1

... i mały problem. Na razie nie wiem, na czym on dokładnie polega;- sytuacja ma się mniej więcej tak.

testowałem interface IDEa/KMK na okoliczność podłczenia do karty CF - tym razem chodzi dokładnie o kingstona "starszego typu". O ile karta 512MB działa bezproblemowo (kontroler widzi, fdisk wykrywa parametry poprawnie itd), to założenie karty 256MB tego samego typu / producenta kończy się niczym... (różnicą jest tu jedynie miejsce produkcji :) - 512/japan, 256/taiwan) zresztą tak samo, jak podłączenie 1GB elite pro, czy starych syfów 32MB Canona (std i HS). Czy problem może stanowić przelotka? -

Szkoda; bo akurat 256MB mam luzem, a z czego widze czeka mnie jednak zakup nowej CF. A tak przy okazji - CF'ki dość korzystnie wychodzą na testach "random sect" - np. pod SI. wywaliło mi 30kB/sec - co w sumie niby oczywista rzecz ze względu na czas dostępu do danych - w porównaniu do zwykłego HDD - przynajmniej jak dla Atarki :). :) Jeszcze jedną ciekawą rzeczą jest to, że SysInfo widzi CF jako nośnik wymienny - ciekawe ;)

...teraz pozostaje jeszcze wykonanie gustownej vaginy w obudowie;- :).....

Kontakt: pin@usdk.pl

2

dostarczasz do przelotki +12V?
wieksza czesc nowych cfek dziala na golym +3.3V robionym z +5V ale byc moze do tej przelotki
w wypadku starszych ukladow trzeba tez +12V

jakby co to ja sie nie znam... tak tylko mi sie nasunelo na oczy...

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

3

+12V - oszalałeś ?? :D:D:D -

z czego mi wiadomo na chwile obecną - jest to sprawką IDE biosu -

4 Ostatnio edytowany przez drac030 (2005-08-16 16:18:25)

jest to sprawką IDE biosu

Raczej mało prawdopodobne.

PS. "założenie karty 256MB ... kończy się niczym", to znaczy czym właściwie się kończy? FDISK wraca ci do DOS-u bez słowa?

KMK
? HEX$(6670358)

5 Ostatnio edytowany przez Pin (2005-08-16 16:47:57)

:) - z czego pamiętam kończy się to oknem o zawartości "checking..." - i albo tak sobie wisi; po ESC wychodząc do dosa, albo (w jednym przypadku) FDISK się uruchomił, lecz nie napisał niczego w dziale "Controller model" a liczba cyl, heads, sect, total = 0.

.. i jak pisałem - w przypadku karty kingstona 512mb (zwykła CF/512 - pom.-biała) żadnych problemów nie było. Karta wstała i bardzo ładnie działała.

:):) - do przelotki podłączyłem +5V. :D:D

6

pin: http://atariki.krap.pl/index.php/SIO2IDE p. 8
co do tych 12V nie oszalalem...

7

pkt.8:
"Poniższy rysunek przedstawia wyprowadzenia standardowej wtyczki z zasilaniem stosowaną powszechnie w szerokiej gamie zasilaczy ATX"

- czyli w pkt.8 wcale nie jest powiedziane, iż przelotka, czy karta wymagałaby zasilania 12V :) , tak samo, jak jest przelotka z taśmy 3,5" na dyski 2,5" - zasilane defakto napięciem 5V, pomimo, że takowa może posiadać std gniazdo - lecz z niepodłączonymi do niczego .... że tak powiem - pinami od 12V. :D

8

Pin napisał/a:

:) - z czego pamiętam kończy się to oknem o zawartości "checking..." - i albo tak sobie wisi; po ESC wychodząc do dosa, albo (w jednym przypadku) FDISK się uruchomił, lecz nie napisał niczego w dziale "Controller model" a liczba cyl, heads, sect, total = 0.

To "Checking" ma dość krótki timeout, więc jeśli widnieje na ekranie w nieskończoność, to znaczy, że coś ci się z komputerem lub ewentualnie interfejsem IDE krzaczy. Powinien albo się FDISK normalnie uruchomić albo powiedzieć ci, że nic z tego i dopiero wtedy wyjść do DOS-a (na Esc).

Jeśli się uruchomił, ale nic nie wyświetlił, to znaczy, że przeczytał ID, a w nim same zera. To jest objaw problemów elektrycznych pomiędzy komputerem a interfejsem albo pomiędzy interfejsem a dyskiem (kartą). Może karta coś za bardzo obciąża, albo coś zwiera, albo czegoś nie zwiera, nie wiem, w każdym razie objawy wskazują raczej na hard.

KMK
? HEX$(6670358)

9

hmmm - bazuje generalnie na własnych doświadczeniach, oraz wypowiedzi Krapa i Pasia. Sprawdze jeszcze w kablach, co się dzieje, lecz dziwne jest to, że jedna karta działa każdorazowo; przy czym i tak każda karta podłączona w tym układzie zasilana jest zewnętrznie... o może o to chodzi. Sprawdze z innym zasilatorem.

10

Do tej przejściówki (z manuala sio2ide) rzeczywiście doprowadzić napięcie 12V możesz ale nic ci to nie da bo piny nie są połączone z układem.
Testowałem z sio2ide pamięci od 128-1GB kingstona zwykłe jak i elite pro. Jedne identyfikowały mi się jako bodajże Hitachi a drugie jako Samsung. Każda z nich działała bez zarzutu z interfejsem sio2ide.
Do przejściówki doprowadzone było tylko i wyłącznie napięcie +5V oraz masa. Proponuję abyś sprawdził przejściówkę razem z tą pamięcią przy Pc. Jeżeli on będzie miał problemy z odczytem pamięci to albo przelotkę masz skopaną albo samą kartę.

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

11

Pin napisał/a:

hmmm - bazuje generalnie na własnych doświadczeniach, oraz wypowiedzi Krapa i Pasia.

Jak odzyskam panowanie nad atarynką (czytaj: jak wymienię dysk na nowy, oraz jak mi się uda odzyskać dane ze starego), wtedy siądę i napiszę jakiś konkretny program do diagnostyki dysku i interfejsu.

Szkoda, że nie wpadłem na to od razu, ale też teraz są lepsze możliwości testowania :)

KMK
? HEX$(6670358)

12

Piguła/Shpoon napisał/a:

Do przejściówki doprowadzone było tylko i wyłącznie napięcie +5V oraz masa.

W takim razie nalezy zmienic ten punkt manuala skoro wprowadza w blad.

13

przeciez pisalem ze to mi sie jedynie na oczy nasunelo ;)
ale rzeczywiscie najsensowniejszym wydaje sie przetestowanie w sposob zaproponowany przez pigule
czyli podpiac to pod grzyba i dopiero wtedy sie wypowiadac czy wina soft, czy moze jednak hardware-u

14

mikey napisał/a:

W takim razie nalezy zmienic ten punkt manuala skoro wprowadza w blad.

W manualu jest zaznaczone, że kości zalecane to te ze stajni Kingstona. Zaznaczyłem, że wymagają one doprowadzenia tylko 5V. Wystarczy czytać ze zrozumieniem!!!
Poza tym każda karta CF (markowa - inne nie wiem) ma zaznaczone na etykiecie wymagane napięcie.
Nie wiem jak wygląda sprawa innych przejściówek (jakie napięcia są doprowadzone). Z SIO2IDE używałem tylko jednej (drogiej - ale za to solidnie zrobionej), a wiem, że na forum ludzie używali różnych wynalazków.
Jak w nich jest to rozwiązane nie wiem - niech osoby które mają inne przelotki sprawdzą miernikiem i dadzą mi znać na forum lub email.

ps. A fakt, nieużywanych pinów w przelotce Gotronic'a (tych od 12V) sprawdziłem dopiero dzisiaj po zobaczeniu posta Jellonka.

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

15

Piguła/Shpoon napisał/a:

W manualu jest zaznaczone, że kości zalecane to te ze stajni Kingstona. Zaznaczyłem, że wymagają one doprowadzenia tylko 5V. Wystarczy czytać ze zrozumieniem!!!

No wlasnie. Akurat ja watpliwosci nie mam, jesli piszesz do mnie to zmien adresata bo to nie ja nie zrozumialem schematu i kwestii napiec.

16

... i jak się okazało - sprawa jednak poległa początkowo na etapie ZASILANIA :) - podłączyłem zasilanie przelotki pod Atari, a nie pod zasilacz od pieca - tak jak miało to miejsce wcześniej; i okazało się, że wszystkie karty poszły mi na KMK bez problemu. Testy na: kingstonach; 256 (std), 512 (std), 1GB (elitepro), Canon 32MB (hitachi-cf2), Canon 32MB (sandisk), Canon 32MB (std). LOL

17 Ostatnio edytowany przez jellonek (2005-08-16 23:26:48)

Piguła/Shpoon napisał/a:

W manualu jest zaznaczone, że kości zalecane to te ze stajni Kingstona.

a mi sie zdawalo ze:

Pin napisał/a:

testowałem interface IDEa/KMK na okoliczność podłczenia do karty CF - tym razem chodzi dokładnie o kingstona "starszego typu"

prosze czytac ze zrozumieniem ;)

ale kolejne zdanie:

Piguła/Shpoon napisał/a:

ps. A fakt, nieużywanych pinów w przelotce Gotronic'a (tych od 12V) sprawdziłem dopiero dzisiaj po zobaczeniu posta Jellonka.

poprostu rozwiazuje moje watpliwosci ;)
btw. uwage mikey-a nadal uwazam jednak za stosowna... domyslam sie ze KAZDA przelotka leje cieplym moczem na 12V

18

fakt - każda. Po testach moszna powiedzieć, że KMK w przypadku każdej karty "zbiera" się znacznie szybciej - tzn. chodzi o rnd sect, czyli w praktyce np. pod SDX CF wychodzi znacznie lepiej, niż standartowy HDD. Nie wiem też dlaczego, lecz zauważyłem odczuwalny dopał na DracOS pod '816, oraz Sparta DOS 4.31;- odczyt +7kB/sec :):)

Jellonek - ale w jednym przypadku chodziło o sio2ide, a w drugim o kmk/idea

19

si, ale w obu przypadkach chodzilo jedynie o przelotke...
jesli przelotka jest sprawdzona/dzialajaca to bedzie dzialala pod piecem/sio2ide/kmk
przeciez od strony interface (kmk/sio2ide/blaszak) bez roznicy co jest podpiete
pod tasme ide - czy to bedzie dysk 3,5' , czy 2,5', czy moze karta CF, czy stacja CD/DVD - wsio ryba
wazne coby sie tylko komunikowalo zgodnym elektrycznie protokolem...

20

Pin napisał/a:

... i jak się okazało - sprawa jednak poległa początkowo na etapie ZASILANIA

Amen :)

KMK
? HEX$(6670358)