Jakiś czas temu wspominałem o poniższym urządzeniu - link znajduje się
tutaj.
Zaznaczam, że nie mam żadnej prowizji z tytułu reklamy tego urządzenia, po prostu jako szczęśliwy jego posiadacz postanowiłem się podzielić z innymi swoim entuzjazmem.
Z pewnym ostrożnością zakupiłem je wysyłkowo... zamówiłem w niedzielę, we wtorek już miałem. No i oczywiście zacząłem testować - urządzenie ma 3 wejścia VIDEO: Compositive, S-VHS i VGA i z jednego z tych wyjść przekazuje obraz na wyjście VGA. Dla mnie to rozwiązanie idealne: mam na jednym biurku Falcona i Atari 8-bit oraz kolorowy monitor SVGA i czarno-biały telewizor VELA. Dzięki temu urządzeniu mogłem wszystko ograniczyć do jednego monitora: poprzez złącze Compositive jest podłączony Falcon (tryby RGB Falcona), przez złącze S-VHS podłączone jest Atari 8-bit (osobne wyjście Chrominancji i Luminancji), przez złącze VGA jest podłączony Falcon (tryby VGA).
Teoria teorią, ale jak to wygląda w praniu ? Otóż jestem bardzo mile zaskoczony jakością obrazu - obraz konwertowany z Falcona jak i z Atarki jest bardzo wyraźny (wyraźny jest tryb 80-cio kolumnowy np. w magazynie Oddech Latryny). Uważam, że urządząnko jest idealne dla ludzi, którzy posiadają małe i duże Atari, gdyż pozwala na uzyskanie na jednym ekranie monitora VGA wszelkie możliwe tryby dużych Atari (ST Mono, Falcon RGB, Falcon VGA, Mono TT) oraz tryby z małego Atari przy bardzo dobrej jakości. Dodatkowo urządzonko umożliwia podłączenie 3 źródeł dźwięku - mam jedną parę głośniczków na 2 komputery, więc przy okazji i ten problem będzie rozwiązany.
Urządzenie kosztuje 305 zł + koszt wysyłki (ok. 10 zł) - monitor MultiSync do Falcona kosztowałby mnie drożej niż konwerter + monitor SVGA, a poza tym nie podłączyłbym do tego Atarki 8-bit.
Dely wkleił mi link do podobnego urządzenie tańszego o ponad 30% - być może daje podobny komfort pracy, jednak co do tego urządzenia jestem pewien, że działa dobrze Falconem i z małym Atari więc nie żałuję, że przepłaciłem.