1

Witam !
kupilem dzisiaj 800 xe i po podlaczeniu do tv ogarnelo mnie zdziwienie: tlo pod napisem ready bylo....zielone. W kazdej mojej atarce bylo niebieski..Tak wiec mam pytanie - nie mam na razie mozliwosci uruchomienia czegoklwiek na atarce oprocz self-testu ( dziwne kolory tez, tzn inne - al eobraz w normie - tylko napisy rozowe) - trafilem na zepsutego spzrtea czy jakas dziwna odmiana ?? (w co watpie)

ps. fajan klawe mialo - na sprezynkach. jako ze robie aki, moze ktos chce ?? pozolkla ale delikatnie i jednolice. ooo...albo zamienie na AKI :-)

2

z tego co pamietam mozna bylo podkrecac kolory potencjometrem przez dziurke w obudowie (od dolu)

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

3

dokladnie to samo mi sie nasunelo...
btw. poszukaj po ostatnich postach na forum - gdzies to rowniez bylo poruszane, albo cos kolo tego

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

4

To napewno kwestia tego, ze ktos krecil potencjometrem. A tak BTW: mozna uzyskac sprzetowy bar koloru zielonego zblizajac gdzies tam na plycie Atarki (z foty ponizej, chyba wlasnie do potencjometru) namagnesowany srubokret. Kiedys to odkrylismy z Delym i Sikorem...

5

ps. fajan klawe mialo - na sprezynkach. jako ze robie aki, moze ktos chce ?? pozolkla ale delikatnie i jednolice.

Jeśli na sprężynkach, to ja chcę.

KMK
? HEX$(6670358)

6

Dzieki serdeczne. Oczywiscie pomoglo..okazalo sie jeszce ze gosciu cos z modulatore namieszal i obraz jest na poziomie zx81....czyli nedza..

pytanie: wywalajc modulator trace tylko composite ? czu chroma tez idzie aut ?? bo luma zostaje, prawda ??

[ Dodano: Nie Kwi 24, 2005 9:29 am ]

ps. fajan klawe mialo - na sprezynkach. jako ze robie aki, moze ktos chce ?? pozolkla ale delikatnie i jednolice.

Jeśli na sprężynkach, to ja chcę.

to jak ? aki za keyboard ??

7

Wywalając modulator tracisz tylko możliwość podłączenia atarki przez wejście antenowe do telewizora ;) Chroma, Luma, Composite są generowane poza modulatorem.

8

to jak ? aki za keyboard ??

Gdybym miał AKI, nie potrzebowałbym (chyba) dobrej klawiatury od XE. Wydawało mi się, że chcesz oddać, bo ci niepotrzebna, bo robisz AKI, natomiast propozycja wymiany jest późniejszym nieprzemyślanym dodatkiem  ;)

[ Dodano: 24.04.2005 10:39:51 ]

Wywalając modulator tracisz tylko możliwość podłączenia atarki przez wejście antenowe do telewizora ;) Chroma, Luma, Composite są generowane poza modulatorem.

Mój komputer nie ma modulatora i nie generuje composite video z tego powodu. Czyli jednak się coś traci.

KMK
? HEX$(6670358)

9

kurde...co to tego composite nie jestem tak do konca pewien ? ktos wywalal juz modulator ??

10

ktos wywalal juz modulator ??

czytnij sobie art w Serious Magazine nr 10 pt. "19 cm kwadratowych powierzchni.."
pozdro.
Stryjek

"wszystko się kiedyś kończy......."

11

jakies powalone te 800xe...po wylaczniu trzeba odczekac 20 sekund bo inaczej pamieta wsytsko....lol...moja druga 65 zachowuje sie normalnie. hmmmm...cos moze jednak jest zwalone czy to norma ??

12

kurde...co to tego composite nie jestem tak do konca pewien ? ktos wywalal juz modulator ??

w ST bez modulatora tez nie ma sygnalu composite

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

13

lotharek: chyba jakieś kondensatorki "pamiętają" - podobno drobna przeróbka i potem hula równo, poza tym założenie QMEG-a załatwia sprawę reboot-owania :)

I Ty zostaniesz big endianem...

14

jakies powalone te 800xe...po wylaczniu trzeba odczekac 20 sekund

hmm podobna sytuacja byla w atarce ktora robilem dla Dracona ;] jak ktos wie co zrobic :) zeby tak sie nie dzialo to by bylo git ;-)

"wszystko się kiedyś kończy......."

15

To zupełna norma - spotykana niestety w co_poniektórych egz. Atarek; najczęściej (z moich obserwacji) w 800XL. :)

Kontakt: pin@usdk.pl

16

Też miałem podobny przypadek.
Na 65XE animatorem robiłem grafikę, po skończeniu pracy wyłączyłem komputer. Za chwilę włączyłem go ponownie załadowałem jeszcze raz animatora, ale nie musiałem ładować grafiki z pliku, już była w pamięci :)