Wczoraj wpadła w moje łapki 800xe, rozkręcam ją i co widzę:
http://elkabato.w.interia.pl/strzalka.jpg

http://elkabato.w.interia.pl/cale.jpg

Niech mi kto powie o co w tym chodzi??
Czy to poprostu była wymiana uszkodzonej części, czy może jakiś upgrade?

2

To sa wyrazne slady "OBCYCH"
Oddaj to do NASA :)

zaruje :)

3

Niech mi kto powie o co w tym chodzi??
Czy to poprostu była wymiana uszkodzonej części, czy może jakiś upgrade?

Mie sie wydaje ze to raczej proba polatania jakich polaczen. Na kostce z basiciem - a wydaje mi sie ze to ona (nie wiem 800XE nie mialem - 800XL znam na pamiec kazda noge) nie da sie raczej nic sensownego zmajstrowac - ale niech sie Pasiu or Pigula wypowiedza.

ps. Elkabato - nie pij tyle ... ;-)

4

ps. Elkabato - nie pij tyle ...

Będę się starał... ;)

5

Wygląda na to, że ktoś najzwyczjaniej w świecie zastąpił 24-nóżkowy (uszkodzony?) BASIC ROM na 28-nóżkowy OTP EPROM. A może chodziło o wprowadzenie jakichś zmian?

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

6

a propos to chciałem zapytać o jedną rzecz. czy 800xe to była 130xe z 64kB ramu ? swego czasu rozkręciłem moją 800tkę i zauważyłem (podobnie jak na zdjęciu), że na płycie jest napisane 130xe.

"Pamiętaj, że być dobrym obywatelem to znaczy nie mieć kłopotów, a nie będziesz ich miał jeżeli nie będziesz kłopotem dla innych."

7

a propos to chciałem zapytać o jedną rzecz. czy 800xe to była 130xe z 64kB ramu ? swego czasu rozkręciłem moją 800tkę i zauważyłem (podobnie jak na zdjęciu), że na płycie jest napisane 130xe.

Dokładnie! - mam coś takiego u siebie i używam tego z powodzeniem. Z początku miało rzeczywiście 64k RAM, a na płycie głównej ma (do teraz)napisane ATARI 130XE. Także myślę, że była to taka 130-tka dla, że tak powiem, "uboższych".

I Ty zostaniesz big endianem...

8

A czy jest możliwe, że zamiast "normalnego" basica jest tam np. Turbo Basic lub Basic XE? Jeśli tak to jak to sprawdzić...

9

Po połączeniach widać, że pojemność tej kostki jest taka sama jak oryginalnej, czyli 8kB. Wynika z tego, że to ani Turbo Basic ani Basic XL, bo wymagałoby to trochę większej pojemności.

10

a moze Czeczeni ci w kompie ladunek zalozyli?

www.wolnoscdlaczeczeni_i_szuflandii.pl

gep/lamers^dial

11

Teraz trzeba sie w maski przeciwgazowe zaopatrzyc bo jak ALFA wpadnie to ....  :twisted:

. . . . ..... . . . . . . . .. . .... .. ... . . . . . . . . .. . . . . . ..

12

Przeciw Alfowi wyślemy KasjoBota  :D  :D  :D

I Ty zostaniesz big endianem...

13

Elkabato jak ci Alfa wpadnie to walna gazem na 15 km w kazda strone i bedzie klopot.

gep/lamers^dial

14

Nie straszne mi Alfy i inne takie... ;)  ;)

15

Tak - to 130tka bez ext ramu.
ZTCW jeszcze Freddiego w niej nie ma. Tylko ten COxxxxx  z 800xl

ps. tajming tego posta really kicks ass ;-) nie ma to jak refleks ..

16

FREDDIE siedział już w części 800XL, a w seri XE - w każdym modelu. Błędnie sądzi się, że służy do obsługi pamięci rozszerzonej. W rzeczywistości wytwarza tylko sygnał zegarowy systemu, synchronicznie tworzy sygnały RAS i CAS i multipleksowane sygnały adresowe RAM.

17

ładne. to pewnie bezpiecznik. jak podłączysz napięcie mniejsze niż 5.01V, to robi buum!

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.