26

Tak sobie myślę że w wersji stereo mógłbym zrobić 2 ekrany przełączane jakimś klawiszem - na jedny lewy kanał,na drugim prawy.
Myślę o dodaniu edytora arpergio - np. będzie się wpisywać co ile jednostek czasu i ile półtonów w górę/dół. Wszystko w formie tabelki - czy jest to potrzebne (sądzę że np do konwersji modów z Amigi byłoby za......e bo można by było używać np. vibrato na arpergio i przypożądkować każdemu akordowi z moda globalne arpergio)
Acha - czy 128 pozycji w songu jest wystarczające ???

128 - trudno powiedziec - wyjdzie w praniu
poki co najdłuższa muza jaka napisalem byla z numena - chyba z 15min. Nie pamietam ile pozycji w songu ale gdyby fox nie przerobil MPT to by byla kicha, bo brakowalo juz miejsca i pamiec sie zamazywala. Generalnie przy pisaniu muzyki w tempie 2-3 miejsca ubywa bardzo szybko i bardzo duzo.

aha przyznam, ze moze nie doczytalem, ale jak zmienic tempo w synth trackerze ?

co do 2 ekranow to nie potrzeba chyba tak komplikowac, wystarczy zeby byly wyswietlane nry trackow i  moglyby sie scrolowac.   tzn jesli jestem juz na 4 sciezce i wcisne strzalke w prawo to automatycznie w 4 kolumnie pojawia sie 5 track a w pierwszej 2gi.  a kanaly moga byc naprzemian poustawiane, 1p, 1l,2p,2l,3p,3l,4p4,l  przy numerze tracku moglaby byc wyswietlana literka L, P albo numerek pokeya.

zastanow sie czy aby napewno zapis patternu jako (amigowski) 4 sciezki sie oplaca, bo po mojemu jest maloosczedny  w wiekszosci patternow bedzie tak, ze bas czy perkusja beda sie powtarzaly a zmieniala sie bedize tylko 1 2 sciezki. jak dlamnie to rybka ale rozmiar pliku rosnie nieublaganie.

warto tez pomyslec nad mozliwoscia zapisywania i wczytywania instrumentów.

Generalnie jak bedzie to juz w stanie takim, zeby dało sie na tym pracowac, to napewno powstanie jakis muzak.

;))

Im dłużej czekamy, tym wzorek jest większy" (c) by Sikor

27 Ostatnio edytowany przez swiety (2005-08-23 12:02:31)

Tempo jak w protrackerze - komend fxx - xx - tempo. (mozna pisac dzieki temu w tempie naprzemian 5/6 lub 2/3 , 3/4 - np XTD tak niekiedy robił).
Na pewno zapis będzie - pattern , traspozycja , pattern, transpozycja - a patterny będą tylko razem wyświetlane. Tak jak w innych programach na Atari

28 Ostatnio edytowany przez xray (2005-08-23 13:03:31)

Owszem kody tempa kadami to dobra rzecz ale zawsze tez jest tempo ze tak powiem "globalne"  i dobrze zeby i tu tak bylo.
ps. na atari tez jest kilka takich kawalkow pisanych w tempie 2/3 itp. ;))  w tmc tez jest taka mozliwosc ;))

aha kolejne spostrzezenie, 
1. w edycji instrumentu - pod slupkami obwiedni gdzie podaje sie rozne wartosci:  wpisuje wartosc i musze nacisnac zaraz strzalke w prawo (lewo) - ale glownie w prawo zeby przeskoczyc do nastepnej wartosci - propozycja, zeby kursor po podaniu wartosci sam przeskakiwal na pozycje obok - w prawo.
2. dalej (edycjainstrumentu)  kursor ląduje w prawej kolumnie gdzie jest fine, acc, rel ...   a dopiero po tej kolumnie ląduje w tej wizualnie wczesniejszej  - troche to dezorientuje i przydaloby sie tez poruszanie miedzy tymi kolumnami we wszystkie strony dol,gora, lewo ,prawo, szybciej latwiej i wygodniej edytowaloby sie wartosci instrumentu.  podobnie moznaby bylo tez zrobic cos z tym, zeby nie trzeba bylo wpisywac obu bajtów przy wartosciach i miedzy bajtami wartosci zeby mozna bylo przemieszczac sie kursorem.

Im dłużej czekamy, tym wzorek jest większy" (c) by Sikor

29

Nie ma problemu , teraz siedzę w pracy i nie mam nic do roboty (nie ma szefa :) ) zatem przerabiam synthtrackera aby obsługiwał indywidualne patterny i opcje w songu - w sumie kupa roboty ale powoli już się coś wyłania - na razie przyjąłem że będzie 128 pozycji w songu, 256 max patternów ale przy objętości pamięci widzę że praktycznie zmieści się ok. 128-140 (w zależności od objętości programu)
No i muszę poprawić konwerter 1 patternów na 4 ścieżki i pozycje w songu do nowych wytycznych programu. Zresztą konwerter pakuje również patterny ale teraz tego nie będzie.
Konwerter powstał aby zmniejszyć muzę i przyśpieszyć player do nieszczęsnego Reditusa - ale teraz się przyda!