Swego czasu zrobiłem takie rozszerzenie (potrzeba matką wynalazku).
Rozszerzenie służy do uruchamiania na C64 gier i programów wgrywanych z peryferiów Atari :)
Założenia
Chodziło o to, aby używać pamięci masowej Atari XE (np. mojego wspaniałego Srebnego Szerszenia z 300 bodami) do C64 - do którego w ogóle nie miałem nawet magnetofonu. Komunikacja następuje:
- po stronie Atari poprzez port Joysticka
- po stronie C64 - poprzez port szeregowy
Procedura
Procedura wgrywania (z tego co pamiętam) była następująca:
- na Atari wgrywamy loader
- na C64 uruchamiamy zwykłą komendę ładowania z portu szeregowego (nie pamiętam, ale chyba LOAD "R:")
- uruchamiamy magnetofon na Atari
- gra się ładuje do pamięci Atari, a potem do C64
Uwaga: na C64 nie jest wymagany żaden soft dodatkowy.
Efekt
Efekt był zadowalający - nie potrafię powiedzieć jaki był dokładny transfer na linii Atari - C64, ale chodziło to w trybie asynchronicznym i chyba całkiem nieźle (w porównaniu z magnetofonową pamięć masową).
Stan obecny
Opis w języku angielskim rozszerzenia znajduje się pod adresem:
http://republika.pl/piotrek_home/Atari/atari2c64.html
Niestety nie udało mi się odtworzyć oprogramowania - mam to na kasetach, ale magnetofon był przerabiany i chyba w końcowym efekcie przestał stabilnie nagrywać, przez co nie udało mi sie wgrać softu (loadera, źródeł w assemblerze) z tasiemki na PC.
Od razu zaznaczam, że jestem elektronikiem-amatorem, więc jeśli się ktoś zna na elektronice, to pewnie będzie miał kupe uwag do projektu układu elektronicznego pod względem elektrycznym (wartości dla elementów układu były wybierane drogą eksperymentalną).
Dalsze kroki
- jeśli ktoś ma dużo dobrej woli, jestem w stanie udostępnić kasetki w celu odtworzenia softu
- chętnie wysłucham uwag odnośnie samego układu elektronicznego
Na podanej stronie znajduje się też schemat mojego autorstwa układu do wewnętrznego głóśniczka do Atari 65XE.
Pozdrawiam,
Piotr