Czesc wszystkim.
Jak mozna zauwazyc jestem nowy na forum i w swiecie atari wiec wybaczcie mi moja niewiedze(przez ladny kawalek postow przebrnalem ale....), zacznijmy od poczatku:
Sciagam sobie nowa wersje OpenBSD i rzucila mi sie w oczy platforma amiga, pomyslalem sobie "ciekawe jakby obsd dzialalo na amidze", wtedy przypomnialem sobie ze mam gdzies jeszcze stare atari po siostrze wiec zaczalem szukac softu na atari. Jest NetBSD:
NetBSD/atari is the port of NetBSD to the Atari line of personal computers. Development activity on NetBSD/atari continues at a speed dependent on people's spare time. Currently, NetBSD/atari runs on the TT030, Falcon and Hades. Experimental support is available for the Milan.
z poczatku nie wiedzialem co to Hades/Falcon/TT030(myslalem ze architektura procesora) ale tak czytam to forum i czytam i dochodze do wniosku ze to model atari i mam problem:
1. Co mozna zrobic z Atarynka 65 XE + magnetofon CA-12? Sprzet stary ale w dobrym stanie(tylko 'ochrypl') a szkoda zeby lezal zapomniany w polce jak moze sie przydac do czegos(procz grania ;-]).
1.5 Z poczatku myslalem zeby z tego zrobic 'server' bo skoro jest soft na atari to moze i tcp/ip daloby sie jakos obsluzyc.
2. Da sie gdzies jeszcze kupic sprzet do atari(byle nie przez internet bo wole miec pewnosc ze gosc mi nie sprzedaje cegly) np. stacje dyskow?
Jakies firmy jeszcze produkuja/sprzedaja soft/hardware?
3. Gdzies na atari.area widzialem atykul o podlaczeniu atari do internetu przez pc i jakie IET(nie pamietam jak to sie nazywalo), nie probowal ktos zamontowania w atari sieciowki do ethernetu i obslugi protokolu tcp/ip? Wiem ze skoro to by bylo takie proste to juz ktos by to zrobil ale czytajac forum pare razy przetaczaly sie watpie podlaczenia prez LPT albo game linka wiec moze ktos juz tego probowal?
4. Co to jest grzyb? :mrgreen:
Narazie to chyba wszystko, wybaczcie bledy ort/styl/rzeczowe.
EDIT:
5. Jaki procesor(architektura/czestotliwosc taktowania) ma fabrycznie 65 XE?
6. Kazdy procek ma swoja skladnie czy sa jakies standardy?
EDIT 2:
moze po tym poscie ktos pomyslal ze jestem po...any jak mysle ze 14 MHz procesor z X kb ram'u utrzymalby server ale cuda sie zdarzaja ;-]