1 Ostatnio edytowany przez Pecus (2005-07-14 16:54:32)

W Balaganie zapytalem sie o defragmentacje w XP (moze kierownik pamieta bo odpowiadal).
Wszystko bylo O.K. po paru minutach sprawdzilem odpowiedzi (dziki za rady) i zauwazylem ze moj post jest dwa razy, drugi raz jako odpowiedz, postanowilem wiec skasowac te odpowiedz (nie ruszalem pierwszego postu w watku, no i nie mam juz watku !!!
Cosik chyba nie tak, poprosilbym wiec o odtworzenie tego i sprawdzenie co to sie dzieje.

Bulba.

O!!! I to tez widze podwojnie, a nie pilem dzis (na antybiotykach jade).

Choinka a teraz pojedynczo - znowu nikt mi nie uwierzy ... :)

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

2

a o co dokladnie pytales? wlasciwosci dysku/druga zakladka(narzedzia)/defragmenacja - ciagnie sie jak cholera
ale i tak nie ma po co tego robic bo nowe ntfs-y radza sobie juz calkiem niezle z ukladaniem plikow tak by sie nie fragmencily... mozesz zadac to pytanie raz jeszcze?

co do mnogosci postow - napij sie (bierzesz antybiotyki - a kto ci glupot nagadal ze alkohol oddzialuje na kazdy antybiotyk, pogadaj z kims po medycznej to wyjasni ci NA KTÓRE alkohol ma wplyw ;) ) dobre piwo dobrze robi na oczy ;)

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

3

Szukalem pomocy, bo zaden z moich programow do defragmentacji nie radzi sobie z maja partycja NTFS. Obecnie mam plik wymiany w 2752 kawalkach, a defragmentacje robilem juz chyba z 50 razy, efekt koncowy - nic sie nie zmienilo.

Ale to nie miejsce na tego typu dyskusje.

Szczerze piszac to za alkoholem nie przepadam (a piwa nie znosze). Ewentualnie czasem czysta :) ale to moze raz w roku. Dlatego tez nie przepadam za zlotami, po ktorych wspomina sie glownie pijactwo uczestnikow...

4

plik wymiany defragmentowac? hehehe
jedyny na to sposob to ustalic jego wielkosc na sztywno na 0 (slownie ZERO) - czyli wylaczyc stronicowanie na dysk,
po czym dokonac wlasciwej defragmentacji...

pod windom ZADEN defragmentator nie powinien dotykac plikow oznaczonych jako systemowe (ale i tak co po niektore dopuszczaja sie tego chaniebnego uczynku ;) )

5

Wyobraz sobie, ze az tak zle ze mna nie jest i ten manewr juz trenowalem. A nowoczesne defragmentery (to znaczy juz 2 lata temu takie byly) bez problemu defragmentuja pliki systemowe, poza tym, ktorych naprawde nie wolno ruszac.
U mnie poprostu sie nie defragmentuje, to znaczy proces niby przebiega, ale zbyt szybko i bez efektu.
Ale poszedlem za rada ludzi z tego "zniknietego" watku i sciagnalem O&O Defrag i ten program robi chyba wszystko dobrze :) - tak wiec dziekuje.

P.-S. Stosowalem systemowy defrag oraz Diskeeper (zalecany przez MS i moze dlatego tak kiepski ;) ).

6

czyli skasowanie pliku wymiany, defrag, reboot, nie zdefragmentowalo go?
ale sie pod ta winda narobilo :)

7

Jak jeszcze kiedys bedziesz potrzebowal, mozesz sprobowac uzyc tego:
http://www.sysinternals.com/Utilities/Contig.html
http://www.sysinternals.com/Utilities/PageDefrag.html

BTW, dziwne, ze Diskeeper nie pomogl... uzyles Boot-Time Defragmentation?

8 Ostatnio edytowany przez Pecus (2005-07-14 19:15:21)

Skasowanie pliku wymiany, defrag.... no i tu problem defrag nie zdefragmentowal wolnego miejsca nawet, czyli nie przeprowadzil konsolidacji plikow choc pracowal i twierdzil, ze skonczyl (oba programy podobnie). Zalozenie nowego pliku wymiany na poszatkowanym wolnym miejscu daje ... pofragmentowany plik wymiany :)

Problem jednak lezal w programach O&O Defrag dziala znakomicie :)

A Winde moglbym przeinstalowac, ale jak pisalem w "zniknietym" watku, od 1,5 roku dziala BEZAWARYJNIE - ani razu sie nie zawiesila, a czasem komputer pracuje u mnie tydzien bez przerwy.

Boot-Time defrag w Diskeeperze robilem cos okolo 5 razy, z czego 2 razy bez pliku wymiany - efekt ten sam. Pod koniec defragmentacji stwierdzil ze nie ma ciaglego miejsca na plik wymiany - znaczy nie zdefragmentowal wolnej przestrzeni bo wolnego miejsca mam 7 razy tyle.
W kazdym razie po odpaleniu Diskeepera w trybie ciaglej defragmentacji, po 10 godzinach pracy i fragmentacja spadla i owszem z 72% na 68% - w miedzyczasie program uruchamial sie ponad 30 razy i za kazdym razem uszczknal ulamek procenta.... to jakies prymitywne programy chyba. A Diskeeper nie wart jest swojej ceny (a w firmie mamy kupiony..... bo MS zaleca....).
Fakt nie robilem defragmentacji partycji systemowej prawie rok, no ale to nie usprawiedliwia oprogramowania.

A w ogole to moznaby ten watek przeniesc do Balaganu, bo sie temat w zla (no w sumie dla mnie dobra) strone rozwija. A co z problemem podwojnego postu i kasowania watku???

9

"pod windom ZADEN defragmentator nie powinien dotykac plikow oznaczonych jako systemowe (ale i tak co po niektore dopuszczaja sie tego chaniebnego uczynku  )"
Od prawie 5 lat używam Speed Diska z pakietu Norton Utilities i właśnie on dopuszcza się tego czynu, działa świetnie i szybko.

Wracając do tematu: wydłubałem tamten topic z keszu, ale widzę, że już niepotrzebny. Cieszę się, że OOdefrag działa, jak będę zmieniał system, to będę wiedział, co wybrać. :)

10

co do efektu podwojnego pojawiania sie wlasnych postow: w tej chwili w kilku watkach zauwazylem DOKLADNIE TO SAMO, a (niestety) trzezwy jestem niesamowicie :(

11

Antybiotyk jak nazwa wskazuje zwalcza twory biologiczne, w tym również ciało biorcy. ;) Odstaw antybiotyki, bo rozwalają organizm bardziej niż alkohol. Poza tym alkohol ma właściwości dezyfekujący, czyli tym samym działa jak antybiotyk, ale mniej szkodliwie, bo do niego człowiek jest przyzwyczajony, w przeciwieństwie do bakteriofagów. ;)

Co do pliku wymiany, to Dieskeeper 9 (nie wiem jak poprzednie wersje) potrafi defragmentować plik wymiany i MFT oraz układać katalogi w jednym miejscu podczas startu systemu. Jeśli chodzi o swapa, to rozwiązałem ten problem diametralnie: jedna malutka partycja FAT przeznaczona tylko a ten plik.

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

12 Ostatnio edytowany przez Pecus (2005-07-15 10:43:04)

Moze i Diskeeper 9 potrafi to robic (wiem ze potrafi), tylko jakos u mnie nie chcial. A ja wlasnie chcialem sobie zrobic taka partycje tylko nie moglem zdefragmentowac pustego miejsca na koncu obecnej. Na szczescie juz sie udalo i teraz moge spokojnie zakladac mala partycje FAT.... aaaaa.... gdzies czytalem, ale nie wiem gdzie i moze pomozesz mi i unikne poszukiwan. Bede chcial wylaczyc komunikaty o malej ilosci wolnego miejsca na partycji (oczywiscie chodzi o swapa, bo tam zawsze bedzie malo miejsca. Pewnie to juz tez robiles... jakis manewr na rejestrze zapewne ale gdzie ?? :)

A co do antybiotykow, to chyba mam mocny organizm, bo nie odczuwam zadnego oslabienia itp.. :) a moje zapalenie gardla lecza jak narazie blyskawicznie (juz moge mowic :) ).

13

cos mi sie zdaje ze programy ktorych wczesniej uzywales defragmentowaly jedynie pliki nie defragmentujac wolnego miejsca... szybszy to sposob, ale jak widac glupszy...
btw. jak bedziesz swap-a zakladal na odzielnej partycji to niecho ona bedzie typu fat - ponoc spooro szybciej jest obslugiwany (zwlaszacze przy jednym pliq ;) )

14

FAT16, rozmiar klastra jak największy (32/64kB), najlepiej na oddzielnym (szybszym) dysku, jak najbliżej początku.

W gałęzi HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer dodaj wpis "NoLowDiskSpaceChecks" typu DWORD o wartości "1".

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

15 Ostatnio edytowany przez Pecus (2005-07-18 17:20:22)

Dzieki!

A oto prowdopodobny powod pojawiania sie podwojnych postow:
http://www.future-net.pl/~10vg3b/inne/AA.jpg

Czy to u mnie jest cos nie tak?? Chyba raczej wina BB.

Uzupelnienie. Kiedy jestem w dwoch osobach wszystkie swoje posty we wszystkich watkach widze podwojnie. Jesli jednak jestem pojedynczy (tak jak teraz) - wszystko jest w porzadku.