zrobilem przejsciowke atari ste do monitora vga
i niestety obraz jest powielony w poziomie.
byc moze ta przejsciowka powinna zawierac jakies elementy elektroniczne.
Czy ktos wie ?
prosze o pomoc
pozdrawiam
Zbigniew

2

juz wiem!
moze komus sie przyda,otoz problem tkwi w czestotliwosci pionowej
ten monitor vga ma 60 hz ,natomiast monitor atari sm124 72 hz
monitor ,ktortego uzywam w PC chodzi bdb.
pozdr
syntezator

3

mozesz wyjasnic co ma 72hz pionu do powielania obrazu w poziomie? chyba ze sie zle rozumiemy
ale jesli obraz masz jeden obok drugiego, to zapomniales zewrzec pinu 13 we wtyczce z masa
monitory vga sa typu multisync, a 70hz, czy jak wolisz 72hz to podstawowe odswierzanie w trybie tekstowym

przechodze na tumiwisizm

4

juz doszedlem!
otoz czestotoliwosc pozioma monitora jest 31,5 khz natomiast z atari 35,7 khz i krecąc potencjometrem montazowym max. moglem uzyskac 33 khz*sprawdzalem miernikiem czestotliwosci)
Synchronizacja nie zalapala .Wymienielem oprnik z 47 kom na 15 kom (przy potencjometrze montazowym)i jest OK.To stary monitor ,ale dobry ,oczywiscie monochromatik comapq 413.
Owszem masz racje ,ze vga sa multisynchroniczne ,ale ze starymi typami chyba tak nie jest. Bo na nwym monitorze od PC bez zadnego rozkrecania sie obeszlo ,atarai chodzilo od razu (bo rzeczywiscie jest multi synch) jaki sygnal synchronizacji bedzie podany tak sie tez przestawi)
dzieki za odp.
pozdrawiam
Zbychu
syntezator

5

No to dużo się nakombinowałeś. Ja też mam stary VGA (SVGA) i bez problemu działa. Większość "problemów" z monitorami dotyczy (o czym już niejednokrotnie pisano) niepołączenia wyprowadzenia 4 z masą (13). Ja sprawdzałem z innymi monitorami VGA starego typu (5 sztuk - jakieś bliżej nieokreślone tajwańskei bezfirmówki) i z każdym działało.

6

zgadza sie ,ale te svga ,ktore masz mają zmienna rozdzielczosc (z pewnoscia 600 /800) a moje dwa stare vga ktore przeznaczylem pod atari tylko stalą 680/480)
pozdr
Zbychu
syntezator