Witam
Na poczatku wyjasnienie ze nigdy wczesniej nie mialem Atari a z 8 bitowcow kilkanascie lat temu Commodora. Ale 2 lata temu stalem sie posiadaczem 1040 STFM, nastepnie MegaFile60, do tego doszly 3 stacje dyskow (kompletne z kablami I/O i zasilaczami). Dwie stacje to SF 354, jedna SF 314. Lezalo to sobie w pudle 2 lata. Ostatnio dokupilem 520 ST+ bez zasilacza i udalo mi sie kilka dni temu dokupic zasilacz. Sentyment powrocil wyciagnalem wszystko i zaczely sie problemy, bo sie na tym nie znam za bardzo. Pytan z czasem bedzie wiele, ale na poczatek:
Kiedy kupowalem MegaFile60, to dzialal, bylo tam duzo softu, desktop po wlaczeniu komputera z hdd przedstawial ikonki 2 fdd (a i b) i chyba 3 hdd, do tego kosz. Moglem dostac sie do hdd poprzez ikonki. cos skopalem 2 lata temi i jakos skasowalem te ikonki. Teraz jak podlaczylem 520 ST+ do hdd to nie moge sie do niego dostac, nie mam ikonek. Jak wlacze sam komputer, to mam pusty desktop, jak wlacze z hdd, to po chwili (czyli komunikacja z hdd dziala) desktop pokazuje 2 stacje fdd (ale nie podlaczam zadnej) i kosz - NIE MA HDD! Jak to naprawic?
Drugie pytanie - co z fdd?
Kiedys pod 1040 STFM dzialaly, mialem 2 stacje, a teraz ich nie widac. Pomimo ze sa podlaczone. 520 po podlaczeniu nie pokazuje ikon, a po wlaczeniu hdd jak pisalem juz pokazuje, ale nie ma do nich dostepu. W 1040 tez nie mam dostepu do zewnetrznej stacji dyskow. Co sie stalo
Dlugi ten post, ale prosze o pomoc. Mam zamiar uruchomic na stale atari, szukam duzo po necie ale brak mi podstaw.
Aaaa... i jeszcze czy istnieje jakis modul do podlaczenia Atari do LAN-u. w domu mam wpiete w lan kilka komputerow i chcialbym tez wpiac atari
Pozdrawiam
Jarek
TileT Przeglądarkowy edytor map stworzony specjalnie z myślą o trybie tekstowym z kolorami i kwadratowymi pikselami
FujiNET firmware v1.5.0 Nowa wersja firmware, która wprowadza szereg ulepszeń i poprawek.
Prima Aprilis Compo 2025 Wystartowała nowa edycja Prima Aprilis Compo, w której obowiązuje jedno wyzwanie - piszemy wyłącznie w Atari BASIC.
maxYMiser FM v1.67 Nowa wersja trackera.
Echa Forevera 23 Wyniki konkursów dla platformy Atari.