mala ciekawstka dla zainteresowanych:
tutaj

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

2

hmmm....  czyli ja jestem w posiadaniu 0,01% wszystkich wyprodukowanych Falconów ;) Zastanawiam się, czy nie założyć hurtowni :lol:

3

Hmm, więc, jeżeli ja mam C-Laba, to...

Sikor umarł...

4

Heh, góra 14000 licząc razem z C-Labami. Cienkawo. Ciekawe, ile z tej liczby jest do tej pory w użyciu, pewnie kilkaset.

KMK
? HEX$(6670358)

5

na pewno 270 - bo ok tyle poszlo ct60 :)

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net

Czuba mowil ze naprawil ponad 200 sztuk

World f**k Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014

7

przez moje rece przewinely sie 3 sztukensy - dwa niestety polegly - pan gandalf im pomogl

8

No to jesteś lepszy ode mnie - 0,015% wszystkich wyprodukowanych Falconów przewinęło się przez Twoje ręce.

Swoją drogą zastanawiam się, czy firmie C-Lab zostały jeszcze jakieś zapasy ;)

9

A moze ktos offtopikowo wie ile wyszlo Atari 1200XL?

10 Ostatnio edytowany przez grey/msb (2005-07-27 12:18:04)

W styczniu 94 roku kupowałem Flaszkę we Wrockq (CET) i powiedzieli mi, że sprzedali 500szt F030. Nie wiem czy to prawda, ale zrobiło to na mnie nie małe wrażenie - w końcu dopiero co zaczęli sprzedaż...

Flaszkę kupił m.in. Grzegorz Ciechowski (R.I.P.) z Republiki (widziałem reportaż z Ciechowskim, bodajże w 2000 roku. rozmowa była prowadzona w jego domu, w tle widać było różnej maści sprzęt muzyczny w tym poczciwego Falcon'a :)

Wydaje mi się, że najwięcej Flaszek sprzedano w Niemczech (szlagierowy Cubase firmy Steinberg dla F030, wiele użytków, gier... o demo scenie nie wspominając) oraz Francji (gierki firmy Silmarils, równolegle wydająca  tyuły na Ami/PC/Flaszkę takie jak Ishar 1-3, Robinson Requiem, Ishar Trilogy CD...

pozdrawiam.

Silly Venture - breaking the ATARI scene since 2000 ! :)

11

ciekawi mnie ile wyprodukowane A1200...

12

;D trzeba by dodac ze dwa lub trzy zera ;-)

"wszystko się kiedyś kończy......."

13

No wlasnie chyba nie... A1200 byl produkowany zaledwie pare misiecy. Obstawiam ze ich liczba nie przekroczyla 10000.

14

-musi być jej dużo skoro na allegro można mieć taką goła Amisie1200 za 100pln (!)
Flaszkę jest ciężko znaleść od 500pln w górę..

15

Zaaaaraaaaz majac na mysli A1200 mamy na mysli AMIGE 1200? Moja byc przekonana ze mowic o ATARI 1200XL :D

16

no ja tez myslalem ze chodzi o 1200 XL
Nosty widac ze nie kazdy jak my mysli poprawnie :]

17

tak mam na myśli A(migę)1200..
jako maszynkę konkurencji..

to może ktoś wie ile tego zrobili?

jeszcze się nie spotkałem aby ktoś pisał A1200xl (!)

18

AS: to forum atarowskie, więc ludzie myślą po atarowsku, odmieńcu jeden ;)

A amiga 1200 jest wielokrotnie tańsza od Falcona z prostej przyczyny - jako analogię przytoczę fakt, że stare Łady Samary są wielokrotnie tańsze od starych Porsche 911 ;)

19 Ostatnio edytowany przez jellonek (2005-07-28 10:16:46)

baaardzo nie trafne porownanie...
po za tym duze atari nie moglo sie dobrze przyjac
ludzie ktorzy robili male atari wlasciwie zrobili amige - st to tylko mdle odbicie konkurencji
czyli tak na prawde to amiga jest technologicznie nastepczynia malego atari ;)

nie ma to jak rozpoczac przyjemniutki flamewar ;)

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

20 Ostatnio edytowany przez AS... (2005-07-28 10:18:11)

ale ład zrobili dwie bańki a porsche 100tyś ...
chodzi mi o ilość !

nie chce zbędnej dyskusji ..
może ktoś zna liczbę wyprodukowanych Amig 1200

21 Ostatnio edytowany przez jellonek (2005-07-28 10:20:24)

AS: to tlumaczy dla czego porsche jest dla kolekcjonerow nieco bardziej wartosciowe ;)
na pewno chodzi im o zadkosc tego samochodu :D

a tak na serio: pewnie lepiej bedzie ktos poinformowany na forum amiga.com.pl
zadaj tam pytanie i gdy/jak ktos poda konkretna odpowiedz przytocz ja tutaj,
bo na 100% nie tylko ciebie interesuje odp. na to pytanie...

22

jellonek mylisz sie: ST nie moze byc mdla konkurencja Amigi z tej prostej przyczyny ze jest od Amigi (i to od Amigi 1000!) starsze o prawie rok. A od Amigi 500 o 2 lata! 2 LATA! Porownaj ST i Amige 1000 i ocen ktory projekt mialby wieksze szanse?
Cytuje za Wikipedia:
"Tramiel rozłożył jednak Commodore na łopatki. Składając w całość szereg powszechnie dostępnych na rynku podzespołów, zdążył wypuścić już wcześniej w 1985 Atari ST, w cenie około 800 USD. Utrzymywał też, że Jay Miner zaprojektował układy scalone do Amigi, gdy jeszcze był związany kontraktem z Atari. To doprowadziło do zażartej wojny Atari z Amigą, która zakończyła się dopiero, gdy wypuszczona na rynek w 1987 Amiga 500 odebrała rynek Atari ST."

23

Inna sprawa, ze Tramiel tak naprawde nie wykorzystal szansy jaka byla ta przewaga 2 lat. Mogl zdominowac rynek, wywolac eksplozje softu, a po 2 latach miec nowy doskonalszy model kompatybilny programowo wstecz. Amiga 500 moze wtedy by odpadla...
Zblokowal tez kilka obiecujacych projektow dla malego Atari...
Moze Atari mialo wtedy chyba gorszy marketing i relacje z producentami softu...

24

tramiel nie tylko rozlozyl Commodore na lopatki, pare lat pozniej zrobil to samo z Atari :)

co do niewykorzystanej szansy i marketingu, mysle ze ST wykorzystalo swoja szanse tylko inaczej niz Amiga.
Co wiecej, poniewaz targety Amigi i ST byly inne  trudno tu mowic o konkurencji. Amiga jako sprzet przeznaczony do gry moglby konkurowac z konsolami - gdyby takowe istnialy :)  a ST jako sprzet do pracy konkurowal z PC i Mac'kami.

25

tramiel wypuscil rok wczesniej produkt ktory jak sam zacytowales skladal sie z dostepnych
na rynku czesci (przez to bylo to wczesniej), co spowodowalo ze produkt ten (st) byl po prostu
gorszy.

nad amiga w tym czasie pracowano (i choc tez starano sie za wszelka cene jak najszybciej wypuscic
ja na rynek) to jednak opracowano do niej na prawde solidne kosci. jedynym plusem
stka w tym czasie (duuuzy blad commodore) ze mial od razu zlacze midi.

wsrod ludzi znajacych historie obu firm, ale stroniacych od fanatycznego podejscia do konkretnych
firm (w stylu ,,viva commodore'', lub ,,nic poza atari'') panuje opinia ze tak na prawde to atari
zawdzieczalo znosna sprzedarz TYLKO dwom programom: ,,calamus'', ,,cubase''

co do amigi - jej sila byla grafika (wiadomo przez kogo projektowana ;) ) i co za tym idzie
,,delux paint'', wszelakie raytracery, ,,scala'' + najwazniejszy argument GRY.
jako maszynka do gier amiga byla duuuuzo lepiej przyjeta przez rynek...

ale i tak amiga sprzedawala sie lepiej wg. mnie tylko i wylacznie dla tego bo tramiele
poprostu sp**** robote. zmarnowanie takiej marki jak ATARI w swiecie gier wydawalo
sie niemal NIE DO WYKONANIA... niestety tylko niemal...