Czesc,
mam 15 sztuk 41256, czy można wykorzystać je jakoś do rozbudowy pamięci w 65XE z expansion slot? A w modelu bez expansion slot?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Co zrobić z 41256....
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czesc,
mam 15 sztuk 41256, czy można wykorzystać je jakoś do rozbudowy pamięci w 65XE z expansion slot? A w modelu bez expansion slot?
Możesz wykorzystać i w 65XE z i bez expansion i w 800XL i w 130XE :) którykolwiek model masz.
Z tym, ze lepiej by bylo gdyby to bylo Atari z pamieciami 1bit... jezeli to 65xe lub 800xl to ma 8 scalakow 4164, 130xe ma ich 2x wiecej.
Modele z kostkami 4464 tez rozszerzysz, ale bedzie z tego dosc pokazna drabinka scalakow.
Sterownik pamieci rozszerzonej w schematach J. Soboli na przyklad
Z tym, ze lepiej by bylo gdyby to bylo Atari z pamieciami 1bit... jezeli to 65xe lub 800xl to ma 8 scalakow 4164, 130xe ma ich 2x wiecej.
Modele z kostkami 4464 tez rozszerzysz, ale bedzie z tego dosc pokazna drabinka scalakow.
Ok, sprawdze co siedzi w Atari. Na stronie J. Soboli znalazłem sterowniki z epromem, GALem itp, ale czy są gdzieś w sieci kompletne schematy jak podłączyć sterownik do pamięci i to do komputera? Wydaje mi się, że łatwiej (i bezpieczniej) będzie zrobić płytkę i wmontować do środka niż nalutowywać na istniejące kości.
Rozumiem, że najpierw robię sterownik i montuję w miejsce C025953. Co dalej? :)
[ Dodano: 10.04.2005 20:52:25 ]
Ok, okazało się, że w jednym jest 8x 4564 (dokładnie MK4564N-20), wiec chyba trafiłem gorzej. :(
BTW: w C060302A siedzi BASIC, w takiego mam w podstawce, można tam wsadzić EPROM z jakimś cartridge?
no to skoro jest ich 8 to nabij na barana 8 41256, podnies wszystkim noge cas i a8 polacz je razem i dopnij sterownik
widziales ty eprom 24 piny rozsadnej pojemnosci?
no to skoro jest ich 8 to nabij na barana 8 41256, podnies wszystkim noge cas i a8 polacz je razem i dopnij sterownik
Czy ten opis jest ok?
http://xebox.webpark.pl/xebox/dok_320kb.html
Majac juz sterownik pamieci, dolutowuje do to U2 (74LS138)?
dlaczego na boga i ojczyzne do '138?
Ok, chyba będę musiał wczytać sie w tekst pod podanym linkiem, aby zaadoptowac opis do ukladu zastepczego, bo opis tyczy CO25953.
Wiesz moze, jak zastapic CO25953 dokladnie ukladem ze strony J. Soboli (np. ten opracowany w Karin), tj. ktory pin CO25953 jest gdzie na schemacie zastepczym?
A może ktos ma CO25953 na zbyciu? :)
zakladajac ze to kostka od rozszerzenia dla atari 130, to popatrz sobie na schemat rozszerzenia 65xe do 128kb i schemat tego sterownika mozesz traktowac jako schemat tej kostki
pozostaje tylko je polaczyc
ponadto na stronie J Soboli sa gotowe sterowniki dla kosci 41256
tak zwane 320kb pamieci
jezeli u ciebie na plycie nie ma miejsca pod ten uklad, to bedziesz musial ciagnac kabelki bezposrednio od pia (6520)
A gdyby tak wyjac tego ROM'a z basicem, i podciagnac kabelkami sygnaly z 2764 (albo czegos wiecej) to zadziala? Czy ten 24pinowy ROM ma takie same wyprowadzenia co 2764?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Co zrobić z 41256....
Wygenerowano w 0.018 sekund, wykonano 60 zapytań