiadomo, że nagrywanie płyt CD jest (będzie) możliwe nawet na ATARI (jak już stanie się to faktem to następny krok zapewnie będzie dotyczył DVD, a później oprogramuje się standardy BLUE) to wypowiem się w kwesti pierwszego pytania (jak podłączyć klawisze od ST do XE).
Oczywiście da się to zrobić, z tego co się orientuję to klawiatura ST jest obsługiwana przez RS. Poczytałem dokumentację projektu Eiffel (klawisze i myszka  PC  jako osprzęt do ST) i w zasadzie dysponuję prawie wszystkimi informacjami do stworzenia takiego softu. Mało tego, z 80% softu który by to robił mam skończone. Myślę oczywiście o przeróbce XAKI (zmiana tabeli konwersji plus dodanie obsługi protokołu RS zmiast PS2).
I już bym przysiadł nad tym projektem, ale niestety nie posiadam klawiatury od ATARI ST, i ciężko byłoby mi testować swoje "wypociny".

Pozdrawiam
DarkDK

16

a może by tak od razu dvd...
osobiście zastanawia mnie jedno co my będziemy nagrywać na te cd 700mb?

17

Backupy dysków :-)

KMK
? HEX$(6670358)

18

Sikor napisał/a:

Jeśli by było jak mówisz - gdzieś w połowie CD-ka (albo na zewnątrz) powinien być nagrany katalog

a to niby dla czego?

Sikor napisał/a:

spokojnie mógłbyś nagrywać od połowy promienia, a jednak tak się nie dzieje?

dokladnie tak sie dzieje w wypadku zapisywania kolejnej sesji...

Sikor napisał/a:

Co do płyt tłoczonych to także mówisz jakieś bzdury - płyta MASTER, z której są robione potem matryce, to nic innego jak wcześniej nagrana w nagrywarce płyta i potem zeskanowana w odpowiedni sposób - więc pod względem właściwości nisz i wzniesień (zapis 0-jedynkowy na płytach) niczym się nie różni od tej z nagrywarki.

buahahahaha... w momencie kiedy powstawal format zapisu plyt CD nie bylo czegos takiego jak nagrywarka CD
plyta master nie byla robiona z ZADNEGO nagrywanego obrazu. z przygotowanego - tak, ale nie wypalanego.

byc moze teraz tak sie dzieje, ale nie bylo tak u podstaw, czyli okolo 85 roq

Sikor napisał/a:

Zapytasz: czemu więc nie widać "ile jest zajętego miejsca", gdy spojrzysz pod światło? Ano dlatego, że to co widać na płycie - to stopiona przez laser nagrywarki warstwa ochronna nośnika.

prosze mnie o takie rzeczy nie osądzac

Sikor napisał/a:

Przypuszczam, że czytałeś coś w tym rodzaju: http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/plyt … nosccd.php , ale takie artykuły mówią o kodowaniu sektorów na płycie (tak samo, jak są kodowane sektory na dysku), a nie o sposobie zapisu i strukturze katalogu w danym nośniku.

ani o takie...

poprostu interesuje sie historia informatyki i nie od ENIAC-a, a od maszyny Babbage-a,
poprzez prace Konrada Zuse-go, itd. itp.

Sikor napisał/a:

Polecam poczytać także: http://home.autocom.pl/mkawalec/h77.htm

dziekuje, ciekawy art. choc nie wszystko porusza. zapomniano tam ze istnieja plyty cd dwuwarstwowe.
wspomniano tez o tylko jednej wielkosci sektora...

btw. w plytach DVD-RAM masz dostep do dowolnego sektora...

to co pisalem, to pisalem z pamieci, wiec moze i rzeczywiscie cos pokrecilem...
i chyba tak jest, bo wlasnie googlam i nic na potwierdzenie moich slow (o cylindrycznym
rozkladzie) znalezc nie moge ;)

19

Czyli jak w końcu, bo się zgubiłem: trzeba mieć 2 MB bufora, żeby płytkę nagrać, czy może wystarczy bufor na 1 sektor? :)

KMK
? HEX$(6670358)

20

Draco - bufor trzeba mieć, choć szczerze mówiąc - nie wiem, jakiej wielkości. Nie siedzę na tyle w temacie...

Sikor umarł...