1

Mam dwa martwe jagi :/ i probuje je zdiagnozowac. (dioda zasilania jest ciemna jak ja).
Mimo posiadania schematu (dzieki Pasiu!) nie moge zalapac jak dziala sekcja zasilania na ukladzie MC34163. Znaczy jak dziala ten uklad to w zasadzie juz znalazlem, ale...

Co oznaczaja na schemacie podlaczenia "CART OUT" i "CART IN" przed wspomnianym scalakiem motoroli? Czy to jakies odlaczanie zasilania przy wyjeciu carta? Wydaje mi sie ze nie bylo czegos takiego w jagu... i ze lampka powinna swiecic nawet bez carta.
Jak do diabla, dziala wylacznik zasilania w tej konsoli?  8O

Korzystam ze schematu ze strony:
http://home.t-online.de/home/matthias.domin/jag_eng.htm
(Pasiu - to samo co Twoj ale czytelniejszy, znalazlem przed chwila).

Czy ktos ma zrodlo ukladow MC34163? Kiedys udalo mi sie sprowadzic 2szt. jako tzw. "probki" za darmo. Ale jeden wykorzystalem a drugi oddalem potrzebujacemu. A ten uklad chyba leci najczesciej w jagach :(
Moze ktos z naszych wysunietych na placowki (Paris, NY) moglby pomoc w zaopatrzeniu?

PS. Nie moge obiecac ze jak z Wasza pomoca naprawie te jagi to jednego nie wystawie na Allegro ;)

PS2. Zaraz bede wystawial pada do jaga i troche cartow...

2

...Czy to jakies odlaczanie zasilania przy wyjeciu carta?...

Wiesz, nosty - może Ci to niewiele pomoże, ale bez carta jag się nie włącza - może o to chodzi...  8)

I Ty zostaniesz big endianem...

3

Dzieki! Tak jednak podejrzewalem...
Znaczy dioda tez sie nie swieci, bo odciecie jest przed chipem motoroli...
Ale moj sie z cartem tez nie wlacza :(
Tyle, ze w tym momencie krag podejrzanych sie rozszerza - moze byc padniete/brudne zlacze cartow!

Czyli, jesli dobrze kapuje, punkt oznaczony na schemacie jako CART IN bedzie zwarty do CART OUT w momencie wlozenia carta? Jakies to nieintuicyjne - wylacznik na masie. Lampa w podlodze... ;)

Cholera, juz sie nie moge doczekac zeby sprawdzic a w robocie musze siedziec do 22 :/

4

Hmm, albo ktosik podłączył odwrotnie polaryzację i wtedy też coś leci, ale nie pamiętam co... Było kiedyś chyba na atariage lub na jaguar sector II...

Sikor umarł...

5

dokładnie - ten temat jest tutaj:

http://www.atariage.com/forums/index.ph … opic=56960

I Ty zostaniesz big endianem...

6

Chachacha no ten numer zrobilem rok temu i dlatego sprowadzalem te nieszczesna motorole smd z zagranicy :) W zasilaczu jaga jest minus w srodku wtyczki. Tez dosyc nieintuicyjnie. Jak sie podlaczy odwrotnie to scalak sie smazy (doslownie).
Teraz uwazalem.

[ Dodano: Sob Maj 28, 2005 8:08 pm ]
Uruchomilem oba Jagi! Dzieki za pomoc. Wystarczylo przemyc spirytem zlacza.
Ale wylonil sie inny problem. Zwarlem rezystorek R140 czym spodziewalem sie uzyskac obraz PAL. I zasadniczo uzuskalem stabilny i elegancki ale czarnobialy i bez dzwieku :(.
Kolor uzyskalem na telewizorze tesciowej po nacisnieciu magicznego przycisku "SYSTEM", ktory spowodowal wyswietlenie na ekaranie napisu NTSC i kolorki wskoczyly piekne.
Wnosze ze rezystorek R140 to przelacznik 50/60Hz odchylania pionowego a nie PAL/NTSC...
Dzwieku nadal nie ma. Mozna cos na te problemy poradzic?

7

Chyba z tym nie bedzie takie proste, chociaz nie jestem pewny czy Jag w ogole jest w wersji PAL lub NTSC czy to nie zalezy od gier. Cos mi swita ze chyba ta druga opcja. Nosty: czy wiesz jakie masz gry (PAL/NTSC)?

8

Gra swoja drogra moze byc napisana na PAL lub NTSC i wtedy zdaje sie wszystko tryka tylko nie widac czesci obrazu (w przypadku gry NTSC odpalanej na PAL) a to w JAGu robi sie za pomoca jednego JUMPERka wlasnie tak jak wyzej to napisal NOSTY.

Don't take it too seriously my love.

/// more for your atari ///

9

Vulgar: ale mi nie chodzi o jakies jumperki. Wydaje mi sie, ze kiedys ktos (dely?) mi powiedzial, ze Jag sam z siebie nie jest uzalezniony od systemu TV (czyli kazdy Jag jest zgodny z PAL i NTSC, nie istnieja dwie wersje). To gry powstawaly/powstaja w dwoch wersjach. I nie ma tu mowy o jumperku, bo przeca nikt w zalozeniach Atari Corp. nie mial grzebac w konsoli. Byc moze sie myle i z checia przeczytam jakies potwierdzone info od kogos bardziej kompetentnego (Bitman?).

ps. No i jeszcze jest to, ale chyba nie ma tez konkretnej diagnozy jak to wszystko wyglada...

10

lewiS teoretycznie PAL w 60Hz niczym nie rozni sie od NTSC,
wiec jesli gra dziala tylko w PAL 50Hz to nie powinna dzialac w NTSC.
chociaz kto wie  8)

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

11

Zamieszaliscie.
Troche juz wiem.
Gry na Jaga chodza w obu systemach dowolnie (nie ma scislego podzialu) za wyjatkiem doslownie paru wyjatkow (np. CD Dragon's Lair). U mnie widac caly obraz, choc mam gry z USA.
Jagi podobno sa przestawialne za pomoca zwory: PAL/NTSC ale chyba jednak ne do konca.
Cyprian: PAL 60Hz to nie jest jeszcze NTSC! Jest inne kodowanie kolorow i byc moze inny odstep czestotliwosci obrazu od dzwieku (w PAL 6,25MHZ i le dobrze pamietam, albo podobnie).
Tak wiec, jest mozliwe ze ten magiczny przelacznik w Jagu to TYLKO przelacznik czestotliwosci. To tlumaczyloby moje klopoty z dzwiekiem i kolorami.
Jak mialem Jaga z Niemiec nie bylo takich problemow.
Moze sa jeszcze inne zworki?
Jak ktos wie NA 100% niech da cynk, inaczej tylko mieszamy ;)

12

nosty prawda ze wyjsciowo sygnal NTSC ma inne pasmo ale programiscie nie powinno to zawracac glowy poniewaz ma on dostep wylacznie do trybow RGB albo CRY (o ile odbrze pamietam) ktore sa uniwersalne

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org