Witam!!
Mama dziewiczego 800XL i chcialbym sie zapytac co moge z nim zrobic (jakies modyfikacje)??
wiem ze moge go niego podlaczyc sio2pc i sio2ide.
czy mozna mu zwiekszyc ram??
czy mozna pdkercic (wymienic) prcek na szybszy ??
pozdrawiam plik4
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » [NOWY] Co moge zrobic z 800XL??
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam!!
Mama dziewiczego 800XL i chcialbym sie zapytac co moge z nim zrobic (jakies modyfikacje)??
wiem ze moge go niego podlaczyc sio2pc i sio2ide.
pozdrawiam plik4
Tak i Tak.
Wszystko mozna.
A po wmontowaniu PCI, i VGA bedziesz mial normalnego PC-ta klasy Pentium 4 :)
A po wmontowaniu PCI, i VGA bedziesz mial normalnego PC-ta klasy Pentium 4
pozostawiam takie wypowiedzi bez komentarza
A co to juz nie mozna sobie potrolowac troche? :mrgreen:
Zobacz u Pasia hardware.atari8.info - tam jest opis rozszerzenia do 1MB na SIMM.
A co to juz nie mozna sobie potrolowac troche?
Tu nie usenet, tu banują szybko i sprawnie ;)
Można, nawet i do 2MB za pomocą Simmów, a prowadzone są prace nad dopałką, która może wykorzystywać więcej.
Można, do wyboru kilka wersji 65816.
Jeszcze masz drugiego Pokeya czyli stereo. Jak cię to zainteresuje to jest też covox (można grać modki nie tylko przez Pokeya). Jest jeszcze KMK (interfejs do HDD) Dodatkowo możesz zmienić system na Qmega. Coś jeszcze zostało zapomniane ?
A jak już to wszystko zrobisz, usiądziesz wygodnie przed monitorem z dżojem w rękach i zagrasz w nieśmiertelnego "river rayda" to napewno stwierdzisz że mimo wszystko - świat jest piękny!!! :D
Czego Ci życzy
RYSIEK_M
Plik4 :: Sens przeróbek jest taki - jakie ich wykorzystanie. Najpierw zastanów się, czy chcesz dopalić, by grać w RIVERRAID, :) -czy jeszcze coś na tym zrobisz ciekawego.
Minimum polecam 320kB ram, STEREO (koniecznie) i SIO2PC. Z takim zestawem przynajmniej demka pooglądasz :P . Do ostrzejszej zabawy; XE/ IDE_KMK + HDD/CD, 65c816 (1.79mhz / 7mhz / 14mhz + linear >64k), Stereo, Aki, Covox, 1MB ram, .. (i takie tam)-> czyli zestaw małego BinLadena :)
oka spoko to sobie zrobie sio2ide + hdd+sio2pc + 1 mb ram (a wlasnie mam kosc 16mb w simmach co sie stanie jak to wepne w dorobione gniazdo zamiast kosci 1mb nic sie nie spali ?? czy bedzie wykozystany tylko 1mb z 16??)stereo hmm... moze (nie jestem audiofilem :P) a jak mozna do niego dorobic (i czy mozna dorobic) cd?? niggdzie nie znalazlem schematu :((moge go podlaczyc pod sio2ide po dysku i ustawic na slave??)a co cdo procka
65c816 (1.79mhz / 7mhz / 14mhz + linear >64k),
arati moze miec 14 mhz?? a trudno sie wczepia taki procek?? niezle :)
(a wlasnie mam kosc 16mb w simmach co sie stanie jak to wepne w dorobione gniazdo zamiast kosci 1mb
...te 16MB zaadresuje Ci tylko dopalka w postaci procka 65c816
stereo hmm... moze (nie jestem audiofilem Razz)
...tu nie chodzi o audiofilstwo a o mozliwosc odtwarzania modulow 8 kanalowych no i przy tym masz wyjscie stereo z dwoch oddzielnych POKEYów
Jesli chcesz naprawde cos zrobic dla swojej ATARynki tylko zeby miec to nie ma sensu Najwazniejsze oprogramowanie
Co do schematow jest ich masa w necie
Kto szuka ten znajdzie ->Google rulezzz:)
a jak mozna do niego dorobic (i czy mozna dorobic) cd?? niggdzie nie znalazlem schematu Sad(moge go podlaczyc pod sio2ide po dysku i ustawic na slave??)
Gdy będziesz miał SIO2IDE to wystarczy tylko podpiąć zwykły grzybowy CD-ROM i będzie działać, bowiem SIO2IDE ma natywną obsługę ISO9660. Najlepiej jednak podpiąć CD jako urządzenie slave.
ejj to spoko gromadze czesci i robie to co mowie :) ps.
...te 16MB zaadresuje Ci tylko dopalka w postaci procka 65c816
no to ok wloze tego 65c816 (14 mhz ) i powinno byc git :) oka dziekuje wszystkim za pomoc poczatkujacemu :) jak cos to bede sie pytal :)
nie wystarczy "włożyć" 14MHZ procek - bo do tego potrzeba jeszcze w cholere bambołów, które to są jak na raze w fazie końcowego projektowania / testów. Zresztą był topic z testami maszyny zaopatrzonej w @14MHZ - z przyczyn oczywistych w formie *.avi (czy innych tam "multimediów :) )
http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopic.php?t=2870
Poza tym, od której wersji SIO2IDE ma podwójny kontroler??
Pinek od 4.0 jak mnie pamięc nie myli....
ps Ryszard udało Ci się w końcu uruchomić SIO2IDE>
4.0 jak mnie pamięc nie myli....
Myli Cię, od 4.3.
eee przejscie z 4.0 na 4.3 to tylko upgrade oprogramowania Atmela wiec pomyłka prawie żadna :twisted:
Niestety moje sio2ide nierabotajet. Po włączeniu świecą trzy diody, po chwili jak dysk zaczyna próby odczytu dioda IDE gaśnie, led zaczyna mrugać a PWR świeci.
HEEELP!!
RYSIEK_M :(
IHMO - masz zle zaprogramowanego amtela...albo juz zwaliles go na cacy.
kabel do programowani wyglada tak: http://www.piekary.net/~lotharek/budowa/img/kabelek.JPG
wtyczka lpt jest numerowana - nie mozesz sie pomylic. co do drugoirj strony podlaczaj taK:
http://www.piekary.net/~lotharek/budowa/img/AVR.JPG
poznije sciagnij nowe oprogramowanie ze strony MM, jescze raz poprawnie rozpakuj archiwum z plikiem do programowania. Wlacz AVR - ten program do flashowania - ustaw FUSE - na dole takie okienka - zaladuj *.bin - programuj i weryfikuj...(ja po flashowaniu dawaem set fuse raz jescze..nie wiem czy potrzebnie ale mi dzialalo).
aha - program do flashowania wlaczasz jak sio2ide dziala i jest zasilanie na plytce.
co jescze.....sparwdz kilka dyskow..na poczatek zgraj tylko do roota sio2ide.cfg i mydosa - potem osbie dolozysz reszte
zwrorki -oprocz USB - wszytskie zwarte
aha - przy programowaniu - dolne okienko ma byc pelne FF - chyba - w kazdym badz razie nic tam ma nie byc. w gornym gdzies na pocztaku pisze MMSOFT,,,SIO@IDE..itd itp - poznasz po tym czy masz dobry plik do atmelka..
moze cos namieszalem - poprawcie mnie
aha- tasma 80 zylowa jest ok - nie musi byc 40 .
pytaj jak co.
aha - mi tez nie dzialalo na poczatku - fat32 pomoglo
A ja powiem tak: niekoniecznie masz zwalonego ATMELA, szybkie pulsowanie diody pokazywało się u mnie jak kontroler nie mógł się dogadać z dyskiem. Skoro mówisz, że dysk jest OK to sprawdź dobrze przejściówkę oraz kabel. W moim przypadku zawiniła przejściówka 2.5"->3.5".
Było dokładnie tak jak pisze Dely, migała dioda bo nie chciał kontroler tego akurat dysku . Za trzecim razem ruszył. Należy nie tracić nadzieji. :D
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » [NOWY] Co moge zrobic z 800XL??
Wygenerowano w 0.024 sekund, wykonano 52 zapytań