właśnie zabieram się za zrobienie SIO2PC na układzie MAX232,
ale ponieważ w dziedzinie elektronki jestem kretynem, mam głupie pytanie ;)

W jaki sposob są numerowane nóżki w w/w układzie?
Chodzi mi o dokładną informację na ten temat, bo nie wiem, do ktorej co podlaczyć... :oops:

pozdrawiam

nie marudz

Ustaw scalak przed sobą wycięciem do góry, nóżkami do dołu.Pierwsza z lewej u góry nr 1, licztsz w dół , na prawo i do góry.
RYSIEK_M :D

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

3

staw scalak przed sobą wycięciem do góry, nóżkami do dołu.Pierwsza z lewej u góry nr 1, licztsz w dół , na prawo i do góry.
RYSIEK_M

a zatem jakoś tak chyba:

1   16
2   15
3   14
4   13
5   12
6   11
7   10
8   9

nie marudz

4

http://esmeralda.ath.cx/atari/sio2pc/
HTH :)

5

ok, dzieki z apomoc.
teraz moge sie ze spokojem zabierac do pracy nad tym urzadzonkiem

pozdrawiam:):)

nie marudz

6

Witam...skoro to topic o głupim pytaniu to się podłącze...

Zakupiłem ostatnio cartridge turbo do małego ataraka o nazwie K.S.O.2000
Mam też magnet przestrojony na turbo ale nie wiem jak uruchomić grę.
Gdy włączam kompa to mam opcje:
LOAD&RUN   LOAD   RUN   BASIC

Jakąkolwiek bym nie wybrał i wcisnął return to nic się nie dzieje...mogę tylko przewijać taśmę...od magnetu wystaje jeszcze dodatkowo jakiś kabelek zakończony wtyczką taką jak port do dżoja...czy mam ją tam wsadzić? Proszę o pomoc bo kupiłem to na allegro i nie wiem czy mnie nie wystrzelili...

7

MIH: robisz tak:

wciskasz R, pokazuje się znaczek > i po nim piszesz D***, po czym włączasz magnet na początku programu/gry gdy komputer zapyta czy wczytać, dajesz T et voilla :D

I Ty zostaniesz big endianem...

8

Super...zadziałało!!! ale wyskoczył błąd transmisji...domyślam się, że chodzi o ustawienie głowicy...jak i czym się za to zabrać? P L E A S E...

9

był jakiś program do tego drukowany w TA - dedykowany właśnie do ustawiania głowicy w Turbo 2000,
jak poszperam, to moze znajde :)

nie marudz

10

Fajnie...szkoda, że nie ma tego na cardridge'u... :?