Hej!
W załączniku to co było na stronie atari-magazynu. Również takie same materiały dostałem od Pana Soboli. W jakiś magiczny sposób udało mu się to oddłubać i przerysować schemat. Nie wiem czy jest poprawny i czy nie ma na nim żadnych błędów.
Tak naprawdę to Freezera uważam za jedno z najlepszych modyfikacji ATARI. Tak naprawdę to dzięki niemu powstał software napisany przez SoTe, RZoG'a i mnie. Niestety każdy z nas miał to jako płytkę zalaną distalem i nikomu się nie udało tego oddłubać. Kiedyś próbowałem, ale skończyło się to tym iż musiałem sobie zakłądać drugiego freezer'a.
Zawsze chciałem wiedzieć kto wymyślił to genialne rozwiązanie sprzetowe :) podobno było ono opublikowane w magazynie Happy Computer, ale jest to tylko plotka i nie wiem czy to prawda.
Może ktoś coś wie, bardzo fajnie by było odtworzyć to rozwiązanie. Niestety nie mam zbyt wiele czasu na takie działanie i nie chciałbym sobie popsuć jedynego działającego freezera którego posiadam.
Mi Freezera montował Pan Kszysztof Stec z giełdy na grzybowskiej. Widziałem kiedyś oryginalnego Happy Freezera. Widziałem także wersję zamontowaną przez Roberta Kujdę. Podobno oryginalna wersja freezera była podłączana tylko pod to złącze krawędziowe w Atari 800XL.
Jeżeli ktoś coś może o tym napisać, dajcie znać!
pozdrawiam
Seban/SLIGHT