witam,
dostałem dziś właśnie od pasia atarkę. podłączyłem ją do monitora lcd, iiyama, przez wejście video - jest tam takie coś, działa przez to np. przeglądanie zdjęć z cyfraka. było cool, odpaliłem 1 demo, 2, 3 to był numen, i nagle w numenie w korytarzach znikł kolor :(. monit przełączył się w tryb monochrome i zaczęło coś czasem mrygać na kolorowo, a potem prawie wcale. nie sprawdziłem czy jest obraz w kolorze przez modulator, bo nie mogę na karcie tv namierzyć częstotliwości na jakiej nadaje atarka. pytanie teraz do znawców tematu: co się stało? zwaliła się elektronika w atarce? w monitorze? to drugie raczej nie, bo po podłączeniu cyfraka, zdjęcia są w kolorze. nic nie dało przestawianie trybu pracy z auto na pal itp. a przez chwilę było tak pięknie.
kabel podłączeniowy zrobiłem tak, że patrząc na gniazdo podłączyłem wizję do 2 pinu licząc zgodnie z ruchem wskazówek zegara, jakby to była godzina 2(3). teraz podłączyłem do do 1 pinu i mam obraz b/w. co ciekawe... obraz z pinu 2 jest prawie kolorowy, tzn. taki obraz miałem kiedyś podłączając atarkę do telewizora b/w, czyli tło jest takie jakby miało jakąś strukturę porowatą, a przy wizji z pinu 1 tło jest gładkie.
nie wiem czy dobrze to tłumaczę :(
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.