Witam
Na poczatku wyjasnienie ze nigdy wczesniej nie mialem Atari a z 8 bitowcow kilkanascie lat temu Commodora. Ale 2 lata temu stalem sie posiadaczem 1040 STFM, nastepnie MegaFile60, do tego doszly 3 stacje dyskow (kompletne z kablami I/O i zasilaczami). Dwie stacje to SF 354, jedna SF 314. Lezalo to sobie w pudle 2 lata. Ostatnio dokupilem 520 ST+ bez zasilacza i udalo mi sie kilka dni temu dokupic zasilacz. Sentyment powrocil wyciagnalem wszystko i zaczely sie problemy, bo sie na tym nie znam za bardzo. Pytan z czasem bedzie wiele, ale na poczatek:
Kiedy kupowalem MegaFile60, to dzialal, bylo tam duzo softu, desktop po wlaczeniu komputera z hdd przedstawial ikonki 2 fdd (a i b) i chyba 3 hdd, do tego kosz. Moglem dostac sie do hdd poprzez ikonki. cos skopalem 2 lata temi i jakos skasowalem te ikonki. Teraz jak podlaczylem 520 ST+ do hdd to nie moge sie do niego dostac, nie mam ikonek. Jak wlacze sam komputer, to mam pusty desktop, jak wlacze z hdd, to po chwili (czyli komunikacja z hdd dziala) desktop pokazuje 2 stacje fdd (ale nie podlaczam zadnej) i kosz - NIE MA HDD! Jak to naprawic?
Drugie pytanie - co z fdd?
Kiedys pod 1040 STFM dzialaly, mialem 2 stacje, a teraz ich nie widac. Pomimo ze sa podlaczone. 520 po podlaczeniu nie pokazuje ikon, a po wlaczeniu hdd jak pisalem juz pokazuje, ale nie ma do nich dostepu. W 1040 tez nie mam dostepu do zewnetrznej stacji dyskow. Co sie stalo
Dlugi ten post, ale prosze o pomoc. Mam zamiar uruchomic na stale atari, szukam duzo po necie ale brak mi podstaw.
Aaaa... i jeszcze czy istnieje jakis modul do podlaczenia Atari do LAN-u. w domu mam wpiete w lan kilka komputerow i chcialbym tez wpiac atari
Pozdrawiam
Jarek
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.