26

Pin napisał/a:

Więc u mnie wszystko jest OK - chodzi oczywiście o konfig z dyskami master/slave. Z czego sobie przypominam problemy u Epij'ego wynikać mogą z faktu zmiksowania partycji KMK/Atari z partycją w formacie grzyba- grzyb trzyma tablice gdzie indziej niż Atarka, a z czego wiem Epij zrobił to tak, by w chwili podłączenia twardysku do pieca partycje Atari zostały zidentyfikowane jako spoza dos. Może tu tkwi problem. W sprawie szczegółów - musi się wypowiedzieć autor; bo mi - "tak się wydaje"; a to za mało :):)

EDITED_2:

Jak sie okazało; był to raczej bug nowego fdisk'a. Został usunięty - a KMKDIAG jest ok. :)

bzdury na kółkach. mój efdisk niczego jeszcze nie zapisuje, nawet w tablicy w ramie, a tamten syf w kmkdiag wyskoczył przypadkiem i to jeszcze w trakcie testowania pierwszego dysku. z góry uprzedzam, żeby się nie burzyć, że każdy pisze swojego fdiska, bo to ma być prog będący częścią pakieciku rp3 i jemu dedykowany.
inna sprawa, że to nie jest taki duży problem, żeby kmkdiag mógł napisać, że mbr dosa nazywa się np ms-dos, a nie unknown, bo to chyba nie jest jakieś szczególne zjawisko. (jeszcze inna, że oba mogą współistniec na jednym dysku - więcej, w jednym sektorze ;))

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

27

I to był ten "fatal" error? Że MBR format unknown? No wiesz ... :P

KMK
? HEX$(6670358)

28

nie. unknown był swoją drogą, jak już diag poszedł w całości.
a tamten error był jak odpalałem po raz pierwszy - może wina jest po stronie niezbyt stabilnej atary od pinokia - wystapil jeszcze przed jakimkolwiek dzialaniem na mbr. i pokazal komunikat duzymi literami i gwiazdkami, ze cos mu nie pasuje, ale nie bede go tu cytowal, bo nie nauczylem sie na pamiec. ;)

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

29 Ostatnio edytowany przez drac030 (2005-09-02 18:29:42)

Szkoda, bo to akurat ważne (to znaczy, przy którym teście wystąpił błąd). A tak, nie pozostaje mi nic innego, jak ten "raport" po prostu zignorować, bo nic nie wiem :P

KMK
? HEX$(6670358)

30 Ostatnio edytowany przez drac030 (2005-09-06 21:45:15)

FDISK II v.2.2:

http://drac030.krap.pl/fdisk2.arc

Wprowadziłem zmiany postulowane przez Lewisa ;)

KMK
? HEX$(6670358)

31

IDE BIOS v.1.10:
http://drac030.krap.pl/hdb110.arc

Soft (m.in. FDISK II v.2.3):
http://drac030.krap.pl/utilities-disk.tar.gz

Manual (po angielsku):
http://drac030.krap.pl/KMKJZ-manual.pdf

BIOS ma dwie dość istotne poprawki, a poza tym występuje w dwóch wersjach:

- HDB110.ROM: wersja "normalna", obsługuje wszystkie typy dysków (z Caviarem włącznie)
- HDB110NC.ROM: wersja "non-Caviar" ;), nie obsługuje Caviarów, ale za to robi zimnego reboota po naciśnięciu SELECT+RESET.

KMK
? HEX$(6670358)

32

Drobna poprawka w IDE BIOS-ie 1.10 (z tego powodu oznaczony jako 1.10a) - dotyczy tylko obsługi klawisza Break, pozostałe działanie bez zmian: http://drac030.krap.pl/hdb110a.arc

KMK
? HEX$(6670358)

33

ja tak moze nie w temacie...ale zastanawiam sie czy dla KMK bedzie klopot we wpolpracy z dyskiem z notebooka z zalozonym haslem ? idzie je kupic na allegro po niskich cenach...moze Draco sie wypowie (albo ktos inny) czy ma z tym jakies doświadczenia ??

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

34

alp: KMK to osoba, a jesli mowisz interfejsie - uzywaj KMK/JŻ

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

35

alp napisał/a:

ja tak moze nie w temacie...ale zastanawiam sie czy dla KMK bedzie klopot we wpolpracy z dyskiem z notebooka z zalozonym haslem ? idzie je kupic na allegro po niskich cenach...moze Draco sie wypowie (albo ktos inny) czy ma z tym jakies doświadczenia ??

Ja nie mam. Musiałbym zdobyć taki dysk i sprawdzić. Czy to jest jakiś konkretny typ dysku?

KMK
? HEX$(6670358)

36

W sumie dobre pytanie: to zalezy czy zabezpieczenie siedzi w dysku czy w BIOSie kompa. Stawialbym na to pierwsze: i tu moze byc problem, bo kontroler dysku (elektronika dysku) moze zadac hasla od BIOSu startujacego go komputera, a KMK/JZ raczej nie jest przygotowany na takie pytanko... ;) Nic jednak nie stoi na przeszkodzie zeby zaimplementowac taka funkcjonalnosc i napisac soft do rozwalania hasel (jakies lowlevel programowanie eproma dysku :)). I potem oszalejemy u bedziemy sprzedawac rozwiazanie BCM... :)

37

lewiS napisał/a:

kontroler dysku (elektronika dysku) moze zadac hasla od BIOSu startujacego go komputera, a KMK/JZ raczej nie jest przygotowany na takie pytanko...

W jaki sposób? Dysk jest "bierny", reaguje tylko na komendy płynące z komputera, sam natomiast z siebie niczego nie żąda (no i słusznie, to wymagałoby wywołania jakiegoś przerwania). Może zahasłowanie dysku jest jakoś sygnalizowane w idencie albo rejestrach, trzeba siąść i poczytać doce, ale ja chwilowo nie mam na to czasu.

KMK
? HEX$(6670358)

38

Draco: Lewis ma rację. Niektóre dyski, szczególnie do laptopów właśnie, były zabezpieczane hasłem. Co do obejścia - raczej się nie da obejść, bo zabezpieczenie było robione w fabryce i każdy dysk miał przypisane hasło fabrycznie, więc raczej się go zmienić nie dało... Za to dysk wysyła żądanie do kompa, aby zastartować - więc to trzeba by zaimplementować (oczywiście znając hasło).

Sikor umarł...

39

Niekoniecznie w fabryce (niektore laptopy maja mozliwosc ustawienia hasla w BIOSie) co nie zmienia faktu, ze po przelozeniu takiego dysku do zwyklego pieca (ktory to raczej takich mechanizmow jak obsluga hasla dysku nie ma) nie raczy on dzialac...

40 Ostatnio edytowany przez drac030 (2006-04-15 16:55:56)

Chyba sobie sami odpowiedzieliście :P

Sikor, wiem co mówię, zastanów się łaskawie, jak dysk może czegoś "zażądać" od komputera bez wiedzy o tym, co komputer właśnie robi.

KMK
? HEX$(6670358)