1

Na watku poswieconym nowej plycie wyraznie zarysowaly sie dwie szkoly:
1) zwolennicy zbudowania zupelnie nowego komputera (cos na ksztalt C-One) w obudowie piecowej, z klawiatura PS2, zastepujac uklady specjalizowane nowoczesna logika programowalna, itp...
2) zwolennicy uproszczenia (i sumarycznie potanienia) po prostu montazu kilku, kilkunastu rozszerzen do Atari, przy zachowaniu na ile się da ksztaltu oryginalnego Atari.

Wg mnie z jednego pomyslu wykrystalizowaly sie wlasciwie dwa zupelnie rozne i OBA SA DOBRE i mam nadzieje ze uda sie zrealizowac oba.

Tyle ze opcja druga jest jakby prostrza w realizacji, ma mniejszy rozmach ale jest bardziej praktyczna i ma wieksze szanse na realizacje.

Ale konkretnie.
Obejrzalem schematy Atari 130XE, otworzylem obudowe i obejrzalem sobie plyte i imho jest ona zaprojektowana i wykorzystana mocno nieoptymalnie. W tej chwili jest okolo 10% wolnego miejsca. Wiekszosc plyty jest zas zajeta przez... rezystory!
Pomysl jest taki: zastepujemy wszystko co sie da elementami SMD:
- rezystory (te mozna tez zastapic takimi "zintegrowanymi blokami rezystorow", nazwy fachowej nie pomne)
- kondensatory, diody i tranzystory, tam gdzie to mozliwe,
- uklady: 555, LS74, 4051, LS138, HCT08
Dodatkowo mozna:
- zintegrowac bios i basic w jednej kosci,
- sprobowac wywalic modulator,

Wg mnie w ten sposob zyskamy do zagospodarowania 50% obecnej powierzchni plyty. Wiem co mowie - widzialem takich magikow od recznego projektowania plytek, ktorzy robili wieksze cuda.

Jesli zastosujemy nowy, wydajniejszy zasilacz, to mozemy spokojnie naniesc na plyte:
- 1MB SIMM
- SIO2IDE (na Atmega32 i CD4053 w technice SMD) i zlacze do dysku twardego + uchwyt do karty flash w wygodnym miejscu obudowy
- SIO2PC (oczywiscie tez na MAX232 SMD)
- stereo
- QMEG + kilka innych systemow
- superVideo
- dopalke 816 - tez jest w SMD (ktora pewnie pozwoli wywalic oryginalny procesor)
-... na 100% cos jeszcze wejdzie (RTC? interfejs PS2? MIDI?)

Wada jest oczywiscie to ze rozwiazanie bedzie zamkniete. Ale jesli zwolennicy nowego komputera (opcja 1) nie wypracuja modelu kart rozszerzen to nie beda w lepszej sytuacji, a beda mieli pudlo od grzyba zamiast zgrabnego malego prawie oryginalnego Atari :)

Jesli ktos chce mnie sprowadzic na ziemie - przyjme to z godnoscia  :twisted:

2

po ch wafla ci ten sim? na polowie miejsca ktore zajmuje gniazdo pod sima zmiesci sie 1mb pamieci statycznej
zalozenia byly takie ze wszystko co sie da bedzie w smd, z nie smd zostanie antic, gtia i dwa pokeye - pio/via sa w obudowach plcc, freddy jest zbedny przy pamieci statycznej
29010 pozwoli na integracje kilku os'ow, basic'a i sparty do jednej kostki
przy tej okazji bedzie trzeba zmienic mmu aby nie bawic sie w dolepianki
rtc bedzie po szynie i2c - zajmuje to duzo mniej miejsca niz standardowe pctowe, czy tez amigowe znane z rozszerzen do a500
jak widzisz nie wspominam o 6502 bo myslalem nad wykonaniem go jako dodatkowej, opcjonalnej karty rozszerzen - dla maruderow ('816 nie wykonuje nielegalnych opcodow)
sio2ide integrowac nie zamierzam - pomysl podlaczania dysku twardego przez zlacze sio jest dla mnie poroniony

przechodze na tumiwisizm

3

Swietnie, masz racje. SIO2IDE zaproponowalem, bo po prostu nie znam innego wariantu ;) Czyli KMD? Podobno do integracji nadaje sie lepiej (podczas gdy SIO2IDE sprawdza się jako rozszerzenie zewnetrzne).
Zlacze dodatkowe do kart rozszerzen tez by sie dalo wcisnac i zarezerwowac przestrzen na taka karte (Atari jest dosc wysokie by umiescic jedna plytke nad druga (podobnie jak montujemy dotej pory SIO2IDE). Chociaz tu jest sliska sprawa z prowadzeniem sygnalow.

Ale jak rozumiem Candle, uwazasz przy calym swym doswiadczeniu , ze pomysl jest wykonalny?

4

jest wykonalny
same gole pcb to koszt 100zl, montarz bedzie dosc klopotliwy, ale wykonalny
nawet bez automatow pozycjonujacych
z rezystorami ponizej rozmiaru 0805 bym nie schodzil - to i tak 4x mniej niz najmniejszy w wersji przewlekanej
to samo sie tyczy kondensatorow
dely mial propozycje zeby wykonac plyte, tak, aby mozna bylo ja wlozyc do orginalnej obudowy i dodac na niej wewnetrzne zlacze rozszerzen ala falcon
to tez jest bardzo dobry pomysl
jesli jeszcze ktos chcialby opracowac zasilacz do takiego rozwiazania bylo by super
oczywiscie mysle tu o zasilaczu impulsowym - standardowy bedzie zbyt duzy i ciezki - ze o kosztach nie wspomne
nie bede w stanie zrobic wszystkiego sam, od pasiastego mam jakies wstepne deklaracje
a co na to seban?  :mrgreen:

przechodze na tumiwisizm

5

Jeżeli na takiej płycie nie będzie KMK IDE, to ja pier.... ;) Będzie to zabawka dla kolekcjonerów a nie workstacja do pracy na tym sprzęcie.

6

nosty: rozumiem Twoje dobre checi... nie wiem jakie masz doswiadczenie, ale uwierz mi, ze pakujesz sie w calkiem niezly kociol.

7

xan - mam paroletnia praktyke w firmie projektujacej mikroprocesorowe rejestratory, sieci czasu, synchronizatory i inne badziewie przemyslowe. Umiem lutowac smd. Mam niestety jedynie podstawy projektowania plytek (dosc zeby wiedziec w jakie miny mozna wdepnac, np zle prowadzac sygnaly albo zle rozdzielajac zasilanie czesci cyfrowej i analogowej). Znam goscia, ktory jest naprawde dobry i pomoze (chocby nawet za kase, ale wiem ze zrobi to dobrze), ale mysle ze sami damy rade :)

Plan jest taki:
- ustalic co ma wstepnie wejsc na plyte,
- zrobic schemat i wbic go do Protela (a propos, czy ktos wie w czym rysowal Pan Jerzy Sobola? moze daloby sie konwertnac), Od tego momentu Atari + dodatki nalezy traktowac jak jedno urzadzenie, i tak na to patrzec w dalszych etapach projektowania,
- ustalic standardy zlacz, ich rozlozenie wstepne w obudowie,
- ustalic jakie elementy zamieniamy na smd (moze niektore pola mozna bedzie zostawic na plytce pod rozne wersje obodow chipow),
- sprawdzic dostepnosc (rowniez w przyszlosci) i ceny zaproponowanych elementow,
- 3 x sprawdzic wszystko,
- zaprojektowac plytke, maksymalnie upraszczajac ksztalt (nizsze koszta)
- 5x sprawdzic
- zrobic prototyp (tu moze byc problem, tak skomplikowana plytka nie da sie wykonac przez kwas czy naswietlanie w domu - czyli koszt profesjonalnego wykonania 3 szt. bedzie duuuzy),
- poprawki
- produkcja niskoseryjna,

To co z tym interfejsem IDE? Jaki w koncu jest lepszy? Jakis byc musi imho!

[ Dodano: Nie Mar 27, 2005 12:47 pm ]
PS. 0805 polutuje majac w miare normalna stacje lutownicza z dobrymi grotami (niestety nie kazdy ma do tego dostep, ja w tej chwili mam mocno ograniczony), ale nawet standard 1206 powinien wystarczyc a jest w lutowaniu latwiejszy.

8

bo  i bedzie
nie znam kmk, swego czasu zaprojektowalem wlasny coprawda na potrzeby acsi dla steka, ale swietnie nadaje sie dla dowolnego komputera z 8 bitowa szyna danych
przy odczycie mlodszych 8 bitow z sektora starsze 8 zapisywaly sie w dodatkowym rejestrze, tak, ze procesor mogl je odczytac w nastepnym rozkazie
na schematach pana Soboli sa niestety bledy :(
0805 przylutujesz czymkolwiek jesli nie nazywa sie transformatorowka
czy ktos chce kontroler flopa?
nie mowie tu o niekupowalnym wd1772 i podobnych

przechodze na tumiwisizm

9

a mnie to caly czas interesuje kto to bedzie lutowal w tej "produkcji niskoseryjnej" i ile to bedzie kosztowalo, bo na 100% "BEDZIE KOSZTOWALO" i mam dziwne wrazenie ze bedzie to jednym z glownych kosztow...nie kazdy jest  kto ma obeznanie z lutownica jest takim specem zeby np rozwiazac problemy wynikajace z zlej jakosci polprzewodnikow.. no ale ogolnie pomysl rewela! choc najpierw to ja chce xanowe 'pokrowce' na atari ;)

aa i jeszcze, projektujemy, testujemy, wytwarzamy, kupujemy.. jest ok. a co jak 2 lata potem ktos bedzie chcial miec cos takiego? plyty sie skonczyly, "produkcja niskoseryjna"  wysprzedana... wiec ile wyniesie potencjalnego chetnego atarowca samodzielne wyprodukowanie nawet samej plyty???
to juz teraz widac np z SIO2IDE. zeby byly dostepne gotowe egzemplaze to by sie na pewno dobrze sprzedawaly, ludziki albo nie potrafia, albo nie maja czasu, albo pieniedzy na robienie takich rzeczy.... a wiodomo ze poziom skomplikowania projektu nowej atarowej plyty jest nieporownywalnie wiekszy.

mimo to podoba mi sie cos takiego i tez sie pisze na dzilajacy model :) nawet w obudowie pc.

10

idea piekna, do obudowy Atari typu XE wpakowac nowa plyte ze zintegrowanymi rozszerzeniami

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

11

co do sio2ide nie wiem jaka jest polityka autora odnosnie pcb, jesli projekt jest "otwarty" to mozna robic te plytki chocby w chaupce, przy zleceniu tego firmie masz koszt 3 klisz (solder mask, bottom layer, silkscreen) tj 27zl a pozniej 8-9zl/dm^2 powierzchni plytki
tak wiec, nie dziw sie ze plytek nie ma, skoro ciezko zebrac 10 chetnych

przechodze na tumiwisizm

12

Z tego co wiem od Pana MM to akurat plytki do SIO2IDE sa - sam bede wysylal kase na nie tuz po swietach.

Candle, koszt zalezy tez od ilosci plytek w serii (koszt "uruchomienia linii" - zalezny od ukladow z firma wykonujaca), od tego czy plytka ma byc metalizowana czy nie, od ilosci otworow (i ilosci ich rodzajow - w firmie w ktorej kiedys zamawialismy brali pare zeta za kazdy zaangazowany rodzaj wiertla), skomplikowania wyciecia krawedzi zewnetrznej plyty (ale to juz mozna od biedy zrobic samemu).
Jakbys sie zamknal suma 100zl za cala plyte (juz bez kosztow klisz i prototypu) to byloby swietnie.

Candle - czy ten Twoj interfejs dziala choc w jednym egzemplarzu, czy to tylko projekt? Jesli wykonales, to na jakim sprzecie? Myslisz ze nowy standard sie przyjmie? Moze jednak zostac przy jakims sprawdzonym, wciaz doskonalonym rozwiazaniu? Albo przy dwoch na raz...

Havoc - masz racje. W tym wypadku robocizna bedzie najdrozsza i nie ma co sie oszukiwac - nie zlozy tego zaden amator. To bedzie robota trudna. Samo wyciagniecie oryginalnych scalakow tak by ich nie uszkodzic bez profesjonalnego odsysacza z podgrzewana koncowka to umiejetnosc godna pozazdroszczenia (ja jestem zmanierowany strasznie - pracowalem przez lata na najlepszym sprzecie a tez nie osiagnalem mistrzostwa i w trudnych przypadkach szedlem do kolegi montazysty).
Lutowanie SMD to akurat nie jest trudna robota na dobrym sprzecie. Zmudna po prostu.
Z drugiej strony jesli juz bedziesz mial wyprobowana, dobrze zaprojektowana plytke, to wlasnie uruchoimienie wszelkich dodatkow powinno byc duzo prostrze niz w chwili obecnej, kiedy trzeba dokonywac modyfikacji plyty, robic pajaczki, nalutowywac uklady na siebie itp...
Po to wymyslamy nowa plyte :)

Mnie SIO2IDE kusi ze wzgledu na karty flash, ktore teraz podobno obsluguje, ale gdyby inny standard tez nie mial z tym klopotow, to czemu nie...

13

nosty: naprawde? jej... same nowosci...
w praktyce wyglada to tak: dzwonisz - przynies projekt pogadamy
przynosisz projekt - pogadamy jak zrobimy
dzwonisz za tydzien - jaki projekt? a! leezy... dzwon pan za tydzien
dzwonisz za tydzien no jest, ale nie pociety, zadzwon pan jutro
(jutro nie ma co dzwonic, dzwonisz nastepnego tygodnia)

przechodze na tumiwisizm

14

Candle - no to chyba mielismy nieprzyjemnosc wspoplparcowac z roznymi firmami :) Znaczy ta ktora ja poznalem tez zachowywala sie podobnie ale przy tym pozostawalo prawdziwe to co napisalem (stad moje przypuszczenie ze sa to czynniki determinujace koszta w innych firmach tej branzy).

15

tak, jak chcesz dostac fakture
ale jak chcesz cos taniej na lewo bez papierka to to sie przestaje liczyc

przechodze na tumiwisizm

16

no to ja z innej beczki - zamiast narzekać powiem :do roboty !  :D

ponieważ jestem dupa nie elektronik, proponuje swoja pomoc w czesciowym dofinansowaniu nowego projektu, a moze inni tez sie jakos dorzucą ?

nie marudz

17

to jak beda wytrawione plytki to jak moge (ile tylko wlezie) polutowac wszego... i nie tylko na lublin... pozostaje tylko jeden problem... je przygotowac...

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

18

Plytki (a pewnie i schematy) do Atari zmienialy sie w czasie (znaczy w obrebie jednego modelu).
Chyba najlepiej wziac najnowsze rozwiazanie schematu.
Czy 130 roznila sie od 65 czyms innym oprocz rozwiazania pamieci?
Ja mam chyba dosc nowy egzemplarz 65 z opisem na plycie:
"130XE (64X4) CIO3579-001 REV.1
ASSY NO. CA200519-001"

a wnosze ze jest dosc nowy bo na biosie ma oryginalna nalepke z data: 3/14/89

Ktos ma cos nowszego lub po prostu lepszego jesli chodzi o schemat?

[ Dodano: Wto Mar 29, 2005 8:02 am ]
Pierwsza rzecza jaka trzeba bedzie zrobic to wlasnie wybor modelu (scheamtu i plyty) na ktorym sie oprzemy. Plyty w tym sensie, ze niektore bardzo lokalne uklady sciezek bedzie mozna byc moze zaadoptowac.
Druga sprawa to wybor rozszerzen.

Trzecia... no zreszta pisalem - schemat trzeba skompletowac itd.
Jako podpunkty wstepne mozemy podzielic robote na:
- zebranie schematow rozszerzen,
- znalezienie sposobu jak maksymalnie zmniejszyc rozmiar elementow (co mozna uproscic, co zmienic na SMD),
- weryfikacja i uzupelnienie schematu (wybranego modelu) Soboli - TRUDNY I WAZNY ETAP,
- sciagniecie PDF-ów wszystkich nowych elementów, ktorych bedziemy uzywac,
- wprowadzanie schematów rozszerzen (lub zalatwienie ich od autorow) w jednym formacie. Proponuje Protel (byle nie ten zupelnie najnowszy),
- nakreslenie wizji calosci na plycie,

Moga to robic rozne osoby zeby przyspieszyc prace. Niestety od etapu wprowadzenia schematu do zaprojektowania plytki, musi byc jeden "glowny konstruktor", mistrz ktory rozplanuje wstepnie elementy, bedzie mial wizje calosci i leb 5 na 9.
Na kolejnym etapie, 1-2 osoby dobre w projektowaniu plytek moga mu pomoc biorac na siebie lokalne prowadzneie sciezek w poszczegolnych modulach, choc i tak boje sie ze wynikna nieporozumienia. Niestety jest to robota dla jednego mistrza + kilku pomocnikow od czarnej roboty (sprawdzanie, szukanie itp).

Tak to widze na podstawie wlasnej praktyki...

19

Panowie, respekt za piękną ideę wpakowania nowoczesnej technologii w starą obudowę. Skoro wyprodukowanie takiej płytki jest drogie, to chyba faktycznie najlepiej by było dać do niej jak najwięcej rozszerzeń (covoxy i inne takie), wyjdzie taniej. I faktycznie, przydałoby się jakieś małe złącze na nowe rozszerzenia, takie, które mam wyprowadzone te najważniejsze rejestry, itp (sorki jeśli gadam, głupoty, nie znam się). Przeraża mnie jednak cena tworzenia projektu i ewentualnego rozporowadzenia. Zapewne będzie tak, że na początku będzie niezbyt dużo osób, z powodu ceny i tego, że to coś "nowego". Z czasem gdy wszyscy zobaczą, że to dobre bedzie więcej chętnych, a wtedy może nie być już płytek...
Heh, a ja nadal męcze się z roszerzeniem 1MB do Atarki, wyszedł mi paskudny pająk na płytce uniwersalnej i co gorsza pogubiłem się co jest co, ech :(

20

nie wiem czy slusznie zakladam, ale ten projekt przewiduje chyba "niepelna" konfuguracje rozszezen, tzn. jak ktos nie bedzie potrzebowal stereo czy np kmk, to ze tak powiem bedzie 'wolne miejsce' na plycie  ale podstawowa jednostka bedzie dzialac bez problemow..?

21

havoc: jaknajbardziej
na sile zakladam uszczesliwienie tylko o 65c816 i 1mb pamieci

przechodze na tumiwisizm

22

liniowej '816 oczywiscie. Proponuje w standarcie dowalic dodatkowo 1MB STD protB RAM -

Kontakt: pin@usdk.pl

23

nie.. liniowej 16mb, mowilem o standardowej

przechodze na tumiwisizm

24

.. to pozostaje pytanie - jeśli projektant owego wynalazku ma bazować na tym, co robi Pasiu - to ram do '816 w podstawowej wersji ma 1MB.
Jeśli układ oparty jest o pamięci dynamiczne i pozwala na łatwą rozbudowe do 16MB - to w zasadzie czemu nie. Ale jeśli bazuje to na static - to cena pamięci może poważnie zmienić cene całości - a nie o to przecież chodzi.
Zresztą - jak na zrazie - to nikt ostatecznie nie zadeklarował chęci projektowania, więc co z tym będzie ?? :P

Kontakt: pin@usdk.pl

25

nikt nie zdeklarowal, ale wyglada na to ze calosc juz na powaznie zainteresowala candle'a, tak wiec tylko (sz)czekac na wyniki

z powyzszego tez wniosqje ze:
- na pokladzie 1M w trybie portb
- miejsce pod 16M w trybie fast (wypasiony standard)
- miejsce pod second pokey (brak w standardzie bo braki w dostepnosci?)
- ciche marzenia o (opcjonalnej) mozliwosci dolozenia kmk na poklad...
- niemal zadne marzenia o interface do jakiejkolwiek blaszanej stacji dyskietek :(

no ale brak takiego cos jak rs232/arc/aki to sobie poprostu nie wyobrazam

[ Dodano: Sro Mar 30, 2005 11:11 ]
jako rs232 mialem na mysli sio2pc

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep