http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46651842

Kto zna szczegóły tego sprzętu i co ma na końcu (jakie złącze). Facet w mailu mi odpisał że "50 pinowe,ale w takim kształcie jak miały kiedyś końcówki kabli do drukarek igłowych do peceta." (w sumie to facet sie nieżle orientuje w sprzęcie, bo takie złącze miały i jeszcze mają plujki i laserówki) Istnieje takie coś tylko 50 pinowe ? Ja sądziłem że jest to złącze 68-pin.

2

50 pinów - jak najbardziej. Widzę kolega ma Falcona ze SCSII II? SCSI oryginalnie ma 50 pinów - i to wystarcza. Wystarczy sprawdzić w TT-ce ;) Ale, ale... Pod to podłączysz także użądzenia SCSI II - są speckjalne przejściówki ze SCSI I na II i odwrotnie.

Sikor umarł...

Kazde urzadzenie SCSI II podlaczysz do SCSI I bo one maja obowiazek byc kompatybilne w "dol". Zazwyczaj potrzeba tylko prostej przejsciowki.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

4

To jest zwykłe scsi II. miałem takie 50 pinowe złącze (ala drukarka) w kablu scsi w falconie. żeby do tego podpiąć dysk scsi wystarczy kupić wtyk do tego nabijany na taśme 50 żyłową (można to kupić w katowicach w nikompie)

What can be asserted without proof can be dismissed without proof.

5

Albo lepiej taką:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46832665
kieszonkę, od razu rozwiązane zasilanie.

Tomasz Wojtkowiak
Atari 800XL / U1MB / Sophia 2 / Sio2IDE & CF 512 MB

6

Właśnie sobie conieco przypomniałem. Mój kumpel miał taką kieszonkę do PowerBooka. Tylko nigdy nie zwracałem uwagi ile to ma pinów :). Czyli ten Link II jest rozwiązaniem typowym :).

P.S. Mam napęd ZIP SCSI. Jak to wygląda w ST, obsługuje takie napędy ???.

7

Działa :). Podłączyłem do tego dysk 1GB (ID 0) i napęd SyQuest 3270 (ID 1). Do kompletu mam dwie obudowy SCSI - Ibmowska i Sunowska. Oczywiście ta od Suna jest 666x ładniejsza (dizajn i wykonanie, wszystko w małej zgrabnej plastikowej obudowie) niż Ibma (siermiężna blacha i plastik z przodu jak to u Ibma :P). Odpaliłem wszystko na 1040STE jak i na Mega STE.

8

Działa . Podłączyłem do tego dysk 1GB (ID 0) i napęd SyQuest 3270 (ID 1).

no to prosimy o schemat tego czegosc ;] bo pod tymi wtyczkami napewno duzo elektroniki sie nie kryje ;]  :rolleyes:

"wszystko się kiedyś kończy......."

9

nie ma tam nic wiecej niz 74ls245, prawda?

przechodze na tumiwisizm

10

Urządzenie jest bardzo proste.... w środku siedzi MACH210-15 od AMD :)

11

dalo by sie zawartosc tego MACH jakos skopiowac?

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

12

a ja sie wciaz zastanawiam po co
scsi w wersji podstawowej (tj tej 50 pin, single ended) to 25 sygnalow, z czego wszystkie istotne wystepuja na zlaczu atari
wiec moze by tak jednak sprobowac to podlaczyc 1:1? oczywiscie mysle tu o funkcjach poszczegolnych sygnalow, a nie o ich nazwach czy numerach pinow
bede cos probowal kolo piatku - wczesniej nie wykombinuje dysku scsi

przechodze na tumiwisizm

13

Właściwie powinno tak być. Ale chyba nie do końca skoro buduje się kontrolery (właściwie konwertery) ACSI <-> SCSI (kilku sygnałów - może istotnych - nie ma na złączu ACSI) . Może ma ktoś schemat kontrolerka z Megi ?
Bo z tym też działają wymienione przeze mnie napędy. Można by zajrzeć co tam piszczy (tylko w nim też są 2 gale). A co do tego MACH-a to nie wiem jakby się go dało skopiować. Układ jest wlutowany w płytkę (a nie w podstawce) a poza tym MACH-y są sprzed ery układów ISP (JTAG) - tak mi się wydaje.

14

cs jest, a1 jest, io jest, data sa, reset jest, req jest, ack jest, brakuje message
tylko ze dysk nie wysyla zadnych message

przechodze na tumiwisizm

15

Candle: no to jakby się udało jakąś sprytną i niedrogą przejścióweczkę ACSI<->SCSI do ST(E) zrobić, to ja się na taką piszę :)

I Ty zostaniesz big endianem...

16

A widział ktoś ten schemat ?

MM zmniejsz obrazek

17

widzial
glownym zadaniem jest umozliwienie podlaczenie 8 takich kontrolerow i zapewnienie bufora na dane jesli urzadzenie wystawi sygnal busy na magistrale

przechodze na tumiwisizm