Witam serdecznie.
Mam komputer PHILIPS (nie pamiętam dokładnych danych)
Zastanawiam sie co z nim zrobić? Czy opłacałoby się go sprzedać (oczywiście tylko kolekcjonerom).
To był mój pierwszy egzemplarz jeszcze przed ATARI.
Ile mógłbym za takie cudo dostac złotówek?

Pozdrawiam
Marcin

Jak wystawisz, "rynek" zdecyduje- to jest kapitaliżm /podobno/.
:D  :D  :D RM

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

3

No i wydaje mi się, że to post raczej do działu Kupię/Sprzedam/Zamienię :P

4

tylko sie nie chwal ze wystawiasz na allegro, bo Cie lokalne oszolomy zjedza.

5

No i wydaje mi się, że to post raczej do działu Kupię/Sprzedam/Zamienię :P

Raczej nie do działu sprzedam, bo nie chcę sprzedać, jedynie zastannawiam sie ile może kosztować taki PHILIPS MSX.
Zna się ktoś orientacyjnie na cenach kolekcjonerskiego sprzętu?

Pozdrawiam
Marcin

6

Ja sie znam. I powiem tyle: w Polsce jest to kompletnie nieprzewidywalne.
Jak juz nie raz pisalem, konia z rzedem temu kto mi wyjasni czemu Atari 400 kosztowalo rok temu 650zl a teraz niecale 300?
Co do sprzetow rzadszych jest jeszcze bardziej niestabilnie. IMHO te zjawiska wiaza sie z mala iloscia zasobnych w grosz kolekcjonerow, czyli tzw plytkim rynkiem. Raz sie takich 2 czy 3 licytuje i sprzedaz za ogromna sume, a kiedy indziej nikt sie nie skusi za kwote 3x nizsza.
Wskazowki: w tej chwili czesto pudelko w dobrym stanie nabija cene bardziej niz sam sprzet. Zrob bardzo zoomowe zdjecia i o ile srzet jest w wizualnie dobrym stanie podkreslaj to wyraznie. Podkresl ze ten model pojawia sie na Allegro raz na rok albo rzadziej. Jesli daje dobry obraz, to KONIECZNIE zrob zdjecie ekranu TV z jakas gra. To bardzo podbija cene jak ludzie widza co i jak.
Ale to co Cie najbardziej interesuje czyli cena jest naprawde nie do okreslenia w przypadku Allegro. IMHO jesli jest to goly (bez boxa i akcesoriow) egzemplarz w dobrym wizualnie dzialajacym stanie, nie powiniens wziac mniej niz 150zl ale jak wezmiesz 300-400 to tez sie nie zdziwie.

[ Dodano: Czw Cze 30, 2005 8:29 am ]
A jaki to DOKLADNIE model? Moze masz bialego kruka albo inszy prototyp?  :D

7

Jaki to model, tego nie wiem.
Postaram się zrobic jakąś fotkę i Wam przedstawię.
Napisane na nim PHILIPS MSX. Ma wejścia na dwa kartridże wkładane od góry z prawej strony. Z tyłu wszystkie wejścia, czerwony guziczek to reset, i co Ciekawe płaską klawiaturę.

Pozdrawiam
Marcin

8

Płaska klawiatura ???

Gumowe przyciski ????

32K RAM

Czy ma klapkę do zamykania cartridgy ???

O ile się nie mylę to VG8010

Dosyć rzadki sprzęt :-)

Jeżeli to to - około 300 PLN - ja tak przynajmniej wyceniam swojego

9

Kiedyś widziałem stronę z takim sprzętem, ale już nie wiem gdzie. Tam dokładnie opisywali ile pamięci, jaki zegar itp...

Już znalazłem i wklejam zdjecia. Dzięki to jest to.

Mam równiez jakieś ksiązki, podręczniki o VG8010 MSX i pisaniu programików.

Musze to sprzedać , bo nie mam miejsca, urodziły mi się bliźniaki, więc i sprzęt idzie w zapomnienie (nie na zawsze).

Pozdrawiam
Marcin

10

Prosze:
http://www.zock.com/8-Bit/D_VG8010.HTML

11

ja bym proponowal zalozyc jakis nowy dzial komputery inne lub cos podobnego.... jest tu i wchodzi na te strone napewno duzo ludu co nietylko interesuje Atari... ;]

"wszystko się kiedyś kończy......."

12

Nowy dział - niegłupie :-) - tak to wszystko ląduje w "Bałagan"

13

a gierce ze spektrusia chodza moze na tym ?

14

Gierki ze spectruma nie chodzą -mimo że jest tam Z80 - ale to zupełnie inna platforma - czyli MSX - gierki z MSX też nie wszystkie - bo ten Philips ma tylko 32K - a gierki na MSX-a można podzielić bardzo prosto - wg wymagań
1.32K    10%
2.48K    90%

MSX jest na marginesie bardzo ciekawą platformą - mam też MSX-a Yamahę CX5M - wbudowany sysntezator, MIDI i w romie program muzyczny - a poza tym to normalny MSX  - i mam do niego kartdrige - pamięc przenośną o zawrotnej pojemności 4K :-)

15

czy mozna skads zassac jakies emu+soft i zobaczyc to cudo na kolkach ?

16

Emu MSX-a ???

Jest tego w internecie od jasnej ciasnej :-)

np http://retro.makii.pl/