Hej

Wczoraj zrobiłem sobie sio2pc na maxie wg schematu azbesta. 
Użyłem do tego:

1. MAX232N  (46A67TKM)
2. 4 kondensatory 22mikrofarada 50v
3. 1 kondensator talerzowy 0.1 mikrofarada
4. Dioda 1N5118
5. rezystor 4,7C
Całość umieściłem na płytce uniwersalnej.

Kurcze sprawdzałem chyba z 10 razy układ ścieżek, podpięcie po do opdowiednich pinów we wtyczkach, wszystko tak samo jak na schemacie azbesta i NIC - Ape twierdzi że NIE ZNALAZŁ KABLA W COM1 ani COM2

W czym problem? Może ten układ nie taki jak potrzeba?

Matthew

2

ba, to mam lepiej, czasami musze z 5 razy powkladac i powyjmowac wtyczke i w atarce i pc zeby rozpoznalo.... ale u mnie to raczej wina pc, bo nawet jak zrobilem drugi z nowym maxiem to tez tak bylo :(

3

najlepszy jest z 1489. chociaż jestem noga z elektoniki, to polutowałem, podłączyłem i chodzi. jak się tylko podłącza PC to Atari to nawet diody nie trzeba, sam układ wystarczy.

4

Osobiście to się nie "przejechałem" na MAX232 - uważam że są to ajlepsze ukłądy do konwersji RS232 <-> TTL - sprawdź ewentualnie z innym MAX'em, zmień kondensatory albo diodę (może do kitu) no bo po samych ścieżkach to nic nie znajdziesz nawet jak będzie wszystko prawidłowo albo pogrzebaj w ustawieniach APE i włącz odpowiednią linię odbierającą sygnał COMMAND - masz do wyboru RI,DSR i chyba DTR albo CTS.
A jakby ktoś chciał stwierdzić żebyś użył ekranowanego kabla, to olej go bo ja mam 5m nieekranowanego i działa bez problemu :)

5

Najlepszy to jest duet 1489 i 1488!! Tyle ze wymagaja podania napiec +12 i -12. A MAX232 ma czesto problemy z osiagnieciem na wyjsciach +/-10V, ze o katalogowych 12V nie wspomne, wszystko to przez nedzna przetwornice zasilana 5V. Zrobilem kiedys katalogowy uklad na tym scalaku, pakujac najlepsze tantalowe kondensatory i dalej nie osiagal odpowiednich poziomow. Faktem jest ze +/-9V powinno w wiekszosci wypadkow wystarczyc, ale w niektorych nie wystarcza...

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

6

Jest jeszcze coś takiego jak DS275. Zasilane też z +5V. Nie wymaga zewnętrznych kondensatorów. Ale potrzeba dwóch układów (ten jest pojedynczym transcieverem a nie podwójnym jak MAX). Ale o tym układzie to nic nie wiem (osiągi, cena itp).
+/-9V powinno wystarczyć bo standardzie RS232 poziomy mają być od +3-+15 oraz od -3 - -15V. A że niektórzy producenci sprzętu mają gdzieś standardy to już inny problem.

7

tutaj jest schemat układu na MAXie który zrobiłem u siebie i działa. Radzę zwrócić uwagę, czy nie zamieniłeś linii RxD i TxD - mi się to zdażyło przy pierwszym odpaleniu, a to dlatego, że od strony Atari mam złącze DB9 i zrobiłem wyjścia dla kabla "krosowanego" a połączyłem je "na wprost". Poza tym testowałem programem Atari 810, a nie APE, bo ZTCP APE miewa z pewnymi typami SIO2PC problemy.

8

Dziwne problemy macie. Ja sobie zrobiłem prosty układ z trzech tranzystorów i chodzi bez problemów. Żadna ustawa nie wymaga kurczowego trzymania się standardów, a wejście RS doskonale obywa się bez ujemnego napiecia. Wystarczą z powodzeniem poziomy TTL.

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

9

sprawdzę jeszcze ustawienia no i zobaczymy, a jak nie będzie dzaiłało to chyba zrobię na 1489.

Matthew

10

Pod linkiem który zapodał Macgyver jest właśnie układ sio2pc na maxie (autorstwa Mikeya) do którego Azbest zrobił płytkę. Układ na 100% sprawdzony bo zrobiłem już takich ponad 20 kabelków i każdy działa bez zarzutu!

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

11

Zrobiłem SIO2PC jeszcze raz, ale na 1489 i działa bez zarzutu  :D.

Matthew