Czy planowane jest zaprojekowanie "turbo" w takiej formiej jak mają komodziarze, linku tu: http://www.64hdd.com/c64-turbopro.html. Chodzi o wsadzenie elektroniki do carta.

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

2

Grzeniu, ten wątek był już poruszany, liczne dysputy itp. Karta turbo do atarki będzie montowana do środka, żeby stanowić alternatywę a nie dodatek dla zwykłego 6502.

3

Karta turbo do atarki będzie montowana do środka,

hmm a gdzie to pisze ?? ;] ....

"wszystko się kiedyś kończy......."

4

czego wiem - wersja wewnętrzna i tak zapewnie będzie, a zewnętrznie będzie to wymagało na 90% instalacji specjalnego złącza, gdyż PBI/ECI nie będzie dysponować zapewne wystarczającą ilością odpowiednich sygnałów (z mat planety) :) -

Kontakt: pin@usdk.pl

5

A ta karta do C64 wyglada jakby caly komputer tam wepchneli, powaznie...

6

Generalnie złącze cartridge-a komody ma pełne wyprowadzenie magistrali adresowej i linii sterujących (np. NMI) stąd możliwe jest instalowanie np. wszelkiego rodzaju freezerów podłączanych przez carta - z atarki niestety nie wychodzą wszelkie sygnały dlatego bez ingerencji we wnętrze nie da się przejąć pełnej kontroli nad wnętrzem.

Stryjek: nie "pisze" lecz "jest napisane" :P

7

nie "pisze" lecz "jest napisane"

Według aktualnie obowiązujących zasad języka polskiego forma "pisze" jest równie poprawna jak "jest napisane".

A jeśli chodzi o temat, to szkoda, że atarka nie ma tak "wypasionego" złącza z wyprowadzeniami wszystkich potrzebnych sygnałów - nie każdy musi chcieć ingerować w środek swojej atarki.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

8

nie "pisze" lecz "jest napisane"

Według aktualnie obowiązujących zasad języka polskiego forma "pisze" jest równie poprawna jak "jest napisane".

A jeśli chodzi o temat, to szkoda, że atarka nie ma tak "wypasionego" złącza z wyprowadzeniami wszystkich potrzebnych sygnałów - nie każdy musi chcieć ingerować w środek swojej atarki.

A gdzie tak jest napisane ? :) :) :)

All I hear is the sound of me falling on the ground

9

a zdaje, sam "Król" Tuningu Hardwaru dla Atarki tak napisał w którymś z tematów - poszukajcie w wyszukiwarce z "
65c816" w temacie...

tzn.,że jeśli mamy już np. KMK w środku, to karta którą Pasiu robi nie zmieści się wewnątrz Atarki i bedzie zewnętrzna lecz z konieczną ingerencją wewnątrz :? no ale lepiej niech wypowiada się sam główny "winowajca" ;) tego całego zamieszania dookoła dopałki z 65c816 (...)

FAQ: Cegła waży kilogram i pół cegły. Ile ważą dwie cegły ? :D

JIL 4EVER!

10

a zdaje, sam "Król" Tuningu Hardwaru dla Atarki tak napisał w którymś z tematów - poszukajcie w wyszukiwarce z "
65c816" w temacie...

cos chyba pomieszaliscie. z tego co pamietam, to pasiu od poczatku planowal ja jako eksternal przez dodatkowe zlacze - i tak tez tutaj pisal.

--
= krap.pl =

11

mi osobiście mówił, że da się internal zrobić, lecz jeśli cośjest wewnątrz, to bedzie to praktycz nie niemożliwością, tymbardziej, jeślima się KMK wewnątrz, że o konfiguracji Dual KMK niewspomnę...

JIL 4EVER!

12

Capser: a co w wypadku gdy ktoś ma atarkę w znacznie większej obudowie niż standard ? ;)

13

Tego Pasiu niezdefiniował. A Co włożyłeś malucha do obudowy od dużego brata ? :?

JIL 4EVER!

14

do obudowy wstretnego grzyba raczej. :Z

--
= krap.pl =

15

eeeee - znów się bajki robią z tego. Co by to nie było - czy wewnętrznie, czy nie - i tak; przy pierwszej nadarzającej się "okazji" integruje to z Atarką i CIUL  :twisted:  :twisted:  :twisted:

Casper - Warp4 jakoś się zmieścił z tym - co tam "pisze" :)

16

Pasiu mówił, o karcie, ktora teraz robi.

JIL 4EVER!

17

Casper: zamknąłem w budzie atarkę, stację TOMS 720, KMK IDE interfejs, dysk 540MB, AKI, SIO2PC. Dzięki temu zajmuje mi to mało miejsca na biurku (tower). A w chwili obecnej rzeczywiście wygląda jak grzyb: klawiatura PC-towa (AKI), monitor SVGA - ale w środku siedzą komponenty atarowskie i jest miejsce na kolejne dodatki - więc rozwiązanie to jest bardzo praktyczne.

18

no właśnie. pytanie offt6opicowe: skąd wziąć sobie AKI? Możnato gdzieś kupić, abo jak? bo stan magazynowy folii do klawiatury XE jest u mnie na deficycie :/ :( Moze ktos cos by zaradził z tym, key ps/2 kosztuje groszewięc...

Ja mam jeden KMK pod maską, a drugi dołączany pod ECI - 4x uządzeniaIDE - 3x HDD (w tym jedna kieszeń) i napęd CD (tzn. z jegobraku wyjąłem z grzyba DVD-ROM, bo najego miejsce poszła wypalara DVD)

JIL 4EVER!

19

AKI złożył mi stryjek. W sumie to wygodne rozwiązanie, bo zrobienie oryginalnej klawiatury Atari na długim kablu to masakra.

20

Temat był o podłączeniu TURBO816 :).

Zewnętrznie to tylko można będzie podłączyć do XL. Na Paralel Bus są wyprowadzone sygnały procesora, pełna magistrala i są 2 (może 3) piny wolne - można coś tam dodatkowo podłączyć. Ale posiadacze XE to będą mieli problem bo Expansion jest tylko dodatkiem do złącza Cartridge'a i np. magistrali adresowej nie ma w całości (a o czym jeszcze zapomnieli projektanci XE ?).

A tak w ogóle to są jakieś schematy tej dopałki czy w aktualnej fazie projektowania dokumentacja jest objęta tajemnicą ???

21

jeśli prototyp jest w 80% finalizacji to po kiego grzyba autor ma publikować NIEKOMPLETNE dane ?? - proponuje zaczekać na finał - nie podejżewam, by miało to stanowić tajemnice :) - więc postać ostateczna i tak nie zależy od nikogo z nas.  :D -

22

Zawsze można coś poprawić, pomóc, doradzić.