1

Kupilem Atari600XL z "lekko" uszkodzona klawiatura ( tak twierdzil sprzedawca na Allegro )
Okazalo sie ze to kompletna rozpierducha , uszkodzone jest mechanicznie 1/5 klawiszy a do tego cos nie tak z plyta glowna.
Klawiaturka jest do zrobienia wiec o tym sie nie rozwodze  .Chodzi mi o reszte .
Komp po uruchomieniu pokazuje tylko czerwony ekran i nie reaguje na nic poza wylacznikiem zasilania.
Wie ktos z was co moze byc walniete , czy jest to latwo naprawialne a jesli tak to czy podzespoly z 800XL beda pasowac na podmianke w razie czego ( przynajmniej niektore ) .
Bede wdzieczny za konstruktywne sugestie ;)

pzdr

2

no to zacznij od zasilacza

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

3

Zasilacz do 600XL jest inny niz do 800XL ??
Mam w 100% sprawny zasilacz na ktorym pracuja pozostale moje kompy spod znaku Atari. Uszkodzenie zasilacza raczej nie wchodzi w rachube .

pzdr

4

to zalezy
pytanie czy pamieci ktore masz w srodku wymagaja wiecej niz jednego napiecia zasilania
tam jest cale 16kb i rownie dobrze moze byc zrealizowane na smiesznych kostkach 4116 ktore wymagaja +5 -5 i +12V

przechodze na tumiwisizm

5

Znalazlem na necie opis ( http://www.republika.pl/jsobola/serwis.htm) gdzie jest mowa tylko o 5V .
U mnie RAM jest oparty o scalaki typu : 4164A

6

^00XL ma TAKI SAM zasilacz jak 800XL - wiem, bo mam. Co do czerwonego koloru - stawiałbym na pamięć lub ROM, ale myślę, że Pasiu lub Piguła są w stanie to naprawić w ciągu 10 minut. Co do klawiatury - taka sama jak w 800XL.

Sikor umarł...

7

Cos znalazlem . Nigdy wczesniej nie widzialem "600" w srodku wiec nie wiedzialem jak to powinno wygladac.
Sciagnalem schemat kompa ze strony p.Soboli ( wielki uklon w jego strone ) i okazuje sie ze zamiast 16 kb w dwoch kosciach typu 4416 mam wsadzona plytke z rozszerzeniem 64 kb na 8 scalakach 4164 . Jest to ladna waska niebieska plytka wpinana w miejsce starego RAMu - wyglada to na wyrob fabryczny .
Czerwony ekran moze byc jak sugerowano wynikiem uwalonego RAMu .
Zastanawiam sie w takim razie czy :
- podmienic kosci w rozszerzeniu ( np z 800XL) i zostawic taki uklad jak  jest z 64 kb
- zalatwic gdzies 2 pamieci 4416 i wywalic rozszerzenie przywracajac stan pierwotny czyli 16 kb
Poniewaz srednio sie na tym znam musze zapytac czy rozszerzenie pamieci poza wymiana RAMu wiaze sie jeszcze z jakas ingerencja w uklad plyty glownej ?? W egzemplarzu ktory posiadam majtaja sie dwa kabelki laczace ze soba 3 scalaki ( U15 ,U6,U5 ) - przyznam ze nie wygladaja na placzeie  fabryczne ;)
Wiec czy przy ujmowaniu pamieci bede jeszcze na cos musial zwrocic uwage ?? A moze ktos z Was dysponuje fotka oryginalnej plyty glownej z Atari 600XL ??

8

Hmm, nie znam się, ale te kabelki mogą zarządzać rozszeżeniem pamnięci - komputer musi je jakoś widzieć. W moim 600xl jest standardowa pamięć, więc tu nie pomogę...

Sikor umarł...

9

Znalazlem troche materialow na necie dotyczacych roznych typow rozszerzen pamieci do Atari 600 . Problem jest tylko w pozyskaniu kosci zeby mozna bylo potestowac .
Wie ktos gdzie dostac za rozsadne pieniadze pamiatki 4416 albo 4464 ??

10

O ile pamiętam - niektóre płyty XT i AT takowe posiadały. Poszukaj w wątkach na forum - ten temat był kiedyś omawiany.

Sikor umarł...

11

4464 tylko w xt i to tych najstarszych
mozna je kupic, ale ich cena przekroczy wartosc 65xe (przynajmniej ta z allegro)

przechodze na tumiwisizm

12

Mam identyczne objawy z moją 800XL i też ją mam z allegro, tylko że do sprzedawcy nie moge miec pretensji bo sprzedawał towar jak "niesprawdzony" bo nie miał zasilacza (przynajmniej tak pisał), kupiłem za 15 zeta. Niech to szlag, liczyłem że bedzie działał  :(
Jeszcze jej nie rozkręcałem, jesli chodzi o pamięc w 800XL to z jakim oznaczeniem kości mam w niej szukać

Gdzie moge zdobyć takie pamięci albo z czego ?
Nie znam się natym ale mam np: gravisa ultrasounda i 1024 pamięci na nim tylko że kości są chyba 256kb. Pamiętam że wziałem je wczesniej ze starej płyty AT.

Możliwe jest wykorzystanie w 800XL TAKIEJ 256kb kości?.

Matthew

13

Miałem coś takiego w mojej 800XL (kupiłem za 9 zeta - "niesprawdzony"), ale Pasiu polutował coś, coś wywalił, coś dostawił i hula... :)

Weźcie sprzęty na party jakieś - na pewno ktoś się "ulituje" :D

I Ty zostaniesz big endianem...

14

Po testach dzis przeprowadzonych RAM chyba trzeba wykluczyc .Wsadzony do 800 dziala .Polaczenia rozszerzenia pamieci sprawdzilem z opisem i wygladaja OK .
W taki razie strzelone jest co innego , tylko Co ?? ROM ?? procek ??
I czy podmieniajac je ze sprawnego kompa ich nie uszkodze ??
Ludziska poradzcie cos , bo szkoda zeby taki fajny komputerek lezal martwy na regale .

15

Spróbuj podmienić ROM...

Sikor umarł...

16

Procesor, Antic i GTIA wykluczyc chyba nalezy, bo procesor mowi Anticowi, zeby wyswietlil pusty ekran, a GTIA nadalo temu ekranowi czerwony kolor. :)

17

... taaaaaaa ROM wylutowalem i wymienilem , efekt byl taki ze pierwszym razem nie pokazal sie obraz wcale , potem byl zolty po ktoryms wlaczeniu a teraz jest znowu czerwony .Nie wymienilem tylko Basica i 6520 bo sa wlutowane a nie mam podstawek .
Skonczyly mi sie pomysly :(

18

Romy raczej nie padają tak łatwo. Proponuję sprawdzić jeszcze MMU (jedyny układ 20pin). Jeżeli i to nie to, to bez fachowego oka się tego nie zrobi. W tym wypadku może być nawet przerwana ścieżka, jakakolwiek i gdziekolwiek...

19

Ja się co prawda nie znam na hardwarze i w związku z powyższym nie mogę powiedzieć, co jest padnięte, ale za to znam się na sofcie i mogę odpowiedzieć na pytanie, w jakich warunkach system operacyjny ustawia kolor ekranu na czerwony.

Otóż - w żadnych. Na początku jest pętla opóźniająca, która liczy sobie jakieś 180 tysięcy cykli, a potem, w ciągu kilkudziesięciu cykli system dociera do pętli, która zeruje wszystkie rejestry I/O, co oczywiście ustawia kolor ekranu na czarny.

Wniosek: jeśli RAM jest sprawny, i ROM jest też sprawny i ma poprawną zawartość, to znaczy, że komputer zamiast ROM-u widzi jakieś śmieci. Czyli, w wyniku "innego" uszkodzenia, po włączeniu zasilania ROM nie pojawia się w obszarze $C000-$FFFF.

Hope this helps  :rolleyes:

KMK
? HEX$(6670358)

20

Kolor czerwony pojawia się zazwyczaj gdy Atarka jest padnięta. A siada najczęściej ram lub jego sterownie (rzadziej).

Co ja proponuję to wyrzucić tą płytkę z kośćmi 4164 i doprowadzić kompa do stanu wyjściowego (dać pamięci 4116, usunąć dodane połączenia i połączyć ewentualne poprzecinane ścieżki). Gdy to mamy i komp nie wstał, to sonda oscyloskopu (lub nawet miernik) w łapę i sprawdzanie pokolei sygnałów zgodnie ze schematem. W ten sposób można ożywić totalnego 'trupa'.

Gdy zadziała, to w łatwy sposób można rozszerzyć pamięć do 64 wymieniając kości 4116 na 4464 i dodając kilka połączeń.

21

Jest jeszcze jedno o czym nie wspomniałem w sprawnym kompie jak wyjme RAM to po włączeniu otrzymuje  czarny ekran i Atarka  jest "martwa" .
U mnie w tym przypadku nie ma znaczenia czy pamięc jest wsadzona czy nie - zawsze jest ten sam efekt .

22

czerwony ekran widywałem jeszcze w przypadku niepodłączenia sygnału HALT do cpu. :) - heh - i zastanawiałem się, dlaczego 65c816 adp nie chciał odpalić.  :oops:  :twisted:

Kontakt: pin@usdk.pl

23

NAPRAWILEM 600-tke !!!!!!

Zwalony byl uklad Sally C014806-03 .
Komp ruszyl z kopyta po podmianie scalaka z dzialajacej 800XL.
Rozszerzenie RAM jest sprawne i cala reszta tez :)

24

Gratulacje!!! Jeszcze jedna żywa 600-tka  :D  Szkoda tylko, że kosztem 800xl ;(

Sikor umarł...